Doar 228 dintre cei 422 de participanți la Bursa locurilor de muncă organizată ieri au fost absolvenți și niciunul dintre aceștia nu a avut bucuria de a pleca de acolo schimbându-și statutul din șomer, în salariat. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare, cei 81 de tineri selectați totuși în vederea angajării vor îndeplini cerințele agenților economici ofertanți și vor semna contracte de muncă. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea figurează, în momentul de față, 1.195 de absolvenți.
Cei mai mulți absolvenți selectați și care urmează să se prezinte la sediul angajatorilor pentru interviuri sau probe de lucru au participat la Bursa organizată în Focșani (73), alți 6 la cea din Adjud și doi la cea din Vidra. „Pentru organizarea acestei Burse, AJOFM Vrancea a contactat 356 de agenți economici din care 21 au participat efectiv la acțiune. Dintre aceștia, 16 au fost la Focșani, patru la Adjud și unul la Vidra. Pentru ceilalți, a mediat personalul nostru. Au fost 394 de oferte de muncă în domenii precum construcții, industrie ușoară, servicii industriale, etc.. Deși această Bursă este destinată în principal absolvenților, pe lângă aceștia au fost prezenți și șomeri ce fac parte din alte categorii, precum persoane cu handicap, romi, persoane cu vârsta peste 45 de ani, persoane cu risc de marginalizare socială și alții. Toți participanții la Bursă au ocazia de a se informa cu privire la toate serviciile noastre, cei care doresc se pot înscrie la cursurile de formare profesională pot consulta oferta de muncă EURES și pot primi informații legate de proiectele pe fonduri europene, inițierea unei afaceri și așa mai departe”, a declarat Maria Stoleru, din cadrul AJOFM Vrancea.
Pe lista locurilor de muncă declarate vacante special pentru Bursa de ieri au figurat cereri pentru persoane calificate ca vulcanizator și spălător auto, dulgher, zidar, parchetar, faianțar, brutar, patiser, cofetar, șofer, șef stație PECO, lucrător gestionar, electromecanic, electronist electronică industrială, mecanic agricol, confecționer, tehnician telecom, vânzător, promotor în sedii, baby-sitter, operator mașini imprimat, etc. Acestea nu au prea fost nici pe placul și nici pe calificările tinerilor, mulți dintre ei aflați la prima participare la o astfel de acțiune. „Sunt asistent medical, am terminat vara aceasta școala postliceală și aș vrea să găsesc un loc de muncă în acest domeniu, dar nu sunt. Am văzut oferta din Marea Britanie pentru asistenți medicali, dar nu pot să aplic pentru un post acolo fiindcă se cer anumite taxe și nu dispun de aceste sume”, a spus Mihai Dorin Cristea, de 22 de ani.
O tânără, care nu face parte din categoria absolvenților, dar care spera să găsească un job la Bursa de ieri, chiar și în alt domeniu decât cel pentru care a studiat, a declarat că „am lucrat, am fost angajată o perioadă apoi am rămas fără serviciu”. „Eu sunt inginer textilist, văd că e o ofertă chiar la firma de unde am plecat, dar nu mai vreau acolo. Aș fi dispusă să lucrez și în alt domeniu. Este destul de dificil pentru tineri să se angajeze pentru că peste tot se cere experiență. E bine că acum se ia în seamă voluntariatul ca și experiență, pentru că altfel nu prea ai cum să faci. Peste graniță nu aș pleca să muncesc pentru că părinții sunt aici, sunt bolnavi și nu pot să-i las singuri”, a spus Alexandra Mustățea, de 27 de ani, din Focșani.
Åanse de angajare după liberare
La Bursa locurilor de muncă au participat și 14 persoane private de libertate care mai au cel mult un an până la punerea în libertate și care au fost calificate în perioada detenției în meserii ca bucătar și lucrător în cultura plantelor. Pe lângă medierea directă în cadrul bursei între cererea și oferta de locuri de muncă, dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori, deținuții au fost informați privind egalitatea de șanse pe piața muncii. Lor li s-au prezentat cursurile de calificare pe care le oferă AJOFM Vrancea pentru creșterea șanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, astfel încât acestea să-și diversifice competențele profesionale.
De asemenea, deținuților le-au fost aduse la cunoștință și facilitățile pe care le acordă serviciul public de ocupare a locurilor de muncă angajatorilor care încadrează absolvenți pe piața forței de muncă. „Începând cu anul 2011, Penitenciarul Focșani în colaborare cu Fundația Åcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie (Filialele Vrancea și Brăila) și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților Călărași, desfășoară un proiect POSDRU 2007 – 2013 «Investește în oameni!» numit «Formare, Consiliere, Ocupare – Model Interregional de reintegrare a persoanelor private de libertate» care vizează creșterea gradului de incluziune profesională și socială a persoanelor private de libertate, prin facilitarea accesului la programe de formare și consiliere pe perioada detenției. Această activitate contribuie la sprijinirea persoanelor private de libertate pentru care găsirea unui loc de muncă după ieșirea din penitenciar are un rol deosebit de important în vederea reintegrării sociale a acestora”, a declarat subcomisar de penitenciare Georgeta Gură, purtător de cuvânt al Penitenciarului Focșani.