Fermierii și autoritățile locale din Vrancea derulează proiecte europene cu o valoare de peste 70 milioane euro, arată un raport al accesării fondurilor structurale prezentat, ieri, la ședința Colegiului Prefectural de reprezentanții Oficiului Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP). Raportul prezentat de expertul Daniela Ionescu arată că după aderarea României la Uniunea Europeană, atât fermierii și societățile din agricultură cât și primăriile vrâncene au obținut finanțare europeană pentru 2.487 de proiecte, cu o valoare contractată de peste 70 milioane euro, din care până acum s-au plătit 40,5 milioane euro. Adică un grad de absorbție de peste 57%.
Cele mai multe proiecte contractate au fost pentru măsura 141, Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență. Este vorba de 2.096 proiecte cu o valoare totală de 15,7 milioane euro. Însă cele mai multe fonduri, în valoare de 10,4 milioane euro, au fost plătite către cei 23 de beneficiari ai măsurii 121- Modernizarea exploatațiilor agricole, iar la măsura 123 – Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere au fost 17 proiecte contractate, cu o valoare de 14,5 milioane euro, din care s-au plătit 9,3 milioane euro. Instalarea tinerilor fermieri, măsura 112, a însemnat 283 de proiecte contractate din cele 561 depuse, cu o valoare plătită de 4,2 milioane euro. Pe măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor, au fost depuse 55 de proiecte, din care au fost contractate 7, cu o valoare de 8,8 milioane euro.
Vrancea este pe un loc fruntaș în România la realizarea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL-uri). În județ au fost înființate opt GAL-uri, din care patru la inițiativa președintelui Consiliului Județean Marian Oprișan și cofinanțate de administrația județeană. GAL-urile unde Consiliul Județean este partener au atras și majoritatea dintre cele 42 de proiecte depuse de autoritățile locale și fermieri.
Singurele probleme în acest moment sunt la măsura 125, pentru reabilitarea sistemelor de irigații. Dintre cele 50 de proiecte depuse au fost contractate cinci, cu o valoare de peste 4,2 milioane euro. Însă până acum nu a fost plătit niciun euro din cauza contestațiilor la procedurile de licitație publică pentru aceste investiții. Reprezentantul OJPDRP, Daniela Ionescu, a precizat însă că nu există pericolul pierderii acestor fonduri europene din cauza întârzierilor.
Aceste cazuri au fost prezentate de „Monitorul de Vrancea”. Cel puțin în cazul organizațiilor utilizatorilor de apă Doaga și Maiaprodsilva, o firmă de garsonieră din București a contestat procedurile de achiziții publice în 2012, iar procesul se află pe rolul instanțelor de judecată. Motivul este același, respectiv că firma în cauză nu a avut timp să întocmească dosarul pentru a participa la procedura cererii de oferte. Altfel spus, firma de consultanță din București cere anularea procedurii înainte ca aceasta să aibă loc efectiv.
Potrivit reprezentanților organizațiilor, motivul invocat de reclamant este ilar, respectiv că ar fi fost doar patru în loc de cinci zile lucrătoare pentru întocmirea documentațiilor. Însă fermierii cred că de fapt ar fi doar un mecanism prin care anumiți băieți deștepți să mai obțină câteva mii de euro de la cei care sunt obligați să organizeze aceste proceduri de achiziție publică. Mecanismul este simplu: participă la o licitație sau speculează diferite chichițe și contestă în instanță procedura. Ulterior, pentru a nu mai pierde timpul prin tribunale, beneficiarilor li se sugerează că aceste contestații pot fi retrase în schimbul unei sume modice.