Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Copacul minune, care creşte într-un an cât alţii în 10, a ajuns şi în Vrancea


   Imaginați-vă că ar exista un copac pe care îl plantați astăzi în grădină, peste un an ajunge la trei metri, iar peste alți cinci la 20 de metri. Dacă îl tăiați o dată, el se regenerează și crește la loc și nu doar o singură dată, ci de trei ori. Lemnul său, ușor și rezistent, s-ar vinde și cu 1.000 de euro metrul cub… ați avea o comoară în grădină. Ei bine, acest vis ar putea deveni realitate pentru unii români, printre care și vrânceni, care au descoperit un copac energetic minune, Paulownia, originar din China, arborele cu cea mai rapidă creștere din lume. Dacă investiția inițială este în jur de 4.000 de euro pentru un hectar, la final, puteți câștiga și de 10 ori mai mult. Singura plantație de Paulownia din Vrancea este, momentan, la Adjud, însă sunt și alții interesați să planteze și să câștige bani.
    Vrânceanul Ion Epure, consilier județean și om de afaceri local, a auzit de miraculosul arbore Paulownia în urmă cu un an de zile, când a devenit unul dintre partenerii unui întreprinzător din București, care are o plantație de Paulownia la Crevedia. De atunci este reprezentant pe zona Moldovei și, el însuși, și-a înființat o mică plantație experimentală la Poiana Cristei. Acesta ne-a vorbit despre avantajele acestor plantații, care sunt în perioada de pionerat în România: ar acoperi dealurile chelite de despăduriri și, în același timp, ar aduce un câștig financiar considerabil investitorilor. Este nevoie doar de puțin curaj, ceva bani pentru investiția inițială și timp alocat îngrijirii plantației. Toate acestea vor fi răsplătite însă din plin, spune Ion Epure.
    Paulownia este arborele cu cea mai mare creștere din lume: 3 metri pe an. În 5 ani ajunge la maturitate și la o înălțime de 15-20 metri și 40 de centimetri diametru. Lemnul obținut din acest arbore este de o calitate superioară, fiind denumit „aluminiul lemnului”, pentru că este ușor, dar în același timp foarte rezistent, fiind un lemn de esență tare, nu crapă, nu putrezește, similar nucului ca și aspect, cu striații și se folosește pe piețele de lux la iahturi, avioane ușoare, instumente muzicale și mobilă scumpă. Copacii Paulownia sau arborii energetici, cum mai sunt numiți, degajă foarte multă căldură când sunt arși la temperaturi ridicate. Două kilograme din acest lemn echivalează cu 1 litru de motorină. 
    Paulownia este și o plantă ornamentală, pentru parcuri, grădini. Este una dintre plantele care absoarbe noxele și produce mult oxigen, datorită frunzelor mari, dar are și niște flori frumoase. Crengile se folosesc ca biomasă, iar frunzele pentru furajarea animalelor pentru că au un conținut de 20% proteine, ca și lucerna. Din florile care înfloresc primăvara se poate obține o miere de calitate, asemănătoare cu cea de salcâm.
    La un hectar intră între 600 și 800 de plante. Există condiții speciale în care se plantează aceste plante: la 3 metri distanță una de alta, trebuie arat la 50 de centimetri, discuit, trebuie pus în pământ îngrășământ natural, plantele trebuie udate constant și trebuie să fie stropite contra dăunătorilor, pentru performanță maximă. Ca și condiții de mediu, aceste plante se adaptează ușor, singura condiție fiind aceea ca  pământul să nu fie clisos sau pietriș. Plantele trebuie să aibă soare și apă, mai ales în primii doi ani. Un hectar de Paulownia ajunge cu totul, ca investiție inițială, între 3500 și 5000 de euro. Partea bună e că niciun copac nu trebuie plantat din nou: pur și simplu iese din vechea tulpină. După 5 ani, se taie 40% din copaci, iar din vechea tulpină, la fiecare copac, crește altul. La fel se procedează din 5 în 5 ani, timp de trei cicluri, iar la final se scoate rădăcina, care se vinde cu 150 de euro bucata, susține Epure. Buștenii, la maturitate, se vând cu 700-1000 de euro metrul cub.
    Singura plantație de Paulownia din Vrancea este în prezent la Adjud, fiind înființată de un pădurar. Åži Epure vrea să se retragă la țară și să facă o microfermă ecologică în comuna natală Poiana Cristei.Acesta a spus că și primarii pot accesa fonduri europene nerambursabile pe zona de mediu, pentru plantarea de arbori energetici.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?