Anul școlar a debutat în toate școlile din Vrancea, fără nicio excepție, prin deja tradiționalele festivități de la care nu au lipsit părinții, reprezentanți ai autorităților locale și județene sau politicienii. Ieri a fost partea cea mai distractivă a școlii, pentru că începând de astăzi, profesorii și elevii vor reintra în atmosfera de studiu. La început de an școlar, în Vrancea a fost făcută recepția a șase unități de învățământ, din Focșani, Rotilești, Străoane, Tănăsoaia, Homocea și Pufești.
Clopoțelul a sunat ieri pentru cei peste 51 de mii de elevi care au lăsat joaca și au revenit la școală după aproape trei luni de vacanță. Emoțiile au fost mari și s-au văzut în tremuratul mâinilor copiilor, care țineau buchetele de flori ce urmau să fie oferite profesorilor. Emoțiile revederii au fost însă și mai mari pentru copiii care printre discursurile sofisticate ale directorilor și oficialităților au găsit răgaz să își povestească câte ceva din peripețiile vacanței. Åi mai emoționați erau părinții, care nu au încetat nicio secundă să își privească copiii, să le zâmbească și să le spună în gând un sincer „Mult succes!”.
Noul an școlar vine cu multe provocări, noutăți și așteptări. O schimbare în bine se vede la Åcoala „Åtefan cel Mare” din Focșani. Recent reabilitată, unitatea de învățământ i-a întâmpinat pe elevi, profesori și părinți într-o atmosferă caldă și prietenoasă, într-un spațiu modernizat, unde va fi cu siguranță o plăcere să înveți. Pentru început, copiii au fost întâmpinați de noul director, care le-a transmis un mesaj de bun venit în noul an școlar și le-a promis că va face tot posibilul pentru ca acesta să fie mai bun decât cele de dinainte. ,,După un an de absență ne întoarcem acasă. Suntem convinși că elevii se vor simți norocoși și mândri de a învăța aici. Ne dorim să avem grijă de ambientul acesta minunat, ca de ceva drag, prețios, pentru a-l face durabil. Să-l umplem cu iubire, muncă, respect, aspirații înalte, satisfacții, armonie”, a fost mesajul directorului Marcel Ungureanu.
Tot în deschiderea anului școlar la Åcoala „Åtefan cel Mare” a vorbit și inspectorul școlar general Vasilica Zaharia, alături de alte oficialități, printre care și primarul Decebal Bacinschi. ,,Bine ați revenit într-un local atât de frumos. Vreau să remarc faptul că aveți o școală ca afară, o școală frumoasă, pe care vă rog să o stăpâniți cu sănătate și bucurie. Vă doresc succes dumneavoastră vouă copii și dumneavoastră dragi colegi. Rog ca părinții să ne fie alături. Succes în noul an școlar”, a spus Vasilica Zaharia.
Elevii din Rotilești: „Este frumos aici!”
Åi pentru elevii de la Åcoala din Rotilești, comuna Câmpuri, momentul revederii a fost încărcat de emoție și bucurie. După ani buni în care copiii s-au chinuit să învețe în condiții greu de imaginat, a venit vremea ca la deschiderea noului an școlar, lucrările de construcție să fie finalizate. Undeva într-un colț, un copil entuziasmat de ce vede exclamă: „Chiar că este frumos aici!”. Åcoala, veche din 1960, construită din paiantă, se degrada tot mai mult, astfel că era un pericol pentru elevi să mai învețe acolo. Noua școală are șase săli de clasă, laborator de informatică, dar și bibliotecă.
Aici vor învăța cei 150 de copii care ieri așteptau emoționați să intre pentru a admira sălile de clasă. „Îmi place noua școală, am văzut-o acum pentru prima oară. Este frumos înăuntru. Abia aștept să îl văd pe domnul învățător. Aștept să mă așez în bancă, să înceapă anul școlar, să învăț. Am 10 caiete de limba română și 10 caiete de matematică, și uniformă, avem tot ce trebuie”, a spus Andreea, elevă în clasa a III-a la Åcoala din Rotilești. Pregătiți și încurajați de atmosfera primitoare de la școală, elevii spun că abia așteaptă să intre în activitate. „M-am pregătit pentru școală, mi-am luat geantă, rechizite. Domnul învățător este bun și ne-a învățat multe și mă bucur că îl revăd. Arată foarte frumos școala”, a spus Emanuel Bogdan, elev în clasa a III-a la Åcoala Rotilești.
Această unitate de învățământ a fost vizitată ieri, de deputatul Ciprian Nica, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea Dragoș Bârlădeanu, subprefectul Cristi Misăilă și șefele Inspectoratului Åcolar Județean, respectiv Vasilica Zaharia și adjuncta sa, Luminița Balaban.
Åcoală nouă și la Străoane
Åi elevii care învață la Åcoala din Străoane se vor bucura începând de anul acesta de condiții bune de studiu. Constructorul a finalizat lucrările de reabilitare la această clădire, care este dotată mai nou cu sisteme de supraveghere video. „Constructorul și-a îndeplinit atribuțiile iar eu am colaborat foarte bine cu ei. Fondurile au venit de la Banca Mondială. Pentru mulți dintre voi va fi un impact când veți intra în sălile de clasă și aș dori ca așa cum acasă țineți ordinea să o faceți și în școală. Să vă respectați, să aveți în minte faptul că nu trebuie să distrugeți, ceea ce este trebuie păstrat”, a spus Ion Drăghici, directorul Åcolii Străoane.
Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bârlădeanu, a fost prezent și el în mijlocul copiilor din Străoane și le-a adus mesajul său de succes în noul an școlar. „Vă transmit în numele președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, multe urări de sănătate, împliniri și un nou an școlar la superlativ. Felicit toți factorii implicați care au participat la construcția acestei frumoase școli și dragi cetățeni vă spun că aveți unul dintre cei mai destoinici primari”, a spus vicepreședintele Bârlădeanu.
La început de an școlar, în Vrancea a fost făcută recepția la șase unități de învățământ, din Focșani, Rotilești, Străoane, Tănăsoaia, Homocea și Pufești.
Emoții la Liceul Pedagogic
Åi la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani s-a simțit atmosfera începutului de an școlar. Peste tot, elevi emoționați să își revadă profesorii și colegii așteptau la careu cu flori în mână. Discursurile oficialităților au fost primite cu aplauze de elevi. Printre cei care le-au transmis mult succes elevilor, iar cadrelor didactice să înceteze cu scandalurile de la Liceul Pedagogic, s-a numărat și deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, dar și inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban.
Fost profesor de limba engleză la această unitate de învățământ, Tîlvăr le-a vorbit elevilor despre performanță și i-a îndemnat să învețe pentru a putea ajunge acolo unde și-au propus. „Åcoala începe în condiții bune anul acesta, am înțeles de la colegi că nu sunt probleme nici de acoperire a catedrelor sau de altă natură. Îmi doresc foarte mult o școală fără violență, o școală fără etnobotanice nici în școală nici în apropiere, așa cum prevede legea. Îmi doresc o școală unde elevii să vină cu plăcere și în care părinții să își lase copiii fără să se mai gândescă dacă copii lor stau într-o atmosferă de siguranță. În ceea ce privește învățarea cred că știm cu toții ce avem de făcut, sper ca în România să conteze în timp cât de multă școală ai și să conteze mai puțin modelele pe care le vedem la televizor după 11 seara. Totodată, în această școală îmi doresc să se instaureze armonia pentru că prea des am aflat că sunt neînțelegeri, că sunt discuții”, a fost mesajul deputatului Angel Tîlvăr.
Părinții care au asistat la festivitățile de început de an școlar de la Liceul Pedagogic din Focșani au demonstrat însă că au mai multe emoții decât copiii lor. „Așteptăm să înceapă bine noul an școlar și totul să fie bine. Am făcut cunoștință cu doamnele învățătoare, am optat pentru programul step by step pentru că este program prelungit și se pot ocupa mai bine doamnele de la clasă de copil”, a spus Iuliana Racovițeanu.
Femeia a venit tocmai din Urechești și este hotărâtă să își susțină copilul pentru a putea face cursurile la oraș. Cu un buchet de flori în mână, copilul femeii, un puști simpatic cu obraji roșii și privirea veselă, așteapta să le vadă pe cele care îi vor fi alături în noul an școlar. „Am emoții să o cunosc pe doamna învățătoare. Eu intru în clasa pregătitoare și nu am văzut-o. Am să îi ofer doamnei învățătoare flori pentru început”, a spus David Andrei Racovițeanu, elev la clasa pregătitoare.
Noul an școlar are 36 de săptămâni și este structurat pe două semestre.