Asistenții maternali și conducerea DGASPC Vrancea semnalează faptul că întâmpină dificultăți din ce în ce mai mari în asigurarea nevoilor medicale ale copiilor pe care îi ocrotesc. Potrivit celor declarate de Luminița Liciu, directorul adjunct al instituției, este vorba de asigurarea medicamentelor și serviciilor medicale care „devin din ce în ce mai costisitoare și avem nevoie de suport din partea medicilor de familie și a celorlalți, pentru copiii din sistem”. „Cu toții sunt înscriși la medici de familie însă sunt tratamente care nu sunt gratuite, nici compensate, de asemena sunt cazuri în care e nevoie de protezări… Analizele, de asemenea, trebuie plătite, iar analize trebuie să facem fiecărui copil care intră în sistem, precum și celor care sunt plasați la asistenți maternali. Aceștia trebuie să știe exact starea de sănătate a copiilor pe care îi iau în grijă, e necesar un minim set de analize medicale la început, ca să știe cum pornesc la drum… Acestea nu le putem deconta, iar clinicile și laboratoarele medicale ar trebui să aibă în vedere și categoria aceasta de copii… Și ei au statut de asigurat și cu toate acestea, cu toate că legislația prevede gratuitatea serviciilor medicale pentru copii, nu se întâmplă așa. Noi facem toate eforturile, dar închipuiți-vă cum este pentru un asistent medical care are copii în grijă, să umble pe la trei laboratoare, să ia oferte de preț, să depisteze oferta cea mai avantajoasă și de abia apoi să meargă cu copilul la analize…”, a detaliat Luminița Liciu.
Aproape toți asistenții maternali îngrijesc și copii cu dizabilități
În prezent, în județul nostru sunt angajați la DGASPC Vrancea 250 de asistenți maternali, care au grijă de 519 copii. Dintre aceștia, 207 asistenți au în plasament câte doi sau mai mulți micuți. Potrivit celor spuse de Luminița Liciu, statistica este următoarea: din cei 43 de asistenți maternali care îngrijesc câte un copil, 28 au în plasament copil cu dizabilități; din cei 153 de asistenți maternali care îngrijesc câte doi copii, 91 au copii sănătoși, alți 22 au câte doi copii cu dizabilități, iar 40 au câte un copil, iar al doilea cu handicap; alți 46 de asistenți maternali îngrijesc câte trei copii din care 29 au în plasament copii fără probleme de sănătate, trei au câte doi copii cu dizabilități și unul fără, zece asistenți maternali au din cei trei copii, doi cu handicap, iar patru asistenți maternali și-au asumat responsabilitatea pentru trei copii, toți cu dizabilități.
În județul nostru mai sunt opt asistenți maternali care au dovedit că sunt capabili să poarte de grijă și la patru copii. Din cei opt părinți profesioniști, 4 au patru copii fără probleme, alți trei au un copil din cei patru cu dizabilitate, iar un asistent maternal a decis că poate îngriji tot patru copii, din care doi cu handicap. „De regulă, în cazurile în care avem frați, încercăm să nu-i despărțim și astfel sunt plasați la același asistent maternal. Toți copiii aflați în plasament maternal beneficiază de alocație de plasament, alocație de hrană, precum și de drepturi prevăzute de legea 326/2003, în funcție de nevoi și vârstă. Acestea se acordă în fiecare lună, iar asistenții maternali aduc justificări la hrană, prin care dovedesc că banii acordați sunt folosiți exclusiv pentru copiii pe care îi îngrijesc”, a declarat Luminița Liciu.
Este lesne de imaginat, însă, că mulți dintre acești copii se întâmplă să se îmbolnăvească, nu mai vorbim de cei care necesită tratament permanent, analize regulate sau diverse proceduri medicale. Și, cum destule dintre acestea nu se acordă gratuit decât pe hârtie, asistenții maternali sunt puși pe drumuri din cauza găunosului nostru sistem medical și ajung până la urmă să cheltuie și din propriile venituri, fiind profund atașați de micuții pe care nu-i pot vedea că suferă.
Zece asistenți maternali au părăsit sistemul
Pe parcursul acestui an, zece asistenți maternali au ieșit din sistemul de Protecția Copilului. Este vorba de trei persoane care și-au dat demisia, alte patru care s-au pensionat și încă trei, cărora le-a fost retras atestatul. „Atestatul le-a fost retras pentru că s-a constatat că nu mai îndeplinesc condițiile care au stat la baza eliberării lui”, a detaliat Luminița Liciu, precizând că DGASPC are obligația să aibă în orice moment asistenți maternali pregătiți să preia copii.
„În momentul de față avem 12 asistenți maternali cu atestat valabil care sunt în așteptarea unui copil. Pe parcursul acestui an am atestat 24 de asistenți maternali, din care opt au luat deja în plasament copii. Toți au parcurs toate cele trei module de curs obligatorii și cele trei speciale – pentru copii cu dizabilități, cu HIV și în regim de urgență (pentru preluarea copiilor cu vârsta de la 0 la 2 ani – n.r.)”, a detaliat Luminița Liciu.
Sporuri de până la 40% din salariu
Meseria de asistent maternal este una cu totul specială, în care fără dragoste pentru copii, nu există reușită. Nu e ușor să-și asumi responsabilități de părinte și mai ales, nu le poți îndeplini fără să îndrăgești ca pe propriul copil, puiul ce ți-a fost dat în grijă, fără să-ți tremure sufletul pentru fiecare lacrimă a lui și fără să-ți încălzească inima fiecare zâmbet pe care acesta ți-l dăruiește… Salariul și sporurile acordate de stat celor ce își asumă toate acestea nu sunt nici pe departe pe măsură. Însă, cu toate acestea, există oameni care îi invidiază pe cei ce-au luat în familia lor astfel de copii. „Salarizarea asistenților maternali este la nivelul unui asistent social cu studii medii. La acesta se adaugă 15% celor ce îngrijesc doi sau mai mulți copii și încă 25% pentru cei ce îngrijesc un copil cu dizabilități. De asemenea, se acordă și sporul de vechime. Astfel, un asistent maternal care are doi copii din care unul cu dizabilități va primi sporul de 15% plus cel de 25%”, a explicat Luminița Liciu.
Din acești bani, de cele mai multe ori asistenții maternali completează cele necesare micuțului, în situația în care statul nu acoperă totul. Iar această… situație se întâlnește, de cele mai multe ori, când cel mic are nevoie de îngrijiri medicale. „Facem apel la medici, la clinici și laboratoare, să aibă în vedere și acești copii. Avem nevoie de suport din partea lor, cu atât mai mult cu cât serviciile medicale, tratamentele, medicamentele, analizele au devenit din ce în ce mai costisitoare”, a mai spus directorul adjunct al DGASPC Vrancea.