Orice persoană care a ajuns la un moment dat să ispășească o pedeapsă pentru o faptă penală, în regim de detenție, are dreptul la o șansă atunci când se va întoarce în societate, dar și de o mână de ajutor pentru găsirea unui loc de muncă, în vederea asigurării unui trai decent, astfel încât să nu mai fie tentat să „greșească”. Sunt destui deținuți care pe perioada executării pedepsei preferă să folosească timpul în avantajul lor și se înscriu la cursuri de calificare.
37 de persoane care se află în executarea unei pedepse și care au absolvit astfel de cursuri de calificare, în mai multe domenii, s-au întâlnit ieri, în mod direct, cu reprezentanți ai AJOFM, consilior locale, Serviciului Public de Asistență Socială, sindicatelor, patronatelor și angajatorilor din Vrancea, în cadrul unui Seminar cu tema „Reintegrarea socială a deținuților – Oportunitate pentru afacerea dumneavoastră”. Seminarul a fost organizat de Fundația Åcoala Română de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie filiala Vrancea, întâlnirea având loc la Penitenciarul Focșani.
„Au fost create rețele locale de colaborare formate din instituții cum ar fi AJOFM, Probațiune, penitenciar și SPLAS-urile de pe lângă primării, dar și ONG-uri care pot să ajute aceste persoane după ce părăsesc sistemul penitenciar. Din activitățile noastre, am constatat că deși membrii rețelelor au încercat să îi facă pe cei care au ieșit din penitenciar să se întoarcă și să ceară sprijin, au fost puțini cei care să ceară ajutor. Sunt plimbați de la o instituție la alta, dar nu sunt singurii care întâmpină dificultăți la găsirea unui loc de muncă. Am dori ca un număr mai mare de persoane care părăsesc penitenciarul să ceară sprijinul acestor rețele, care vor funcționa și după terminarea acestui proiect”, a precizat managerul de proiect Victoria Aciobăniței.
După o prezentare a tot ceea ce reprezintă acest proiect, dar și care sunt beneficiile pentru cei care angajează o persoană care abia se eliberează din închsoare, directorul Penitenciarului Focșani, comisarul Adrian Iacob, a reamintit activitățile lucrative în care sunt angrenați cei care își ispășesc pedeapsa în regim de detenție, dar și faptul că în cadrul Penitenciarului funcționează un atelier de producție, în care se execută obiecte de mobilier, stupi și alte produse din lemn. Potrivit comisarului, au fost deținuți care au participat la acțiuni de voluntariat.
Comisarul a solicitat angajatorilor să se aplece și asupra acestei forțe de muncă speciale, mai ales că printre cei care au obținut o calificare pe perioada detenției se numără persoane foarte bine pregătite. „Au dreptul la o viață care să le permită să nu mai recidiveze”, a concluzionat Adrian Iacob.
„Mai am 55 de zile până la eliberare. Am făcut un curs de calificare, mi-am luat diploma și am calificare de zidar pietrar tencuitor. Afară se caută această meserie și am vrut să fiu calificat în această meserie. Am doi copii și vreau ca după ce ajung acasă să îmi caut un loc de muncă. Am greșit și acum caut să îndrept prin munca ce o voi face”, a declarat Geani Aristide Creangă, deținut în penitenciarul Focșani. Un altul urmează să obțină o diplomă de calificare în meseria de bucătar. El visează nu numai la un loc de muncă, ci și să participe la „MasterChef”. „Sunt în curs de calificare în meseria de bucătar. După ce voi termina de ispășit pedeapsa, chiar dacă nu voi găsi de muncă ca bucătar, vreau să particip la Masterchef, pentru că îmi place ceea ce fac și am învățat foarte multe rețete”, a spus entuziasmat Iulian Done, originar din Râmnicu Sărat.
Foarte mulți patroni se tem de faptul că angajând o persoană care provine dintr-un astfel de sistem și care nu are recomandări optime, vor întâmpina probleme pe parcurs. În cadrul întâlnirii de ieri s-a discutat și despre facilitățile pe care angajatorii le pot avea dacă vor face o asemenea alegere.