Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Opt puncte negre pe DN 2 E85, pe raza judeţului Vrancea


   Zeci de persoane și-au pierdut viața într-un interval de cinci ani în cele opt puncte negre de pe raza județului Vrancea, iar alte câteva zeci au fost grav rănite. În 2011, pe porțiunea de drum european care străbate Vrancea erau 12 puncte negre. În anul următor, numărul acestora a scăzut la 10, iar analiza făcută anul acesta arată că pe raza județului Vrancea mai sunt 8 puncte negre. Față de 2012, anul acesta au fost tăiate de pe harta punctelor negre trei zone periculoase, dar a apărut o alta nouă, respectiv pe DN 2 E85 la intersecția cu drumul care duce spre Ruginești. Punctul negru reprezintă un sector de drum cu lungimea de un kilometru, în care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat cel puțin 10 accidente grave de circulație.

   Poliția Rutieră Vrancea a întocmit o nouă hartă a punctelor negre de pe porțiunea de drum european care tranzitează județul. Față de anii anteriori, numărul zonelor cu risc ridicat de producere de accidente a scăzut de la 10, în 2012, la 8 anul acesta. Punctul negru reprezintă un sector de drum cu lungimea de un kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat cel puțin 10 accidente grave de circulație. Polițiștii spun că față de 2012, numărul punctelor negre s-a redus cu trei, dar a apărut un altul nou.
   Potrivit situației prezentate de inspectorul principal Cătălin Manea, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, primul punct negru este în localitatea Dumbrăveni. Zona cu risc ridicat de accidente începe de la școala din comună – intersecția cu drumul județean 205 DJ 205 P către Gura Caliței și se termină la ieșirea din comună, către Focșani. Zona este considerată punct negru după ce în cinci ani de zile, aici au fost contabilizate 11 accidente grave, în care și-a pierdut viața o persoană și alte 12 au fost rănite grav. Anul trecut, în Dumbrăveni erau două puncte negre, iar la ultima analiză a mai rămas doar unul.
   Cel de-al doilea punct negru este la ieșirea din comuna Urechești către Focșani, în zona pieței de struguri. În acest punct s-au produs, în cinci ani, 11 accidente grave cu 3 morți și 10 răniți grav. Un alt punct negru este pe DN E 85 la intersecția cu Peco  Cotești. În această zona s-au produs 13 accidente grave, în care și-au pierdut viața 4 oameni, iar alți 11 au fost răniți grav.
   Cel de-al patrulea punct negru este la intrarea în comuna Golești dinspre Buzău, până la intersecția cu strada Victoriei. Aici au fost înregistrate 10 accidente grave, cu trei morți și 8 răniți grav. Tot la Golești mai este încă un punct negru. Acesta începe din dreptul postului de poliție și se termină la podul de peste râul Milcov. Inspectorul principal Cătălin Manea ne-a spus că în această zonă s-au produs, în cinci ani, 11 accidente grave cu 3 morți și 8 răniți grav.

A apărut o nouă zonă cu risc ridicat de accidente
 
    O altă zonă în care s-au produs multe accidente de circulație este pe șoseaua de centură a Focșaniului, respectiv porțiunea dintre Nis Prod și până în zona unităților militare. Aici au fost contabilizate 12 accidente grave, cu 5 morți și 11 răniți grav.
   Cel de-al șaptelea punct negru este la Garoafa, din dreptul postului de poliție și până la podul de peste râul Putna, respectiv ieșirea din comună, spre Adjud. Aici au fost contabilizate 10 accidente grave, cu 4 morți și 7 răniți grav.
   Anul acesta, au dispărut trei puncte negre, respectiv unul de la Dumbrăveni, unul de pe șoseaua de centură a Focșaniului, în ambele localități fiind câte două puncte negre în 2012, și punctul negru de pe DN 2 E85 la intersecția cu Slobozia Ciorăști. În schimb a apărut un nou punct negru. Acesta a fost identificat pe DN 2 85, la intersecția cu DJ 119 C, care duce spre comuna Ruginești. În cinci ani, aici s-au produs 10 accidente grave, în care și-au pierdut viața 3 persoane și alte 7 au fost rănite grav.
    În ultimii cinci ani, numărul accidentelor grave produse pe raza județului Vrancea a scăzut. Cu toate acestea, numărul persoanelor care își pierd viața în accidente este în continuare mare. Mărturie a tragediilor de pe drumul european stau crucile de pe marginea drumului, al căror număr crește de la un an la altul. 
   Anul acesta au murit în accidente 27 de oameni. Potrivit situației întocmite de polițiștii de la Rutier, de pe 1 ianuarie și până pe 1 septembrie, pe raza județului nostru s-au produs 97 de accidente grave, mai puțin cu 15 față de anul trecut, soldate cu 27 de morți, mai puțin cu 6, și 88 de persoane rănite grav, mai puțini cu 25. Principalele cauze care au stat la baza acestor nenorociri au fost traversarea neregulamentară și neacordarea de prioritate de trecere.

Indicatoare și benzi rezonatoare

    Pe porțiunile de drum cu risc ridicat de accidente au fost montate și indicatoare în acest sens. Este vorba despre un triunghi alb cu marginile roșii, care are în mijloc o bulină neagră. În aceste zone, pe o distanță de un kilometru, șoferii trebuie să reducă viteza și să evite să efectueaze orice manevră riscantă.
   Pe raza județului Vrancea, unele dintre aceste zone au fost semnalizate, altele nu. Åžeful Åžerviciului Poliției Rutiere Vrancea, comisarul șef Viorel Gheorghe, ne-a precizat pe drumul european, la intersecția cu drumul care duce spre Ruginești, unde a apărut un nou punct negru, urmează a fi semnalizat corecpunzător, prin montarea unui indicator. De asemenea, în acestă zonă vor apărea și benzi rezonatoare.
   Åžeful de la Rutier a adăugat că urmează să se poarte discuții cu primarii din comunele Dumbrăveni, Golești și Garoafa, comune în care au fost identificate puncte negre, astfel încât zonele respective să fie iluminate corespunzător.
    Indisciplina în trafic este plătită, uneori, cu viața. Nu de puține ori, accidentele de circulație s-au produs pe fondul vitezei neadaptate, dar și ca urmare a efecturării unor depășiri neregulamentare. Dovadă a faptului că numărul șoferilor indisciplinați este mare, este numărul de amenzi aplicate și permise ridicate de oamenii legii.
   O situație întocmită de polițiștii de la Rutier, arată că la sfârșitul săptămânii trecute, în trei zile, au fost amendați 674 șoferi. Cei mai mulți dintre ei, respectiv 383, au primit amenzi pentru că au circulat cu viteză. În aceeași perioadă, oamenii legii au reținut 61 de permise de conducere, dintre care 30 pentru depășirea limitei de viteză cu peste 50 kilometri pe oră, alte 15 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare, 9 pentru neacordare de prioritate și 3 pentru conducere sub influența alcoolului. Polițiștii au întocmit și patru dosare penale și au reținut 7 certificate de înmatriculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?