Noii inspectori școlari sunt pregătiți să înfrunte provocările noului an școlar. Conducerea Inspectoratului Åcolar Județean a organizat, ieri, o ședință fulger, pentru a-i pune pe toți în temă cu noile sarcini, principalii vizați fiind evident noii inspectori școlari.
Noua echipă a Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ) Vrancea s-a reunit ieri pentru prima dată în ședință, în noua formulă. Cele mai importante sfaturi le-au primit inspectorii cu experiență. S-a apelat la ajutorul și înțelegerea lor, astfel încât noii veniți să se acomodeze cât mai repede cu atmosfera de lucru și cu atribuțiunile pe care le vor avea de îndeplinit. „Le-am transmis să facă echipă cei mai vechi cu cei nou numiți. Cei mai vechi să transmită din cunoștințe, ca astfel cei nou numiți să se integreze cât mai ușor în colectiv”, a spus Vasilica Zaharia, inspector școlar general.
Printre cei mai conștiincioși inspectori noi s-a numărat Bogdan Ciubotaru, fost director al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, care a preluat atribuțiile fostului inspector Bănel Bărbieru. „Toată lumea își dorește calitate în învățământ și asta înseamnă perfecționare, formare continuă, dezvoltarea sursei umane. Ori în învățământ dezvoltarea resursei umane, pe lângă formarea continuă, înseamnă promovarea examenelor de grad. Vedem nivelul actual și de aici ne formăm niște strategii și vedem cum putem motiva și mai mult colegii să se perfecționeze. Este o continuare a muncii directorului de școală”, a spus Bogdan Ciubotaru. Fostul director al Colegiului Economic ,,Mihail Kogălniceanu”, care are 0,5 norme la ISJ, va merge și la ore, la unitatea de învățământ pe care a condus-o până acum câteva zile.
La parterul ISJ, Gabriela Oloeriu aștepta emoționată să își preia atribuțiile, ea fiind noul inspector pentru învățământ primar și preșcolar. Ne-a spus că are experiență în conducere și este dispusă să învețe tot ce este nevoie pentru a răspunde cerințelor postului. Are 25 de ani activitate la catedră, iar la Åcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani lucrează de aproape 20 de ani. Gabriela Oloeriu are 42 de ani și mai ocupat funcții de conducere ca șef de cerc pedagogic și șef de comisie medodică din cadrul școlii. De asemenea, a făcut și parte din cadrul consiliului consultativ al ISJ timp de doi ani. „Am ajuns (la ISJ-n.r.) cu emoție și cu speranță că voi face față tuturor provocărilor. Eu vreau să cred că prin felul meu de a fi, voi putea. Voi lucra cu oameni și nu orice fel de oameni și atunci sper să fie bine”, a spus Gabriela Oloeriu.
Noua inspectoare pentru minorități spune că știe problemele romilor
Venită din comuna Slobozia Bradului în locul profesoarei Ana Gavrilescu, noua inspectoare pentru minorități, Maria Costache, spune că știe problemele romilor și va face totul pentru a-i sprijini în procesul educațional. Maria Costache lucrează în învățământ din 2000, la Coroteni, acolo unde și locuiește. Din noua sa funcție, e hotărâtă să rezolve problemele elevilor din Slobozia Bradului. Mai exact, în satul Liești sunt 300 de copii care nu au unde să învețe și riscă să crească rândurile analfabeților.
Åtie că este contestată de liderii romilor și spune că orice ar fi fost în locul său, ar fi fost primit la fel de comunitate. Este dispusă să colaboreze cu oricine vrea să pună umărul la muncă. „Cunosc foarte bine problemele etniei rome și în special cele ale copiilor. Slobozia Bradului este o comunitate de etnie romă și acolo sunt multe nevoi și multe probleme. Îmi propun să rezolv problemele copiilor de etnie romă, pe cele ce țin de școală, de educație și nu doar de acolo”, a spus Maria Costache.
Performanțe sportive în școală
Cu gânduri mari a venit ieri la ISJ și profesorul de educație fizică Ionel Ambrozie. Acesta spune că vrea să schimbe mentalitatea elevilor despre sport, să îi implice direct în tot ceea ce înseamnă mișcare și să facă chiar performanță sportivă.
„Trebuie să reflectăm cu responsabilitate asupra acestui domeniu și nouă profesorilor specialiști ne revine sarcina să încercăm să ridicăm în acest moment ștacheta educației fizice și sportului de performanță. Îmi propun să fac o echipă în permanență cu colegii mei de sport și să rezolv câteva probleme durabile și eficiente. Să apară a doua oră de educație fizică și sport în licee, să reușim să aducem această disciplină în examenul de Bacalaureat și să contribuim cu toții la o nouă programă de educație fizică modernă, eficace, transparentă în funcție de obiectivele educației fizice și sportului școlar”, a spus noul inspector de educație fizică și sport Ionel Ambrozie.
Inspectorii, împărțiți în birouri
A fost făcută deja repartizarea inspectorilor, în funcție de activitatea pe care o desfășoară, astfel încât fiecare birou să cuprindă și din cei vechi, și din cei noi. La etajul II, inspectoarea de limba și literatura română Silvia Chelariu va împărți același birou cu inspectoarea de limbă română pentru învățământ gimnazial Anișoara Pițu. Inspectorul Robert Graur, de la compartimentul educație permanantă, va ocupa același birou cu inspectorul de geografie Dănuț Săcrieru, cu preotul Ion Dragu și cu Silvia Bocăneață, inspector de socio-umane. Bogdan Ciubotaru a ocupat biroul lui Bănel Bărbieru. Inspectoarele de limbi moderne vor împărți același birou, respectiv Svetlana Baciu și Marlena Gurgu. În biroul unde lucra Marilena Gurgu a intrat Mihail Fîsan, pe care îl va împărți cu Tincuța Zahariuc, ambii fiind pe discipline tehnice. În locul lui Dan Grigoraș de la sport a intrat inspectorul Ionel Ambrozie.
La parter, Gabriela Oloeriu va sta în același birou cu inspectoarea pentru minorități Maria Costache, cu Aurora Lefter de la învățământ special, și Doina Collavini inspector arte. Codruț Lovin, inspector de biologie, va sta în birou cu inspectorii Daniela Sârghie, Maria Dochia și Ion Ionașcu. La etajul I, în fostul birou al inspectoarelor Aurora Lefter și Collavini rămâne Lidia Dumbravă, care îl va avea coleg pe Ionuț Å¢andără, inspector de proiecte și programe. Cei doi vor avea mult de muncă în noul an școlar, deoarece conducerea ISJ dorește să atragă cât mai multe fonduri europene.