Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

De frica mucegaiului, podgorenii au început culesul strugurilor de vin


   Podgorenii vrânceni au început să culeagă strugurii de vin, speriați de ploile din ultimele zile, care favorizează apariția mucegaiului. Producția de struguri pentru vin estimată pentru acest an este mai mare decât anul trecut. Specialiștii Direcției Agricole estimează că anul acesta se vor obține aproape șapte tone de struguri pentru vin la hectar. Totodată au apărut și micii speculanți de la Slobozia Bradului care caută chilipiruri. După metoda anilor trecuți, podgorenii sunt ademeniți cu oferte de cumpărare a producției rândului de vie.

   Podgorenii vrânceni au început culesul strugurilor de vin cu o săptămână mai devreme decât se estima inițial. Ploile din ultimele zile și temperaturile medii favorizează apariția mucegaiului care poate compromite munca de un an a viticultorilor. La Cîrligele, Cotești, Jariștea, Odobești, oamenii au ieșit în vie pentru a-și culege strugurii, speriați că peste o săptămână nu vor mai avea ce să culeagă. „Am început deja culesul strugurilor de vin cu toate că, inițial, doream să începem săptămâna viitoare. Dar, din cauza ploilor de săptămâna trecută există riscul apariției mucegaiului și trebuie să ne protejăm investițiile. Am început să achiziționăm și struguri, cu prețurile stabilite în funcție de soi, de cantitate de zahăr. Până acum avem struguri buni, cu suficient zahăr pentru un vin de calitate”, ne-a spus un mic producător de vin din zona Odobești.
    La Cîrligele, podgorenii spun că deja sunt semnale de apariție a mucegaiului în plantațiile de struguri. „Ploile din ultimele zile au grăbit culesul strugurilor pentru vin deoarece apare mucegaiul. Umezeala și temperaturile din această perioadă favorizează apariția mucegaiului, iar oamenii sunt speriați că nu vor mai avea ce să culeagă. Recolta este bună, strugurii sunt dulci, au zahăr. Cel puțin de strugurii nobili, la Sauvignon, Aligotte a intrat mucegaiul în vie, iar oamenii sunt obligați să culeagă. Practic, culesul a început cu o săptămână mai devreme decât estimam noi”, ne-a spus primarul Åžtefan Moscu, cel care are și o mică suprafață de vie.
    De asemenea, la Cotești, viticultorii cu suprafețe mai mari au început să recolteze pentru a avea timp să culeagă în întregime. „La strugurii de vin au început să culeagă marii producători, iar cei mici vor începe să culeagă în câteva zile. A plouat, iar oamenii se tem să nu apară mucegaiul”, ne-a spus primarul Dorel Bolovan.
    Specialiștii spun că mucegaiul sau putregaiul cenușiu al viței de vie pe boabe este atacul cel mai frecvent și care produce pagubele cele mai mari. Putregaiul cenușiu este produs de ciuperca Botrytis cinerea și este considerat alături de mană și făinare ca una dintre bolile cele mai păguboase pentru munca podgorenilor. Boabele atacate se înmoaie, crapă și se acoperă cu un mucegai cenușiu-brun. Boala evoluează rapid în condiții de umiditate ridicată și cuprinde tot ciorchinele. De asemenea, temperatura optimă de dezvoltare a bolii este situată între 15 și 25 grade Celsius, medie întâlnită foarte frecvent în ultimele zile.

Speculanții cumpără rânduri de vie

    Odată cu începerea recoltatului strugurilor au apărut și speculanții care caută chilipiruri. În majoritate de la Slobozia Bradului, micii comercianți folosesc îndeosebi metoda din anii trecuți și nu mai cumpără strugurii la cantitate, ci direct la rândul de vie. Speculanții fac o estimare vizuală a rândului de struguri și apoi le oferă țăranilor un preț. Media se pare că ar fi 150 lei/rând. Iar mulți preferă să le vândă acestor comercianți decât să mai aibă grija culesului, transportului la piață sau procesator.
    Ofertele micilor speculanți sunt favorizate și de lipsa de reacție a marilor procesatori care încă nu au afișat prețurile de achiziție din acest an. Media prețurilor de achiziție ale micilor producători de vin este de 0.8-1,2 lei pentru kilogramul de struguri, în funcție de calitate, soi, zahăr.

Strugurii sunt vânduți pe internet

    Cei care vor să negocieze direct cu producătorul de struguri pot alege una dintre ofertele de pe internet. Pe site-ul tocmai.ro s-au înmulțit ofertele pentru struguri de vin din majoritatea comunelor din zona de podgorie. Prețurile diferă în funcție de calitatea strugurilor, iar producătorii îi asigură pe clienți că strugurii vor fi culeși în fața lor. „Începând cu 15. 08. 2013 se pot efectua programări. Preț de vânzare 1, 3 lei/ kg – 3lei/ kg în funcție de soi și cantitate. STRUGURII SE CULEG DOAR ÎN FAÅ¢A CLIENTULUI”, spune un fermier din Tâmboiești.
    Un vecin din podgoria Cotești, comuna Cîrligele, a precizat atât cantitățile de struguri pe care le scoate la vânzare, cât și prețurile din 2012. „VÂND STRUGURI DE VIN 2013 în cantități mari din următoarele soiuri:  Merlot ( aprox. 10 tone ); Sauvignon Blanc ( aprox. 10 tone ); Fetească Albă ( aprox. 1. 5 tone ); Aligote (aprox. 1. 5 tone). Prețul strugurilor de vin în anul 2012 : Merlot – 1. 5 lei/ kg; Sauvignon Blanc – 1. 5 lei/ kg; Fetească Albă – 1. 3 lei/ kg; Aligote – 1. 3 lei/ kg. Zona se află pe E85 la aproximativ 12 km de Focșani. Din București 175 km. Perioada estimată pentru cules 9- 15 septembrie 2013. Strugurii se culeg în fața dumneavoastră în saci”, se arată în anunț.

Producție mai mare ca în 2012

    Oficialii Direcției Agricole spun că recolta de struguri din acest an va fi mai bună decât anul trecut. Totuși, grindina din această vară a redus din potențialul podgoriilor vrâncene. „Producția medie estimată pentru strugurii de vin este de 6.500-7.000 kilograme de struguri la hectar”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole, Crin Constantinescu. Comparativ cu anul trecut, producția medie va fi mai mare cu 500-1000 kilograme la hectar.
    În același timp, la strugurii de masă, producția este estimată la peste 7.500 kilograme la hectar, mult mai mare decât anul trecut, când producția medie a fost de 5.300 kilograme de struguri la hectar. Reprezentanții Direcției Agricole spun că 2013 este un an viticol de excepție, când ploile au fost dese și de scurtă durată, iar vremea foarte caldă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?