Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO: Focşănenii intră în toamnă fără apă caldă


   Primarul Decebal Bacinschi a afirmat ieri că Primăria nu are bani pentru a plăti datoriile ENET către furnizorul gaze. În aceste condiții, reluarea furnizării apei calde este incertă și pentru luna septembrie. Furnizorul GDF Suez a somat societatea de termoficare să achite 5,8 milioane lei pentru a relua furnizarea combustibilului pentru încălzire. Primarul Bacinschi a spus că singura soluție pentru ca populația să aibă apă caldă și căldură la iarnă este solicitarea unui ajutor de la Guvern. „Dacă nu se rezolvă problema banilor în două-trei săptămâni, nu putem da drumul la apă caldă și căldură”, a spus edilul. Săptămâna viitoare ar trebui să înceapă și probele la noua centrală termică, care nu se pot desfășura fără combustibil.  
   Societatea de termoficare a municipiului Focșani a primit miercuri o înștiințare de la furnizorul de gaze GDF Suez prin care este somată să plătească 5,8 milioane de lei, pentru a fi posibilă reluarea furnizării combustibilului. La această sumă se adaugă încă aproape 5,8 milioane de lei, pe care ENET-ul ar trebui să le plătească în rate eșalonate. Cum societatea nu are acești bani, apa caldă nu va fi furnizată nici în perioada următoare în Focșani. „Noi, din punct de vedere tehnic suntem pregătiți ca în condițiile în care GDF ne furnizează gaz, să putem da drumul la apă caldă. Din păcate, GDF nu o să ne livreze gaze de la 1 septembrie, pentru că vor să le plătim 5,8 milioane de lei, plus încă 5,8 milioane lei, pentru care să facem o eșalonare, de care să răspundă și Primăria Focșani. Din păcate nu avem această sumă”, a spus directorul ENET, Manole Merchea, în cadrul ședinței de ieri a Consiliului Local Focșani. Acesta a precizat că, din totalul datoriilor în contul gazelor, de 10 milioane de lei, 3 milioane sunt datorii vechi, cuprinse între 1-3 ani, puțin probabil de a fi recuperate. 
   Nici primarul Decebal Bacinschi nu a fost mai optimist cu privire la reluarea furnizării agentului termic în Focșani. Edilul a spus că singura soluție pentru ieșirea din impasul financiar este un ajutor de la Guvern. „Cei de la GDF ne-au solicitat să achităm factura lunii martie, cea mai veche care este restantă, de 5,3 milioane de lei, urmând ca restul sumei să fie eșalonată. Singura soluție este alocarea unor sume de bani, prin rectificare de Guvern. La bugetul local s-au cam terminat banii din fondul de rezervă, nu putem să mai mărim capitalul social al societății. Dacă nu se rezolvă această problemă în două-trei săptămâni, nu putem da drumul la apă caldă și căldură”, a declarat Bacinschi. 
   Edilul a spus că de săptămâna viitoare va intra în probe și noua centrală termică, iar până la sfârșitul lunii septembrie este nevoie și de gaze pentru realizarea optimă a acestor probe. „Este nevoie de bani pentru a porni sistemul. Am vorbit cu antreprenorul general, pentru ca până pe 15 septembrie să fim în măsură să livrăm apă caldă, iar de la 1 octombrie să pornim încălzirea. Trebuie să pregătim un material prin care să solicităm ajutor pentru ENET. Nu numai Focșaniul este în această situație, ci în toate orașele care au centrale termice. Vom încerca să luăm toate măsurile pentru ca în perioada de iarnă să asigurăm apă caldă și căldură. În cartierul Sud s-a făcut recircularea apei calde, așa încât nu vor mai fi probleme cu apa caldă la robinet”, a mai spus primarul Decebal Bacinschi. 
„Noi nu putem să intrăm în apartamentul omului să îi sigilăm caloriferele”
   Cât privește recuperarea datoriilor de la populație, noul director, care a fost prezentat ieri Consiliului Local, a spus că ENET-ul nu are pârghiile legale necesare pentru a constrânge populația să își plătească datoriile. „Noi nu putem să intrăm în apartamentul omului să îi sigilăm caloriferele și nici pe scară nu putem să tăiem căldura, pentru că nu putem să îi pedepsim pe toți, care sunt buni platnici. Pentru că nu există distribuție pe orizontală, pentru furnizare individuală, nu putem tăia apa caldă și căldura doar celor rău-platnici. Apoi, iarna, nu putem debranșa pe nimeni, este lege, sunt consumatori vulnerabili”, a spus Manole Merchea.
   Soluția pentru eficientizarea ENET, potrivit noului director, este funcționarea nu doar sezonier, pe timpul iernii, ci și vara, prin producția de energie electrică. „Vara, cheltuielile sunt de 20 de miliarde de lei vechi, în timp ce încasările sunt de doar 5 miliarde. În fiecare lună sunt pierderi de 15 miliarde, care se acumulează”, a mai precizat Manole Merchea. Primarul Bacinschi i-a atras atenția directorului ENET că investițiile, de miliarde de lei vechi, care au fost realizate la sistemul de termoficare, trebuiau să se regăsească în reducerea pierderilor, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. 
   Consilierii locali Cătălin Vrabie și Bogdan Matișan l-au sfătuit pe Manole Merchea să se uite în curtea a două societăți care au o rată mare de recuperare a datoriilor de la populație și sunt pe profit, SC Electrica și SC CUP SA. Merchea a spus că, în cazul CUP, facturile sunt mult mai mici și mai ușor de plătit de populație, de aceea este și rata mare de încasări.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?