Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Elevi din Cîmpineanca, incluşi în proiectul „Verde, Curat, Implicat!”


    Asociația pentru Mediu, Organizare Regională și Formare (AMORF) a lansat ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Åžcoala cu clasele I-VIII din comuna Cîmpineanca, proiectul „Verde, Curat, Implicat!”, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Tineret în Acțiune. La acest eveniment au participat elevi, principalii beneficiari ai programului, localnici și invitați din partea partenerilor în proiect, respectiv ai Comisariatului Județean Vrancea al Gărzii Naționale de Mediu – Raluca Giurgea, SC CUP Salubritate SA – Cătălin Puiu, Agenția pentru Protecția Mediului – Rodica Bongeag și directorul Åžcolii din Cîmpineanca, Valerian Graur. Copiii participanți la proiect vor avea parte și de lecții de protecția mediului, susținute de îndrumătorul Laura Breană.
    Proiectul „Verde, Curat, Implicat!” se desfășoară în perioada 6 august – 9 noiembrie 2013 în comuna Cîmpineanca, județul Vrancea, fiind finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Tineret în Acțiune, Acțiunea Tineri pentru Europa, Sub-acțiunea Inițiative ale Tinerilor. „Prin proiectul «Verde, Curat, Implicat!» ne propunem să implicăm 15 elevi din cadrul Åžcolii gimnaziale din comuna Cîmpineanca, din clasele a VII-a și a VIII-a, în acțiuni de educație ecologică, prin care să le trezim spiritul civic, de participare activă în cadrul comunității lor, pornind de la un pas simplu: menținerea curățeniei în localitatea lor. Participarea tinerilor în acțiuni de ecologizare și de protecție a mediului înconjurător, cetățenia activă, promovarea unui stil de viață sănătos, sunt câteva dintre obiectivele și prioritățile programului Tineret în Acțiune”, a spus Daniel Gîrleanu, reprezentantul AMORF, în prezentarea proiectului. 
    Rodica Bongeag, purtătorul de cuvânt al APM Vrancea a avut un dialog cu elevii pe teme ecologice. „Protecția mediului este foarte importantă. Suntem locuitorii acestei planete, nu stăpânii ei, și trebuie să avem grijă de tot ce ne înconjoară, pentru că altfel nu avem cum să supraviețuim. Felicitări pentru ceea ce vreți să faceți. Sper ca la sfârșitul proiectului să înțelegeți cât de important este să vă implicați în protejarea mediului”, a spus Rodica Bongeag.


   
Elevii vor ecologiza comuna și vor planta 15 copaci, etichetați cu numele lor

    Proiectul urmează să se desfășoare în comuna limitrofă Focșaniului, având ca obiectiv principal implicarea tinerilor din acest mediu, care au mai puține șanse la educație informală, comparativ cu tinerii de la oraș. Principalele activități cuprinse în cadrul proiectului sunt: trei acțiuni de ecologizare, în curtea școlii, în cele trei parcuri din comună, în albia râului Milcov, plantarea a 15 puieți de copaci pe Strada Hotarului, care vor purta numele fiecărui copil participant în proiect. Copiii vor merge și într-o excursie, în aria naturală protejată Cheile Tișiței din Munții Vrancei și vor participa la concursul „Verde, Curat, Implicat!”, la următoarele categorii: Desen / pictură pe teme ecologice și Eseuri despre experiența implicării în proiect. La final, va fi realizată și o galerie foto, care va fi expusă în holul școlii din localitate, iar copiii vor fi recompensați cu premii.
    Principalele obiective ale proiectului sunt: creșterea gradului de informare și conștientizare privind protecția mediului înconjurător a publicului la nivel local, îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților tinerilor din grupul țintă prin dezvoltarea atitudinilor și comportamentelor adecvate promovării unui mediu curat și creșterea gradului de implicare a grupului țintă în domeniul protecției mediului.
    Rezultatele anticipate ale proiectului sunt: dezvoltarea sentimentului civic, de solidaritate, de grijă pentru natură; pentru tinerii din zonă poate fi considerat un spațiu de explorare și cunoaștere, dar și de relaxare în mijlocul naturii, întrucât în această zonă lipsește un spațiu verde special amenajat; conștientizarea populației cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor și posibilitățile de valorificare a acestora. Cel mai important beneficiu adus de proiect o reprezintă resursa umană – conștientizată, informată, formată din 15 elevi cu vârstele de 13 și 14 ani de la Åžcoala cu clasele I-VIII din localitate și cei peste 3.000 de locuitori din comuna Cîmpineanca.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?