Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Absolvenţii de liceu renunţă la Bac-ul de toamnă


   Examenul de Bacalaureat a continuat ieri, cu prima probă scrisă. Un număr foarte mare de candidați, aproximativ 170, a renunțat să mai susțină această probă. Niciun candidat nu a fost eliminat din sala de examen pentru suspiciune de fraudă. Următoarea probă scrisă a examenului de Bacalaureat este programată să se desfășoare miercuri. Primele rezultate vor fi afișate pe 2 septembrie.

 
   Probele scrise din cadrul sesiunii august – septembrie a examenului de Bacalaureat au debutat fără incidente sau candidați eliminați pentru suspiciunea de fraudă, însă aproximativ 170 dintre cei 975 absolvenți au fost declarați absenți. Astfel, potrivit situației oficiale communicate la finalul primei probe scrise de ieri, dintre cei 975 de candidați, 808 au fost prezenți și 167 au fost declarați absenți. Niciun candidat nu a fost eliminat pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
   Oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar sunt sceptici că rezultatele obținute de candidați la această sesiune vor crește prea mult procentul de promovare. Asta pentru că mulți candidați abia au susținut corigențele, iar alții, din seriile anterioare, au pierdut de mult timp contactul cu școala. „Examenul a decurs conform metodologiei. Au fost înscriși 975 de candidați, dar au fost prezenți doar 808 candidați. Un număr mare de absenți, 167, care au absentat de la prima probă. Nu am avut cazuri de fraudă, elevi eliminați, totul a decurs conform metodologiei. Speranța este mare din partea noastră, dar ținând cont că ei provin din corigenți, din candidați mai puțin interesați, nu știu ce procent de creștere vom avea”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban, președinta comisiei județene a Examenului de Bacalaureat.

Comedia i-a pus în dificultate pe absolvenți

   La prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română, la primul subiect, candidaților le-a fost propus un fragment din nuvela „Budulea Taichii” de Ioan Slavici, pe baza căruia au trebuit să răspundă mai multor cerințe. La subiectul al II-lea, candidații au avut de realizat un eseu, text de tip argumentativ, de minimum 15 rânduri cu tema „Comunicarea în echipă”. În final, candidații au avut de prezentat un eseu mai amplu despre „Comedie”. Fiecare subiect af ost notat cu câte 30 de puncte, iar 10 puncte au fost acordate din oficiu.
   Chiar dacă subiectele nu ar fi trebuit să le pună mari dificultăți, candidații recunosc că nu s-au pregătit temeinic și încă de la prima probă nu știu sigur dacă vor reuși să promoveze. „A fost așa și așa. Greu este atunci când nu te pregătești, cum nu prea ne-am pregătit… Am urmat cursurile la seral, deci oricine își poate imagina cum este, cu muncă și cu probleme. Este bine să ai și Bacalaureatul, pentru că fără el nu te mai angajează nimeni. Nu ne așteptam la subiecte mai ușoare. De regulă, toată lumea spune că sunt mai ușoare toamna, dar ele au fost la fel de complexe, problema este să înveți. Am terminat anul acesta și sunt la a doua încercare, îmi mai acord încă una, sper ca anul următor să fie mai bine. Oricum, dacă nu te pregătești, indiferent de greu sau ușor este, nu faci față, adică trebuie să înveți, să ai timp să înveți. Noi, cei de la seral, care muncim 9-10 ore și mai am familie și mai trebuie să fac una alta e mai greu. Tind să cred că în ultimii ani s-a pus prea mult accent pe a învăța din greu, dar la școală profesorii nu și-au dat interesul. Ca să înveți o anumită programă pe care ți-o dau ei, trebuie să ai și pe cineva care să stea să te îndrume permanent”, a spus Florin Stănculeț, absolvent al Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani.
   Unii candidați însă, au ieșit optimiști din examen. Este cazul și unei tinere, care deși a promovat toate probele în sesiunea precedentă, nu a reușit să obțină media 6, astfel că a optat pentru a repeta proba de Limba și Literatura Română. Ea este mai mult decât sigură că va reuși. „A fost bine, au fost subiecte bune pentru sesiunea din august. M-am pregătit destul de mult având în vedere că eu și lucrez. Mi-ar trebui o mărire de notă și cred că o voi obține”, a spus Mirela Hagiu, candidată de la Centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” din Focșani.

Comisie specială trimisă la Bacău

   Un candidat arondat Centrului de examen de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani a susținut proba pe patul de spital. El a fost supravegheat de o comisie specială, din care a făcut parte și un jandarm. Subiectul a ajuns la acesta securizat și pe toată durata probei candidatul a fost monitorizat, astfel încât să fie respectată întocmai metodologia de examen. Candidatul este internat într-un spital din Bacău și din acest motiv nu poate participa fizic la examinare, însă potrivit metodologiei, chiar dacă se află în imposibilitatea de a fi prezent în sală, el are dreptul să susțină proba din spital. ,,Conform adresei înaintate Ministerului Educației și a răspunsului primit, acolo s-a deplasat o echipă formată dintr-un membru al comisiei județene, jandarm și un asistent. Subiectele au fost preluate de la Inspectoratul Åžcolar Bacău și predate candidatului respectiv de comisia plecată de la Vrancea. Teza va ajunge în centrul de examen, la Colegiul Tehnic «Ion Mincu», iar împreună cu celelalte teze va fi predată la centrul de evaluare”, a precizat Luminița Balaban.

Bac-ul continuă
 
   Proba obligatorie a profilului va avea loc pe 28 august, iar cea la alegere a profilului și specializării se va desfășura vineri, 30 august. Afișarea rezultatelor se va face pe data de 2 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeași zi, să fie depuse contestațiile, în intervalul orar 12.00 – 16.00. Rezolvarea contestațiilor se va realiza între 3 și 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 5 septembrie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?