Toamna asta

0
21739


   Acum ceva timp scri-sesem un articol despre cum toți așteaptau nerăbdători vara.  Deși n-a început încă luna septembrie, deci nimic n-a amintit nimănui că începe școala, în curând ceva o va face. Fie ziua care se micșorează, fie simplul fapt că vom trece calendaristic în toamnă, fie primul elev conștiincios care își updatează status-ul cu ceva despre dorul lui arzător de școală.
    Iar atunci jumătate dintre noi va fi ferm convinsă că vrea înapoi la scoală, iar cealaltă jumătate va urla cât îi ține tastatura că școala e nasoală, vor apărea poze cu pisica morocănoasă care se bucură de suferința celor care merg la scoală sau alte lucruri la fel de banale, amuzante cât un cartof cu o scobitoare în el. Nu va fi nici o persoană căreia nu-i pasă, nici o persoană care ar vrea să stea acasă în continuare, dar se resemnează, și nimeni care să se gândească la faptul că e același lucru să stea degeaba atât acasă, cât și la școală. Nu, toată lumea va fi foarte sigură că școala trebuie să înceapă cât mai repede sau să se autodistrugă la fel de repede. Cred că asta se datorează maniei umane de a fi într-o tabără sau alta. Cel mai evident exemplu e cel legat de câini și pisici: dacă îți plac câinii, nici să nu te gândești că și pisicile sunt drăguțe ci că își tratează stăpânii ca pe niște sclavi, iar dacă îți plac pisicile trebuie să ai evidențiat clar în minte că toți câinii sunt bastarzi murdari de noroi și agitați. Așa și cu echipele de fotbal, și cu vanilie Vs. ciocolată, și cu dușmăniile dintre licee. Probabil că lipsa de aventură din viața noastră ne face să încercăm să o stoarcem din cele mai monotone situații.
    Însă cel mai haios e că dezbaterea nu are rost. Fie că vrem sau nu, școala va începe, ne vom intra în ritm, iar vara asta va deveni o amintire pentru zilele de la iarnă în care stăm sub pătura și avem nevoie de ceva la care să visăm. La urma urmei, verile sunt niște chestii foarte frumoase dacă știi să le folosești. Teoretic, n-ai nici un program impus și poți face toate lucrurile mărunte pe care iarna nu le poți face fiindcă există diverse piedici. Dar în afară de asta, verile sunt un fel de călătorii inițiatice pentru unii.
    Vara e în primul și în primul rând vacanță, vara e un cadru minunat pentru desfășurarea acțiunii, vara e un moment bun de folosit ca termen pentru ceva ce vrei să realizezi, cum ar fi să strângi bani suficienți să cumperi ceva anume. După fiecare vară, suntem într-un fel sau altul mai bogați în experiențe. De aia, lăsând la o parte discuțiile dintre cele două tabere, nu pot înțelege cum să vrei să înceapă școala. Chiar dacă poate unii au o viață socială așa încât să poată  veni în contact cu cei de vârsta lor doar la școală, ar trebui să le fie greu să iasă din atmosfera călduță și plăcută a verii.
    Haide mai bine să ne bucurăm de cât a mai rămas din timpul în care nu vom auzi dezbaterea asta, iar mai apoi de timpul care a mai rămas din vacanță, iar mai apoi de zilele de școală, așa cum putem.

Cristina ILIESCU,
Colegiul Național Unirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here