Autoritățile locale care vor să acceseze proiecte europene prin intermediul GAL-ului „Pădurile Dacice”, au participat în perioada 15-18 august la un training pentru dezvoltarea capacităților locale de animare, dinamizare și obținerea abilităților de a mobiliza potențialul local, care a avut loc la Constanța. La eveniment au participat 30 de lideri locali din teritoriul GAL, primari ai localităților partenere. Una dintre prioritățile GAL-ului este dezvoltarea infrastructurii locale, iar aceasta se vede și din numărul mare de proiecte depuse de administrațiile locale. Nu mai puțin de 6 proiecte pentru reabilitarea de drumuri în comunele partenere au fost depuse la GAL, fiecare cu o valoare de aproximativ 200 mii euro, cu finanțare 100%.
Training-ul pentru dezvoltarea capacităților locale de animare, dinamizare și obținerea abilităților de a mobiliza potențialul local a reprezentat un bun prilej pentru autoritățile din zona de acțiune a GAL-ului Pădurile Dacice, de a afla care sunt oportunitățile și proiectele pe care le pot accesa cu finanțare europeană. La eveniment au participat 30 de lideri locali din teritoriul GAL-ului, primari ai localităților din zonă, printre care edilii localităților Tănăsoaia – Vulpe Romeo, Boghești – Sandu Aur, Homocea – Ionescu Neculai, Corbița – Emil Tacu din Vrancea și Brăhășești- Mircea Dumitru, Galați.
Lucrările au fost deschise de președintele GAL-ului „Pădurile Dacice”, care a prezentat celor de față situația proiectelor depuse la GAL în cele două sesiuni deschise și finalizate până acum. El a arătat că este nevoie de o susținută colaborare între angajații GAL și liderii locali de opinie pentru a se putea realiza o bună cunoaștere a măsurilor și a liniilor de finanțare pentru ca absorbția să fie maximă, cât mai aproape de 100 % deoarece, în vremurile grele cu care se confruntă acum satul românesc, și nu numai, fondurile europene sunt „o gură de oxigen” pentru economia rurală. „Doresc să avem o bună colaborare între reprezentanții GAL -ului și liderii locali de opinie pentru se putea realiza o bună cunoaștere a măsurilor și a liniilor de finanțare pentru ca absorbția să fie maximă, cât mai aproape de 100 %. Nu trebuie să uităm niciunul dintre noi că trăim vremuri grele din punct de vedere economic, cauzate de criza economică care afectează întreaga lume și care afectează foarte mult satul românesc. În acest context, accesarea fondurilor europene reprezintă o gură de oxigen pentru economia rurală”, a afirmat președintele GAL-ului „Pădurile Dacice”.
Dumitra Chelmuș, reprezentantul legal și manager financiar al GAL-ului „Pădurile Dacice”, a prezentat costurile pe care le implică un proiect depus și metodele corecte de elaborare și implementare a proiectelor. Ea a arătat că prin metode de promovare și informare, aceste costuri ar putea fi reduse deoarece potențialul beneficiar ar lua contact direct cu ghidurile pentru măsuri și nu ar mai fi nevoie de numeroase deplasări la alte instituții pentru informarea corectă.
Primarii prezenți au arătat că ei și aparatul administrativ al localităților se vor implica în activitatea de promovare a GAL și a măsurilor din Planul de Dezvoltare al acestuia. De asemenea, edilii au precizat că împreună cu angajații Grupului de Acțiune vor fi realizate întâlniri locale de promovare și distribuire de materiale promoționale.
Dezvoltarea infrastructurii locale, o prioritate pentru GAL-ul „Pădurile Dacice”
Dezvoltarea infrastructurii administrative locale este una dintre prioritățile GAL-ului Pădurile Dacice, iar acest lucru este demonstrat de numărul mare de proiecte depuse de administrațiile locale. Nu mai puțin de 6 proiecte pentru reabilitarea de drumuri în comunele partenere au fost depuse la GAL, fiecare cu o valoare de aproximativ 200 mii euro, cu finanțare 100%. Prioritare pentru GAL sunt și atragerea de tineri către mediul rural și creșterea numărului de fermieri în zonă. Finanțarea este asigurată prin măsura 112 unde au fost depuse 5 proiecte. De asemenea, GAL-ul a finanțat proiecte pentru măsuri cum ar fi 121 și 312.
Un loc aparte în strategia GAL îl au proiectele de cooperare. „Putem învăța împreună din greșelile și reușitele noastre doar prin comunicare și cooperare”, a spus Constantin Livadariu, manager la GAL-ul „Dobrogea Centrală”.
Prezent de asemenea la întâlnire, directorul Centrului Regional pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 2 Sud – Est Constanța, Anghel Panait, a subliniat că autoritățile de monitorizare și toate structurile teritoriale ale Ministerului Agriculturii vor lucra anul acesta în principal pentru evaluarea proiectelor la GAL-uri deoarece pe sistemul național nu sunt deschise măsuri spre finanțare. Totodată el a remarcat activitatea GAL-ului „Pădurile Dacice” și a precizat că se bucură că acesta este în zona Sud -Est pentru că este un Grup de Acțiune cu rezultate meritorii. Åi acesta a arătat că doar prin cooperare și înțelegerea situației și a nevoilor fermierilor se poate realiza o politică constructivă de dezvoltare zonală, o politică ce să arate rezultate imediate, dar și pe termen mediu și lung.
„Implicarea activă a autorităților locale este cheia dezvoltării locale”
Primarii prezenți la seminar au propus metode de cooperare între autoritățile locale și personalul GAL pentru elaborarea de politici coerente și metode aplicabile pentru promovarea măsurilor finanțate din fonduri europene. Totodată, în urma discuțiilor s-a stabilit că trebuie intensificată cooperarea între GAL, autoritățile locale și liderii locali de opinie, deoarece implicarea activă a liderilor poate crește substanțial rata de absorbție și cunoașterea măsurilor finanțate. O altă propunere pentru sprijinirea fermierilor a fost ca, pentru perioada de monitorizare a proiectelor depuse, autoritățile locale prin aparatul propriu să ajute GAL în activitatea sa și să îndrume alături de el beneficiarii măsurilor pentru ca aceștia să-și poată finaliza proiectele.
Nu în ultimul rând, se urmărește realizarea unei strategii comune de dezvoltare zonală pentru perioada 2016 – 2020. Aceasta ar trebui să acopere unele aspecte de interes general și comun ale teritoriului și se poate realiza doar prin stabilirea unor priorități comune și o analiză amănunțită și detaliată a situației din teritoriu, înainte de implicarea GAL, în perioada cât acesta a activat și rezultatele finale pentru a se stabili un punct de plecare. „Concluziile întâlnirii au fost acelea că doar o politică comună și o strategie realizată cu suportul autorităților locale și a liderilor de opinie zonali și locali poate realiza o creștere substanțială a gradului de absorbție prin GAL și poate realiza o promovare corectă a liniilor stabilite prin strategia de dezvoltare locală. Implicarea activă a autorităților locale, direct interesate de o creștere a calității vieții în zonele lor, este cheia dezvoltării locale și ridicarea nivelului de trai a persoanelor din mediul rural”, au precizat reprezentanții GAL-ului.
Consiliul Județean, partener la GAL-ul „Pădurile Dacice”
Înființarea de GAL-uri pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea este una dintre inițiativele președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Sprijinul administrației județene s-a concretizat în parteneriate cu patru GAL-uri vrâncene, respectiv „Vrancea Sud-Est”, „Valea Râmnicului”, „Pădurile Dacice” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului. Acest parteneriat a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți ai localităților din teritoriu. Prin aceste forme constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat din localitățile vrâncene pot fi accesate fonduri europene de zece milioane euro.
În Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” sunt parteneri publici și privați din localitățile Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Caliței, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos, Broșteni din județul Vrancea, precum și Buda, Valea Sălciei și Bisoca din județul Buzău. Prin aceste GAL-uri pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri. De exemplu, prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de către primăriile localităților pentru investiții în dezvoltarea comunităților locale.
Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.