Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Atenţie la floarea de ambrosie! Provoacă alergii


   Persoanele predispuse la alergii trebuie să aibă grijă deoarece în această perioadă înflorește ambrosia. Anul acesta, medicii de la Spitalul Județean de Urgență Focșani spun că nu au avut de tratat persoane care să se fi ales cu alergii din cauza acestei plante.
   În perioada iulie-septembrie înflorește planta denumită ambrosie – ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub termenul popular de iarba pârloagelor, care are un puternic efect alergen asupra populației. Această plantă este întâlnită și în județul nostru în zonele lăsate în paragină, în grădini sau în culturile de floarea soarelui, dar și pe terenurile prost întreținute. Pentru exterminarea acestor plante, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea au transmis autorităților locale din județ adrese, prin care a informat despre caracteristicile plantei și au solicitat aplicarea de măsuri pentru reducerea efectelor negative.
   „Fiecărei autorități publice locale, în conformitate cu prevederile legale privind asigurarea protecției populației contra factorilor care ar putea conduce la afectarea stării de sănătate (în acest caz, efectul alergen produs de înflorirea plantei menționate), îi revine obligația inventarierii la nivelul fiecărei unități administrative, a arealelor de apariție și dezvoltare a plantei Ambrosia artemisiifolia (iarba pârloagelor), pentru aplicarea de către acestea a unor măsuri și acțiuni care să conducă la eradicarea sa, pentru evitarea sau diminuarea efectelor negative care pot fi provocate asupra populației sensibile la efectul alergen al înfloririi (în perioada iulie-septembrie) acesteia”, ne-a precizat Mădălina Potlog, purtătorul de cuvânt al APM Vrancea.
   În zonele în care au fost identificate aceste plante, ele au fost cosite. Reprezentații APM spun că în Focșani au fost identificate trei exemplare de plante de talie mică, care au fost cosite.

Măsuri de eradicare a acestei plante

   APM Vrancea recomandă aplicarea unor măsuri menite să limiteze extinderea arealului acestei plante, în scopul prevenirii efectului alergen, mai ales că polenul acestei plante este unul din factorii principali ai rinitei alergice și poate agrava astmul bronșic. Polenul poate produce conjunctivite și, foarte rar, dermatită de contact sau urticarie.
   „Ambrosia este o plantă perenă anuală, ce se poate instala la începutul primăverii pe suprafețele agricole pregătite pentru a fi cultivate. Apare și în grădini, în culturile de cereale sau de floarea soarelui, pe terenurile agricole nelucrate, lăsate în paragină sau pe terenurile virane din localități, pe șantiere, printre ruine și dărămături, în zonele de depozitare a pământului excavat ori în lungul căilor de comunicație, pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute. Se poate confunda cu pelinul. Polenul acestei plante este unul din factorii principali ai rinitei alergice și reprezintă cauza exacerbărilor severe ale astmului bronșic”, spun specialiștii APM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?