Rechizitele școlare destinate elevilor cu posibilități materiale reduse au fost distribuite în școli în proporție de peste 90%, astfel că odată cu începerea anului școlar, beneficiarii se vor putea bucura de ghiozdane dotate cu tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea activității. Potrivit directorilor unităților de învățământ, rechizitele au ajuns în școli și vor fi păstrate în depozite, urmând a fi predate elevilor chiar la începutul anului școlar. De rechizitele gratuite oferite printr-un program național de Guvernul României vor beneficia atât elevii de clase primare cât și cei din clasele gimnaziale. Singura problemă ar fi că anul acesta, societatea comercială care a câștigat licitația a furnizat rechizite de proastă calitate, doar cele destinate elevilor de clasa I fiind de o calitate superioară. „Am primit rechizitele ieri (marți – n.r.), iar la începutul lunii septembrie, după ce cadrele didactice intră în activitate, vom afișa la loc vizibil calendarul când pot fi completate dosarele. La noi în comună 95% din elevi primesc aceste rechizite dar păcat că sunt de proastă calitate. Ar fi bine dacă tot se dau niște bani să fie folosiți mai bine. Doar rechizitele pentru clasa pregătitoare și clasa I sunt de calitate în rest hârtia caietelor este neagră iar acuarelele aproape că nici nu pot fi folosite”, a spus Adela Stoica, director al Åcolii Generale din Ploscuțeni.
La nivelul județului Vrancea, pentru clasa pregătitoare se estimează că vor fi 1.650 de copii care vor beneficia de rechizite gratuite. La clasa I sunt 1.370 de elevi, iar la clasele II-IVsunt înscriși 4.810 copii care ar putea beneficia de rechizite școlare gratuite. La clasele V-VII sunt 4.230 de elevi, iar de la clasa a VIII-a sunt 1.320 potențiali beneficiari ai rechizitelor școlare gratuite oferite de stat.
Tot ce trebuie să facă părinții cu posibilități materiale modeste este să întocmească dosarele cu documentele cerute de lege, pe care trebuie să le depună la secretariatele unităților de învățământ unde copiii lor învață. Din experiența anilor trecuți însă, este nevoie de multă răbdare și timp pentru întocmirea dosarelor, iar unii părinți, oricât de săraci ar fi, renunță la rechizitele gratuite, fiind sătui de numeroasele drumuri pe care trebuie să le facă. Condiția obligatorie pentru a accesa acest program este ca venitul lunar pe membru de familie să fie maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.
Ghiozdane, caiete speciale și penare
Pachetul cu rechizite va avea conținut diferențiat, în funcție de nivelul de studiu și va avea o valoare cuprinsă între 25 de lei pentru învățământ primar și 30 de lei pentru învățământ gimnazial. Achiziția pachetelor cu rechizite școlare se va face pe structura clasa pregătitoare, clasa I, clasele II-IV, V-VII și clasa a VIII-a.
Pachetele pentru clasa pregătitoare conțin un ghiozdan, două caiete de desen A4, un caiet dictando cu 48 de file, două caiete tip geometrie, un caiet matematică cu 48 de file, un caiet tip I, trei creioane, un set de creioane colorate, radieră, penar, acuarele, două pensule, planșetă, plastilină, lipici și hârtie glasată. Cele destinate copiilor din clasa I au fost alcătuite din caiete tip I și II, caiete speciale pentru abecedar, caiete de desen, creioane, stilouri, creioane colorate, gume de șters, acuarele, ascuțitori, bețișoare din plastic, penare, coperți, rigle și ghiozdane. Elevii claselor II -VIII au primit caiete de dictando și de matematică, caiete de desen, vocabulare, creioane, pixuri, coperți, creioane colorate, gume de șters, acuarele, ascuțitori, penare și șabloane cu harta României.