Ministerul Sănătății (MS) a lansat un amplu proces de recrutare a medicilor care vor să se califice în operații pe inimă la copii, pregătirea lor, realizată în clinici din Italia și Germania, urmând să fie finanțată de către stat, a declarat marți, secretarul de stat Raed Arafat. În perioada august 2013 – august 2016, Ministerul Sănătății desfășoară un amplu proiect de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice.
Proiectul se realizează în colaborare cu experți de la Clinica San Donato din Italia, finanțarea fiind susținută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, și de Fundația LâAssociazione Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia, a explicat Arafat.
Potrivit secretarului de stat din MS, proiectul se adresează medicilor anesteziști în general și chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenților de ultim an, din ambele specialități, care doresc să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice și să lucreze în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” București, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, precum și în vederea creșterii capacității de operații la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș. „Iată de ce Ministerul Sănătății a lansat un amplu și transparent proces de recrutare. Nu avem timp de pierdut. Dacă vor fi mai mulți candidați, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecție de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătății, la Biroul Medicină de Urgență, până la 20 august 2013, în vederea realizării selecției, în colaborare cu experții din Italia. Programul de pregătire va asigura cheltuielile de călătorie și cazare a persoanelor care vor fi încadrate în program, pe lângă salariul lor din țară”, a mai precizat Arafat.
Medicii selectați, care vor participa la proiect, vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în centrele respective timp de cinci ani, după finalizarea pregătirii. Candidații vor trimite o scrisoare de intenție prin care motivează solicitarea lor de a participa în proiect, precum și un CV recent în română și engleză. Potrivit MS, se pot înscrie inclusiv medici specialiști angajați ai centrelor din București, Timișoara, Iași și Târgu Mureș, în această etapă nefiind necesar acordul șefului de secție sau al conducerii unității sanitare. Potrivit secretarului de stat, prima unitate din program este cea de la Spitalul „Marie Curie”, care trebuie să înceapă activitatea cât mai curând.
De la trimiterea anunțului către direcțiile de sănătate publică și către clinicile de anestezie terapie intensivă, în urmă cu două zile, au fost deja înscriși doi chirurgi cardiovasculari adulți din România și un specialist în utilizarea pompei extracorporeale. „Acesta din urmă va fi primul care va pleca la pregătire, în Italia”, a mai spus Raed Arafat.
Guvernul a aprobat alocarea a 721.000 de lei pentru pregătirea proiectului privind chirurgia cardiacă neonatală și infantilă în România, care va fi realizat de către Ministerul Sănătății, prin Compartimentul Medicină de Urgență, în parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato și cu Asociația „Bambini Cardiopatici nel Mondo Association” – Italia.