Un studiu recent al UNICEF relevă o realitate zguduitoare: 8% dintre copiii României trăiesc într-o sărăcie severă, cu mai puțin de 15 lei pe zi, iar 35% dintre aceștia aparțin etniei rome. Sărăcia tot mai accentuată este cauza principală a neglijării și abuzului asupra copiilor, inclusiv în județul nostru, echipa mobilă a Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Vrancea fiind nevoită să intervină, în prima jumătate a anului, în cazul a 477 copii din județ, aflați în risc. Statistica întocmită la nivelul SIRU relevă faptul că aproape 80 de copii din județul nostru au avut nevoie, lunar, de sprijinul specializat al specialiștilor Protecției Copilului, numărul total al acestora fiind îngrijorător de mare, chiar dacă pentru jumătate dintre ei s-a reușit menținerea în familiile naturale.
Potrivit UNICEF, sărăcia și excluziunea se referă și la lipsa accesului la serviciile de bază, precum și la cele din domeniul sănătății. „În timp ce copiii reprezintă categoria de populație cea mai săracă din România, tinerii se află pe locul al doilea„, a precizat reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, cu ocazia lansării în dezbatere publică a Strategiei Naționale pentru Tineret 2014-2020. „Procentul populației cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care a părăsit timpuriu școala era de 16,8% în 2008, unul dintre cele mai ridicate din Europa. Dreptul la educație este afectat în cazul copiilor din comunitățile sărace și cele etnice, în special din zonele rurale. Anul trecut, un număr de aproximativ 17.000 de fete cu vârsta sub 19 ani au fost însărcinate. Consumul de alcool, fumatul și abuzul de droguri sunt în creștere. În zonele urbane, consumul așa-numitelor droguri etnobota-nice amenință sănătatea a sute de tineri și adolescenți, incluzând aici și riscul infectării cu virusul HIV”, a avertizat, potrivit Mediafax, Sandie Blanchet. De asemenea, studiul evidențiază faptul că gradul de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor reprezintă o problemă, în 2012 tinerii ce nu erau integrați nici în educație, nici în muncă fiind de 16,8%.
Strategia Națională pentru Tineret 2014 – 2020, lansată spre dezbatere publică de Ministerul Tineretului și Sportului mai relevă faptul că cea mai ridicată rată a sărăciei absolute, 8,4%, se înregistrează la grupa de vârstă 15-19 ani. Strategia poate fi consultată în totalitate pe adresa: http://www.mts.ro/stiri/noutati/956_mts-lanseaz-n-dezbatere-public-strategia-naio.html
Copiii invizibili, sprijiniți și în Vrancea
Proiectul „Sprijinirea copiilor invizibili” continuat de UNICEF și anul acesta, vine în sprijinul acelor copii din comunități vulnerabile, constituind un model demonstrativ pentru dezvoltarea serviciilor sociale de bază la nivel comunitar. Åi în 2013 UNICEF acordă sprijin financiar și tehnic în patru comune din județul nostru, și anume Slobozia Bradului, Sihlea, Popești și Vîrteșcoiu, comune în care prin proiect s-au implementat centre de sprijin și consiliere. „Proiectul a fost demarat în anul 2011, pornind de la premisa că politicile de protecție socială au un impact scăzut asupra celor mai vulnerabile categorii de copii și familiile lor, mai ales din cauză că sunt axate preponderent pe dimensiunea pecuniară a asistenței sociale, respectiv prestațiile sociale. Din acest motiv, proiectul a avut ca obiectiv major compensarea lipsei de servicii sociale de bază la nivel comunitar prin introducerea unor prime elemente, acțiuni și activități de asistență socială care să se plieze, în mod complementar alocațiilor sociale, pe nevoile pe care comunitățile rurale le au”, au transmis reprezentanții DGASPC Vrancea.
În județul nostru, ca și în celelalte județe unde se derulează proiectul, în primul an activitățile s-au bazat în special pe identificarea copiilor invizibili și a familiilor aflate în nevoie, iar în anul următor aproximativ 350 de copii și familiile acestora au beneficiat de servicii de consiliere și suport în identificarea celor mai bune soluții, astfel încât să se prevină separarea copiilor de familia naturală.