Ionuț Å¢andără, profesor de Limba Franceză la Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, are pasiuni mai puțin cunoscute. Un dascăl foarte bine pregătit profesional și cu mari perspective de afirmare, Ionuț Å¢andără este un împătimit al triatlonului (concurs sportiv constând din trei probe diferite la care participă aceiași concurenți-n.r.).
Profesorul spune că triatlonul constituie mai mult decât mișcare. Este viață, ambiție, voință, perseverență sau dorință. Este o provocare cu tine însuți zi de zi, dar și șansa de a scăpa de monotonie, de o viață nesănătoasă. Prin urmare, poate fi practicat de persoane de toate vârstele, căci dezvoltă corpul armonios, fără a lăsa consecințe pe termen lung. De asemenea, transformă organismul într-o „mașinărie” excepțională pentru depunerea efortului. „Este un sport recent apărut în România post-modernă, după Olimpiada de la Sydney-2000. Triatlonul este într-o continuă transformare și căutare de adepți, fie profesioniști sau amatori. Este compus din 3 probe, ce implică abordarea a 3 ramuri de bază- înotul, ciclismul și alergarea. Putem afirma că este un sport complet. Triatlonul reprezintă parcurgerea acestora succesiv și este definit prin mai multe distanțe: triatlonul sprint: înot 750m, ciclism 20km, alergare 5km; triatlonul olimpic: înot 1500m, ciclism 40km, alergare 10km; triatlonul half-ironman: înot 1900m, ciclism 90km, alergare 21km și triatlonul ironman: înot 3800m, ciclism 180km, alergare 42,2km”, spune profesorul.
A aflat întâmplător despre acest sport, în urma unei discuții purtate cu un fost elev al Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, Florea Cristian. Acest lucru se întâmpla anul trecut, prin luna august, iar de atunci triatlonul a devenit marea pasiune a profesorului. „Mi-a propus, observând că am ca pasiune ciclismul, participarea la Triatlonul de la Mamaia 2012. Am trecut la un program de antrenament minimal, deoarece la alergare și la înot mă simțeam nesigur. Am ajuns în momentul în care zi de zi îmi notam într-o agendă numărul kilometrilor alergați, parcurși pe bicicletă sau înotați, în bazin ce-i drept, și încrederea în propriile forțe mi-a dat curajul să iau startul la această competiție. Nu a fost rău. Chiar mi-a plăcut. Rezultatul a fost concludent pentru ce avea să urmeze. Concluzia pe care am tras-o la final m-a determinat să iau o decizie ce mi-a schimbat stilul de viață, programul de lucru zilnic și prioritățile. Am continuat antrenamentele, din ce în ce mai serios, mai dur, mai asiduu. Am realizat analize comparative de la o lună la alta și am observat o evoluție atât pe latura fizică, dar mai ales pe cea psihică”, este de părere dascălul.
Triatlonul ironman a apărut în ani â70
Ionuț Å¢andără spune că triatlonul ironman a apărut prin anii ’70, în Hawaii. A fost descoperit din greșeală. Câțiva pușcași marini, printre care și John Collins, comandantul unei nave marine, s-au contrazis care din cele trei sporturi e cel mai greu: înotul, ciclismul ori alergarea? Toți își puneau aceeași întrebare. Până când unul dintre ei a spus să le facă succesiv pe toate trei și primul care ajunge la linia de sosire e desemnat câștigător.
La prima competiție, pe 18 februarie 1978, doar 5 persoane s-au încumetat să participe, dintre care 2 au abandonat în timpul concursului. Primul a terminat în 11ore 46 minute și 58 de secunde. Din acel moment, a rămas în istorie. În 1989 se formează Uniunea Internațională de Triatlon (ITU), ce reunește federațiile naționale de triatlon. Federația Română de Triatlon s-a înființat în anul 2012.
În prezent, numărul adepților crește de la an la an. Este un sport foarte greu și foarte solicitant atât fizic cât și la nivel psihologic. Terminând o astfel de cursă, campionii mondiali spun că ești un alt om și te poți considera un om de fier. „Viața ți se schimbă radical. Nimic nu te mai poate opri. Te simți invincibil și ai vrea să le faci pe toate și, după trecerea liniei de sosire, îți dai seama că tot efortul depus în timpul cursei a meritat din plin. Nu există un sentiment mai mare de bucurie, știind că te-ai autodepășit și ai dat tot ce ai avut mai bun din tine. În România, numărul concursurilor de triatlon a crescut semnificativ în ultimii ani, în 2013 fiind programate nu mai puțin de 14 competiții”, a spus profesorul.
Pregătirea îndelungată, cheia succesului
Ca să ajungi la performanță nu este așa de ușor cum și-ar închipui orice. Înseamnă ore de pregătire, efort susținut și, cel mai important, multă voință. Ionuț Å¢andără a simțit pe piele lui ce înseamnă să îți depășești condiția de bază. „Mi-am îmbunătățit timpii de lucru și am participat și la alte competiții la nivel național: Triatlon Winter Tri Challenge- Izvorani februarie 2013, Campionatul Național de Duatlon Târgu Mureș- 28 aprilie 2013, Triatlon Fără Asfalt 2 Mai-Vama Veche- 2 iunie 2013, Duatlon Èara Bârsei- 30 iunie 2013, Triatlon Mogoșoaia București No Stress-Party- 29 iunie 2013, Internațional Metropolitan Triatlon Brașov- 30 iulie 2013, Triatlon Grand Prix Reci- Covasna- 4 august 2013”, a precizat profesorul.
De la prima participare la un concurs de triatlon a trecut aproape un an. Un an plin de satisfacții sportive, de rezultate neașteptate. O perioadă în care a cunoscut oameni extraordinari, plini de viață, dornici de a se autodepăși. Urmează pentru Ionuț Å¢andără alte competiții la care vrea să participe: No Stress/ Party Neptun-Olimp-31 august 2013, Rowmania Delta Triatlon- 1 septembrie 2013, Mamaia Triatlon Challenge – 7 septembrie 2013, după care o să tragă linie și o să analizeze ce a fost bine, ce a fost rău, ce a funcționat, ce nu a funcționat. „Triatlonul te ajută să te cunoști, să-ți depășești limitele, să te descoperi. Cu siguranță asta s-a petrecut și în cazul meu. De fiecare dată, în spatele unei curse se află o multitudine de povești. Ele sunt spuse sau nu. Povestea mea a început acum un an și va continua …”, încheie Ionuț Å¢andără.