Autoritățile vrâncene au comemorat, ieri, eroii români căzuți în Primul Război Mondial, în luptele de la Mărășești, Mărăști și Soveja. Oficialitățile prezente au depus coroane de flori și au fost organizate slujbe religioase la mausoleele din Mărășești, Soveja și la Monumentul Victoriei de la Tișița. La manifestări au fost prezenți viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ambasadorul Franței, Excelența sa Philippe Gustin și ambasadorul Macedoniei, Excelența sa Pande Lazarevski. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan le-a transmis vrâncenilor și românilor că în calitate de urmași ai celor peste 10.000 de soldați care au căzut pe câmpurile de bătălie de la Mărășești, avem obligația să avem grijă de țară. „Vorbim despre eroii Armatei I care, cu pușca în mână, au luptat până la unul și au dus la îndeplinire ordinul generalului Eremia Grigorescu «Nici pe aici nu se trece!»”, a spus Marian Oprișan. Președintele Consiliului Județean a arătat că mausoleele din Vrancea sunt altarele eroilor neamului românesc și că va depune toate eforturile pentru ca monumentul Ostașului Necunoscut să se întoarcă la Mausoleul Mărășești.
Manifestările de la Mărășești s-au desfășurat în prezența a peste o mie de persoane care au dorit să aducă un omagiu înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară și pentru unitate națională. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ambasadorul Franței, Excelența Sa Philippe Gustin și ambasadorul Macedoniei, Excelența sa Pande Lazarevski, președintele Consiliului Județean și totodată președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene (UNCJR) Marian Oprișan, prefectul Cătălin Popescu, primarul Valerică Chitic, șefi ai instituțiilor publice din Vrancea au participat la manifestările dedicate împlinirii a 96 de ani la eroicele lupte duse de ostașii români în Primul Război Mondial, pe câmpurile de la Mărășești și Mărăști. Au fost prezenți și parlamentarii vrânceni, senatorul Petru Filip, deputații Angel Tîlvăr, Victor Roman, Ciprian Nica, Nini Săpunaru, Neagu Murgu.
Viceprim – ministrul Gabriel Oprea și președintele UNCJR Marian Oprișan au fost primiți cu onoruri militare. Mausoleul Mărășești este locul unde, în urmă cu 96 de ani, peste o sută de mii de soldați români, ruși și germani murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri.
Ceremonialul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în memoria ostașilor care s-au jertfit pentru patrie. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că pe aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, românii au scris istoria. El a reamintit că „este o istorie scrisă cu sânge, căci nu a rămas petec de iarbă nepătat de jertfa soldaților Armatei Române”. Marian Oprișan a arătat că este datoria noastră de onoare să îi cinstim pe cei care au plătit cu viața pentru idealurile naționale, pentru valorile acestei națiuni. „Fie că vorbim despre Măriuca Zaharia, fetița de 12 ani care, în ziua de 6 august 1917, a plătit cu viața îndrăzneala de a fi observator al Armatei Române, fie că vorbim despre sublocotenentul focșănean Gabriel Pruncu sau de căpitanul Grigore Ignat și întreaga sa companie de mitraliori care a pierit în luptele de la Mărășești, vorbim despre eroii Armatei I care, cu pușca în mână, au luptat până la unul și au dus la îndeplinire ordinul generalui Eremia Grigorescu «Nici pe aici nu se trece!»”, a spus Marian Oprișan.
Președintele Consiliului Județean Vrancea a arătat că la Mărășești, pe 6 august 1923, s-a pus piatra de temelie a mausoleului despre care a spus că este „o adevărată biserică închinată martirilor neamului”. „Astăzi, când lucrările de restaurare sunt aproape gata, am speranța că mausoleul Mărășești va redeveni acel spațiu care să îi adune pe români laolaltă, în jurul valorilor noastre sacre, precum unitatea și suveranitatea. De asemenea, am speranța că mausoleele din Vrancea vor redeveni sălile de istorie în care profesorii să predea istoria modernă a acestei națiuni, pentru că avem datoria să nu uităm niciodată trecutul glorios al României, la fel cum avem datoria să evocăm memoria zecilor de mii de soldați români, germani, francezi sau ruși care au căzut în bătăliile de la Mărăști-Mărășești-Oituz”, a mai spus Marian Oprișan.
Monumentul Ostașului Necunoscut ar trebui să fie la Mausoleul Mărășești
Åeful administrației județene a amintit că nașterea României Mari de la 1918 nu ar fi fost posibilă fără Mica Unire de la 1859, săvârșită de Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu și înaltele figuri ale Unirii Principatelor. Iar peste ani, la 1917, în Vrancea s-au purtat marile bătălii în care s-au jertfit eroii neamului românesc. „Alba Iulia, pe care o respectăm cu tot sufletul românesc, este capitala României Mari, dar Mausoleul Mărășești și mausoleele Primului Război Mondial Mărăști, Soveja și Focșani sunt altarele eroilor neamului românesc„, a afirmat președintele Consiliului Județean.
Marian Oprișan a amintit de sacrilegiul făcut de guverne iresponsabilie care au mutat rămășițele soldatului necunoscut la București. „Domnule viceprim ministru, locul monumentului soldatului necunoscut este pe altarul eroilor neamului românesc de la Mărășești, nu în capitala României”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan care i-a spus vicepremierului Oprea că împreună cu Guvernul României va trebui reparată această nedreptate. „Primul Război Mondial este dovada capacității românilor de a se sacrifica pentru suveranitate, independență, pentru bunăstarea poporului român. Åi atunci ca și acum trebuie să avem foarte clar în memorie acest lucru și să spunem copiilor noștri și copiilor, copiilor, copiilor noștri că singura cale de a scăpa de sărăcie este învățătura, iar această zi să ne fie învățătură pentru viitor, pentru viitorul țării și națiunii noastre, pentru viitorul colaborării cu partenerii noștri internaționali pe care îi respectăm și să spunem foarte clar că România merge pe drumul european fără niciun fel de complexe. Trebuie să ne afirmăm în spațiul european așa cum ne-am bătut ca națiune. Pentru acest lucru vreau să mulțumesc tuturor românilor”, a încheiat președintele Marian Oprișan.
„Suntem legați prin sângele celor care au căzut la datorie pentru ca România să fie una și puternică”
Vicepremierul Gabriel Oprea i-a mulțumit președintelui Marian Oprișan pentru invitația de a participa la evenimentele de la Mărășești. „Generații întregi de militari s-au hrănit cu exemplele de devotament și eroism date de soldații noștri căzuți la Mărăști, Mărășești și Oituz. Însă nu doar armata este cea care a păstrat vie memoria acestor evenimente ci întreaga societate românească. Cuvintele «Pe aici nu se trece» au devenit sinonime cu loialitatea, curajul și spiritul de sacrificiu. Nume ca Ecaterina Teodoroiu, Grigore Ignat sau Eremia Grigorescu s-au impus în memoria colectivă ca repere majore în lunga listă a eroilor neamului românesc”, a afirmat vicepremierul Gabriel Oprea.
El a vorbit despre semnificația sacrificiului făcut de soldații români pe câmpurile de luptă de la Mărăști, Mărășești, Oituz. „Toți au înțeles că destinul unei țări este deasupra unui destin individual, că binele copiilor și al familiilor de acasă este legat de binele întregii țări, că libertatea și prosperitatea depind în mod direct de libertatea și prosperitatea întregului popor. Au înțeles că suntem nu o sumă de indivizi ci o națiune. Provocarea zilelor noastre este să înțelegem și noi același lucru. Să redescoperim acea conștiință națională care a mobilizat generații și generații de români. Să căutăm în sufletul nostru acel adevăr simplu care a clădit această țară. Să ne regăsim nu doar ca indivizi ci mai ales ca popor”, a adăugat vicepremierul Gabriel Oprea, precizând că românii sunt „legați prin sângele celor care au căzut la datorie pentru ca România să fie una și puternică, prin speranțele de mai bine pe care le avem pentru generațiile viitoare”.
Jertfa de la Mărășești a „contribuit la transfigurarea poporului român”
Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a spus credincioșilor prezenți la Mărășești că românii au datoria să îi pomenească cu recunoștință în rugăciuni pe soldații care s-au jertfit pentru țară. Arhiepiscopul a amintit de vocația poporului român de a se lupta permanent pentru a-și apăra „patria și nevoile și neamul„. „Åi a făcut-o de fiecare dată cu credința în Dumnezeu și cu iubirea față de biserică, față de patrie și față de neamul românesc. De aceea biserica, întotdeauna de-a lungul veacurilor, a binecuvântat oastea română când a plecat la luptă. Pentru că la lupta la care pornea, oștașul român mergea să se jertfească pentru a apăra moștenirea de mare preț pe care i-a dat-o Dumnezeu pe acest pământ binecuvântat. De aceea poporul român nu poate să se rușineze niciodată de istoria sa, ba dimpotrivă. Åi noi, cei de astăzi, care ne bucurăm de libertate, de atâtea privilegii de a trăi ca popor unitar, ca popor unit, trebuie să nu ne uităm înaintașii”, a spus Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian.
Acesta a amintit de semnificația creștină a zilei de 6 august, Schimbarea la Față, când a avut loc bătălia de la Mărășești. „Acea jertfă a contribuit la transfigurarea poporului român. Să fim cu multă luare aminte și să mergem pe această linie a transfigurării și nicidecum a desfigurării persoanei umane și cu atât mai mult a poporului român. Dumnezeu să-i odihnească cu drepții și noi, totdeauna cu recunoștință să venim în fața acestui monument unde scrie cu litere de aur imnul de la Paști «Hristos a înviat din morți cu moartea pre moarte călcând și celor din mormânt viață dăruindu-le» pentru că ei nu au murit ci au adormit în Domnul, veghează asupra noastră și noi trebuie să îi pomenim, să îi evocăm și să inoculăm în sufletele copiilor și nepoților noștri dragostea aceasta de biserică, față de credință și față de neam. Dumnezeu să îi odihnească cu drepții„, a încheiat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Ambasadorul Franței, onorat să participe la Mărășești
Excelența Sa Philippe Gustin, ambasadorul Franței la București a felicitat administrația județeană pentru eforturile depuse pentru reabilitarea mausoleelor din Vrancea. Ambasadorul a citit discursul scris în limba română în semn de prețuire față de gazdele care l-au invitat la un asemenea eveniment și a declarat că este onorat să se afle la Mărășești, pentru a comemora victoria din 6 august 1917.
Excelența sa a vorbit despre evenimentele pregătite de Franța pentru 2014, când se împlinesc o sută de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, iar Vrancea va fi printre locurile care vor fi vizitate de urmașii soldaților francezi din prima conflagrație mondială. „Acest centenar va fi ocazia de a descoperi sau de a redescoperi locuri de amintire a națiunii noastre. Vor fi mulți compatrioți ai noștri care vor dori să meargă pe urmele strămoșilor noștri și care vor redescoperi regiunile unde s-au purtat luptele. Județul Vrancea va fi printre cele vizate de ceea ce numim turism de memorie. Autoritățile de aici au realizat în ultimii ani un important program de valorificare a locurilor de amintire a Primului Război Mondial și sunt fericit să văd astăzi rezultatul acestui efort. Dorința mea este ca anul 2014 să reprezinte ocazia unei întâlniri bogate între români și francezi în jurul amintirilor soldaților și strămoșilor care au făcut acele sacrificii”, a afirmat Excelența Sa Philippe Gustin.
Coroane în memoria eroilor care s-au jertfit pentru țară
A urmat momentul depunerii de coroane, printre instituțiile care au depus coroane aflându-se Parlamentul României, Guvernul României, Ambasada Franței la București, Ambasada Macedoniei la București, Consiliul Județean Vrancea, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, primăriile din Focșani, Adjud, Panciu, Mărășești, Odobești, Direcția pentru Cultură Vrancea, Direcția Silvică, ITRSV Vrancea, DSP Vrancea, Asociația Cultul Eroilor, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cultul Eroilor Alba Iulia,
Åi oficiali ai Primăriei Orașului Missolonghi, din Grecia, aflați în vizită la Focșani, au depus o coroană de flori. Din delegație au făcut parte mai mulți tineri și tinere îmbrăcați în port tradițional grecesc care au fluturat steagurile Greciei pe toată durata manifestărilor. De asemenea, tinerii greci, cunoscuți pentru credința lor, în momentul în care și-a făcut apariția Înalt Prea Sfinția Sa, Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, l-au întâmpinat salutându-l în tradiția greacă. Deloc surprins, Înalt Prea Sfinția Sa, bun cunoscător al limbii elene, a purtat o scurtă discuție cu aceștia.