Omologarea stației antigrindină din Vrancea este prevăzută să înceapă în anul 2014. Guvernul Ponta a alocat fonduri importante pentru ca stația antigrindină din Vrancea să devină operațională. Demersurile au fost făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan. Sistemul antigrindină va asigura protecția a peste 140 mii hectare de culturi agricole în Vrancea și aproape 100 de mii în Galați.
Conducerea Ministerului Agriculturii i-a transmis președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, că omologarea stației antigrindină din județul nostru este prognozată să înceapă în 2014. Stația antigrindină din Vrancea a primit în 2013 o finanțare de patru milioane lei de la Guvernul Ponta, în urma demersurilor președintelui UNCJR, Marian Oprișan. Din această sumă va fi realizat punctul de comandă și depozitul logistic, unde lucrările au termen de execuție data de 12 octombie 2013. „Până la această dată s-a realizat infrastructura și s-au ridicat structurile metalice la Clădirea administrativă și depozitul logistic (suprastructura)”, se arată în adresa Ministerului Agriculturii. Tot din banii alocați anul acesta vor fi achiziționate echipamente și dotări la patru puncte de lansare, de la Anghelești, Panciu, Bolotești și Bizighești. De asemenea, vor fi achiziționate trei instalații de lansare și vor fi realizate analiza și consultanța tehnică în vederea stabilirii capabilități și posibilității de utilizare a unui radar Gematronik la stația antigrindină de la Vrancea.
Președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan a declarat, anul acesta, la Jariștea, localitate grav afectată de căderile de grindină, că a discutat cu prim ministrul Victor Ponta despre asigurarea fondurilor necesare pentru finalizarea investiției la stația antigrindină din Vrancea. Åeful administrației județene a inițiat acest program în 2004 însă guvernele următoare au alocat fonduri cu țârâita pentru realizarea lucrărilor. „Până anul viitor sper să rezolvăm problema cu grindina. Împreună cu colegii mei, acum mai mulți ani, am fost inițiatorii proiectului rachetelor antigrindină. Din nefericire, noi am plecat de la putere în 2004 și nu s-au întâmplat multe lucruri în această direcție, dar astăzi pot spune că acest sistem va fi finalizat până la sfârșitul anului viitor, sper că până în vara viitoare. Rachetele sunt depozitate la Prahova, iar noi trebuie să finalizăm instalarea rampelor de lansare, să facem sistemul operațional în așa fel încât pe viitor să nu mai avem această nenorocire care ne chinuiește an de an și pentru care aveți de suferit”, a afirmat Marian Oprișan.
Doar în această săptămână, grindina care a căzut la Pufești și Păunești a afectat o suprafață agricolă de peste o mie hectare, atât vie cât și cereale.
240 de mii hectare de culturi agricole, protejate cu rachetele antigrindină
UCCG Moldova 2 Vrancea are prevăzut, prin studiul de fezabilitate, 20 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, din care 12 în județul nostru și 8 în Galați. De menționat că un punct de lansare asigură protecția pentru 10-12 hectare de teren agricol. Asta ar însemna că la finalizarea programului s-ar asigura protecția unei suprafețe de peste 140 mii hectare de culturi agricole la nivelul județului nostru. Însă ar urma să fie protejate și gospodăriile din mediul rural, autoturismele sătenilor.
Prima etapă a fost construcția grupului de combatere Panciu, adică zona în care în ultimii ani au fost înregistrate frecvent cele mai importante pagube în urma căderilor de grindină. Acest grup este compus din puncte de lansare a rachetelor antigrindină, respectiv în localitățile Panciu, Bizighești, Anghelești, Bolotești, Varnița, Poiana și Nicorești (județul Galați). Până acum s-a realizat construcția celor șapte puncte de lansare din grupul de combatere Panciu, inclusiv împrejmuirea și instalațiile electrice.