Un procent de 68,8% dintre români nu au fost niciodată la psiholog, potrivit rezultatelor studiului realizat de Colegiul Psihologilor din România (CPR) în perioada 19 iunie – 1 iulie și prezentate joi într-o conferință de presă. „România este una dintre țările care înregistrează cele mai mari cifre ale ratei șomajului, infracționalității, consumului de droguri, numărului de accidente rutiere, numărului de divorțuri, numărului de bolnavi cronic, ca efecte directe ale crizei economice și sociale pe care o traversează țara noastră”, a susținut prof. univ. dr. Mihai Aniței, președintele CPR, la prezentarea raportului privind starea serviciilor psihologice în România în 2013.
Potrivit acestuia, nu există programe de asistență psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile din punctul de vedere psihologic care să beneficieze de decontare prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum: consilierea psihologică pentru sarcină și naștere, consilierea psihologică și psihoterapia familiei, consilierea psihologică pentru siguranța circulației, asistența psihologică pentru adicții, consilierea psihologică a copiilor, asistența psihologică a copiilor autiști și a familiilor acestora, asistența psihologică în cazuri de divorț, asistența psihologică în cazuri de accident rutier, pentru victime și autori, asistența psihologică a cadrelor didactice, asistența psihologică a persoanelor cu handicap, a învinuiților și inculpaților pe perioada urmăririi penale și a judecății, a bolnavilor aflați în faza terminală, a persoanelor aflate în șomaj și a minorilor aflați în situația de risc de abandon școlar, a copiilor în cazul intervențiilor stomatologice, a copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, precum și alte servicii psihologice de urgență.
Președintele CPR a subliniat că o evaluare psihologică trebuie făcută de psihologi care au drept de liberă practică din partea CPR și de structuri recunoscute de Colegiu.