Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Consumul moderat de bere poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenţie


   Consumul moderat de bere poate îmbunătăți memoria și nivelul de atenție, amplificând totodată impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului, relevă prima cercetare din România realizată în cadrul Centrului de Studiu despre Bere, Sănătate și Nutriție (CSBSN). Studiul, care a avut în vedere efectul consumului moderat de bere asupra sănătății organismului uman, a fost făcut în cadrul unui proiect derulat, în perioada noiembrie 2012 – mai 2013, de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și finanțat de CSBSN prin intermediul unui program de burse.
   Potrivit datele rezultate în urma studiului, un consum moderat de bere favorizează procesele de memorare, prin încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. De asemenea, cer¬ cetarea a indicat faptul că participanții la studiu care au consumat o cantitate moderată de bere pe parcursul derulării acestuia au prezentat o alocare de două ori mai puternică a resurselor ce țin de atenție. Același studiu arată că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active amplifică impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului.
   Studiul a fost efectuat pe 29 de bărbați între 18 și 64 de ani, care beau săptămânal între patru și 14 pahare de bare, adică în limitele consumului moderat de alcool pentru bărbați indicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit cercetătorilor, este considerată consum moderat de bere o cantitate de 660 de mililitri pe zi pentru bărbați și 330 de mililitri pe zi pentru femei, la o concentrație a alcoolului în berea consumată de maximum 5%.
   Monica Diana Bercea a precizat că testele au fost realizate cu ajutorul neuroimaginisticii de ultimă generație, iar pentru interpretarea rezultatelor a fost folosit un RMN funcțional, fiind monito¬ rizată activitatea electrică de la nivelul scalpului, cu ajutorul unui neuroheadset EEG. 
   La realizarea studiului, cei 29 de bărbați care au reprezentat eșantionul au fost împărțiți în două grupuri, primul consumând moderat bere în fiecare zi, iar cel de-al doilea neconsumând această băutură. Ulterior, subiecților li s-au prezentat filme conținând scene cu conotație pozitivă, iar ulterior, cu ajutorul neuroimagi¬ nisticii, au fost analizate rezultatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?