Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Dobânzi reduse pentru creditele fermierilor


   Fermierii care accesează fonduri europene vor putea obține credite cu dobânzi reduse, potri­vit criteriilor impuse de Ministerul Agriculturii pentru băncile care vor să participe la schemele de finanțare din sectorul agroalimentar. Noile criterii au fost impuse de conducerea ministerului ținând cont de faptul că fermierii au acuzat, în repetate rânduri, că absorbția fondurilor pentru dezvoltare rurală este îngreunată de accesul dificil la credite, iar dobânzile îi descurajează pe potențialii investitori. Conducerea Mi­nisterului Agriculturii arată într-un comunicat de presă că a fost adoptat un nou cadru legislativ după consultări de aproape un an de zile cu instituțiile bancare.
   Potrivit comunicatului, Ministerul Agriculturii, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, semnează în fiecare an o serie de convenții care permit agricultorilor să obțină cre­ dite în condiții favorabile de la bănci în contul adeverințelor eliberate de instituție prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăți directe, plăți pe suprafață din Pilonul II dezvoltare rurală, plăți complementare directe din bugetul național pentru bovine, ovine și sectorul vegetal, precum și plăți pentru bunăstarea animalelor.
   În urma negocierilor s-a reușit ca dobânzile pentru aceste credite să fie calculate ținând cont de rata medie a dobânzii de referință pe piața interbancară la șase luni, plus un procent de 4 sau 4,5%, în funcție de tipul subvenției. În plus, comisionul pentru aceste credite nu va depăși 1%. „Din acest an, în urma adoptării actului normativ menționat se condiționează semnarea convenției APIA cu o anumită bancă de volumul creditelor acordate de banca în cauză, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală la care băncile în general sunt mai reticente în acordarea de credite. În plus, prin acest act legislativ se stabilește și un nivel maxim redus al dobânzilor practicate (pentru FEGA(Fondul European de Garantare Agricolă n.r.) – ROBOR 6M + 4% și FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală n.r.)- ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a încuraja fermierii și beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurală să solicite cre­ dite bancare care să conducă astfel la creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene”,  se arată în comunicatul conducerii ministerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?