Vrancea este sub atenționare meteo Cod Galben de caniculă. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteo Cod Galben de caniculă, care este valabilă și pentru județul nostru, pentru ziua de marți, 30 iulie.
Potrivit ANM, „valul de căldură va persista marți în sudul și sud-estul țării. Temperaturile maxime vor înregistra valori de 36-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic”.
Pentru a trece cu bine de temperaturile ridicate, trebuie să aveți mare grijă la ce mâncați și cu ce vă îmbrăcați. În perioadele de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide, fructe și legume proaspete. Consumul de alimente ușor perisabile, alcool și băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr trebuie evitat. Cei pentru care este absolut necesar să se expună la soare după-amiaza sunt sfătuiți să poarte pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Sfaturi pentru șoferi
Polițiștii recomandă tuturor participanților la trafic să țină seama de vremea caniculară și să respecte câteva reguli necesare deplasării în condiții de siguranță pe drumurile publice. În această perioadă, numărul mașinilor care tranzitează județul nostru este foarte mare, iar oamenii legii îi sfătuiesc pe șoferi să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, și să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, evitând efectuarea depășirilor care în condițiile unui trafic rutier aÂgloÂmerat se dovedesc extrem de peri culoase.
O altă recomandare este aceea de a circula cu viteza adaptată permanent condițiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranță, se impune și mărirea distanței în mers între vehicule. „Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea produ cerii unui accident rutier, șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice trebuie să știe că riscă și închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancțiunea prevăzută de lege pentru cei depistați în trafic cu o îmbibație alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reținut fără drept de circulație. Nu conduceți dacă vă simțiți obosiți! Planificați-vă în așa fel călătoriile, încât să nu parcurgeți într-o zi mai mult de 300 de kilometri! Oboseala la volan este extrem de periculoasă. Este de ajuns o singură fracțiune de secundă, moment în care pot apărea ațipirea și, implicit, pierderea controlului vehiculului. De aceea, la primele semne de oboseală, stare de moleșeală, clipire frecventă, încețoșarea privirii, trebuie să întrerupeți călătoria și să parcați autovehiculul într-un loc sigur, de preferat o parcare amenajată. Odihniți-vă până la refacerea totală a capacităților psiho – motorii necesare conducerii în siguranță”, le transmit polițiștii rutieri șoferilor.
Oamenii legii mai spun că luminile de întâlnire trebuie să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, iar deplasările cu autovehiculul sunt recomandate în afara intervalului orar 10.00 – 18.00. De asemenea, posesorii de permis de conducere cu afecțiuni me dicale cardiovasculare, neurologice sau endocrine sunt sfătuiți să renunțe să conducă autovehicule pe drumurile publice în intervalul menționat. În cazul deplasărilor în intervalele de timp caniculare, se recomandă opririle dese în vederea repausului și hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staționarea autovehiculului să fie efectuată în zone umbrite. Atunci când în autovehicul sunt și copii sau bătrâni, este recomandat ca aceștia să fie protejați de razele directe ale soarelui.
Înainte de a pleca la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului și, în special, a presiunii în pneuri, a gradului de îmbătrânire și uzură al acestora și al racordurilor, precum și verificarea instalației de climatizare.