Sute de proprietari de case din Vulturu trebuie să își refacă cărțile funciare din cauza unei greșeli în documentația trimisă la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Vrancea. În această situație se află locuințele construite pentru sinistrații din Vadu Roșca la Boțîrlău și în satul Vulturu, care trebuiau să figureze în domeniul privat. Însă persoanele care au trimis documentația către OCPI nu au menționat acest lucru, iar proprietarii caselor trebuie să mai plătească câte 60 de lei pentru actualizarea cărților funciare.
Conducerea Primăriei Vulturu spune că, în 2005, au fost aprobate două hotărâri de Consiliu Local prin care o suprafață de 60 hectare de teren a fost trecută din domeniul public în domeniul privat. Hotărârile au fost emise în lunile iulie și august. Totodată, Consiliul Local de la acea dată a aprobat Planul Urbanistic Zonal și atragerea în intravilan a terenurilor respective. În ambele situații, destinația era de „teren construcții locuințe pentru sinistrații din satul Vadu Roșca”. Așa că, cel puțin teoretic, documentele erau corecte.
Nu mică le-a fost însă mirarea oamenilor care dețin aceste case să afle că nu sunt corecte cărțile funciare întocmite în ultimii ani. Aceasta deși, spun ei, au plătit în medie circa 500-650 lei pentru o carte funciară. Conform reclamațiilor pe care le-au depus la Primăria Vulturu în 2011-2012, oamenii au plătit banii către specialistul în cadastru din primărie, Săndica Băcanu, care trebuia să se ocupe de documentația pentru cărțile funciare. Acum însă ei au aflat că aceste cărți funciare nu sunt corecte deoarece în ele apare că aceste case sunt pe domeniul public al comunei. Iar cei care trebuie să rezolve această situație sunt proprietarii caselor, adică ei.
Directorul OCPI, Horia Frîncu, spune că mențiunile în cartea funciară au fost întocmite conform documentelor prezentate. Acesta a explicat că pentru a fi corectate informațiile, trebuie realizată o actualizare a cărților funciare. „Trebuie realizată o cerere de actualizare a cărților funciare și se anexează hotărârea de Consiliu Local prin care terenul este trecut în domeniul privat. Operațiunea costă circa 60 de lei”, a menționat directorul Frîncu.
Reporterii de la „Monitorul de Vrancea” au încercat să o contacteze telefonic pe Săndica Băcanu, specialistul în cadastru din Primăria Vulturu, pentru a-i consemna punctul de vedere, însă aceasta nu a putut fi găsită.