Când talibanii au atacat un grup de alpiniști străini, luna trecută, într-o tabără de pe al doilea cel mai mare vârf din Pakistan, alpinistul român Zsolt Torok se afla pe un versant înghețat al muntelui, fără să știe de masacrul ce era comis la câteva mii de metri în jos, relatează joi agenția Reuters. âMi-am sunat soția, pe un telefon prin satelit, și mi-a spus că au venit talibanii și i-au omorât pe toți din tabărăâ, a afirmat alpinistul român. âAm fost șocat. Noi am supraviețuit numai pentru că alesesem un alt drumâ, a spus el. Curajoși, Torok și alți patru alpiniști români au continuat ascensiunea pe munte, devenind prima expediție care cucerește vârful Nanga Parbat, supranumit Muntele Ucigaș, de la atacul sângeros comis asupra străinilor.
Talibanii pakistanezi au revendicat masacrul din 22 iunie, când persoane înarmate îmbrăcate în polițiști au atacat tabăra aflată la o altitudine de 4.200 de metri, omorând cel puțin 10 alpiniști și un ghid pakistanez. Printre victime s-au aflat alpiniști din China, Lituania, Nepal, Slovacia, Ucraina și o persoană cu dublă cetățenie, americană și chineză. Un alpinist chinez a scăpat în urma atacului, amintește Reuters.
Torok, în vârstă de 40 de ani, și echipa lui au trecut prin Islamabad la întoarcerea spre casă. El a declarat că au fost îngrijorați de atac, dar s-au simțit în siguranță în compania celor 10 gărzi pakistaneze care le-au asigurat protecția taberei. âAcei alpiniști erau oameni nevinovațiâ, a declarat Torok pentru Reuters la reședința ambasadorului român în Islamabad. âÎn mod clar, teroriștii se pregătiseră bine. Au vrut să șocheze pe toată lumeaâ, a spus el. Torok și-a exprimat speranța că experiența sa și a echipei sale îi va încuraja și pe alți alpiniști să revină în munții din Pakistan și în lanțul himalayan, unde sunt multe vârfuri neeexplorate. âNu am dorit să renunțăm niciun momentâ, a afirmat Torok.
Alpiniștii români au ales să escaladeze vârful Nanga Parbat de pe versantul Rupal, la o altitudine de 4.500 de metri, un perete abrupt cu gheață și bătut din toate părțile de vânt deosebit de rece. Atacul talibanilor a avut loc pe cealaltă parte a muntelui, menționează Reuters. Alpiniștii români Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Sălășan și Teo Vlad au reușit, în premieră românească, să cucerească vârful pakistanez Nanga Parbat, înalt de 8125 m, situat la capătul vestic al munților Himalaya.Vârful Nanga Parbat este considerat între alpiniști ca unul dintre piscurile cele mai grele de escaladat, fiind al nouălea vârf ca înălțime din lume.