Vrâncenii care vor să se trateze în străinătate o pot face din trimestrul IV al acestui an, dar numai cu aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Nu va fi decontată întreaga sumă cheltuită, serviciile fiind decontate la valoarea celor din țară. O adresă în acest sens a ajuns deja la CAS Vrancea, dar potrivit șefului instituției, Mihai Copaci, nu au fost stabilite încă criteriile ce trebuie îndeplinite pentru efectuarea tratamentelor în străinătate.
Mihai Copaci este de părere că această directivă este binevenită pentru pacienți. „Am primit o adresă prin care se precizează că va fi implementat un nou formular prin care pacienții vor putea beneficia de servicii medicale decontate de către CNAS în statele UE. Este vorba de Directiva 24/2011 privind asigurarea asistenței medicale în statele membre ale Uniunii Europene, însă serviciile vor fi decontate la valoarea celor din țară. Rămân în continuare în vigoare formularul E112 și cardul european de asigurări de sănătate. Deplasarea pentru tratamente și investigații va putea fi făcută doar după ce CNAS își va da acordul, pentru că trebuie îndeplinite anumite criterii. Încă nu se știe care vor fi acestea”, spune Copaci.
Începând cu trimestrul IV al acestui an, va fi implementată o Directivă a Uniunii Europene, potrivit căreia pacienților care se tratează în străinătate li se va deconta o sumă de către CAS, respectiv contrava-loarea sumei pe care ar fi plătit-o dacă intervenția ar fi avut loc în țară. Potrivit Directivei Europene, statul este obligat să deconteze pacientului tratamentul, oriunde vrea să se trateze în Uniunea Europeană.
Potrivit presei centrale, la solicitarea asiguratului și pe baza documentelor justificative atașate – documente medicale din care să rezulte serviciile medicale de care a beneficiat acesta, facturi, chitanțe -, casa de asigurări de sănătate rambursează contravaloarea serviciilor medicale acordate și plătite de acesta, la nivelul tarifelor din România. Rambursarea se poate face numai în situația în care serviciul medical acordat într-un stat membru și achitat de către asigurat face parte din pachetul de servicii de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Dacă un pacient optează să facă o intervenție chirurgicală într-o țară a Uniunii Europene, unde aceasta costă 3.000 de euro, iar în România statul plătește pentru acea intervenție 1.000 de euro, în străinătate pacientul ar mai avea de plătit 2.000 de euro. Același lucru se va întâmpla și dacă un străin va dori să se trateze în România. Casa lui de sănătate va achita în România tariful din țara de origine.
În prezent, Statul decontează doar urgențele în cazul românilor care călătoresc în alte țări, prin intermediul cardului european de sănătate, dar și tratamentul pentru anumite boli grave care nu pot fi tratate în țară, după obținerea formularului S2 E112, însă procedura pentru obținerea lui este destul de anevoioasă.