Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Elevii din Cîrligele nu au unde învăţa


   Elevii din comuna Cîrligele nu vor putea începe anul școlar 2013-2014 deoarece toate școlile din comună au intrat în renovare, dar lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri. Este vorba de școlile din Bonțești și Dălhăuți care au intrat într-un program de modernizare în 2007, iar la aproape șase ani de zile au fost executate doar 17% din lucrările necesare. În 2012 a intrat în reabilitare și școala de centru din Cîrligele, investiție finanțată de Banca Mondială, însă constructorul, care deși a realizat 95% din lucrări, s-a retras de pe șantier deoarece nu i s-au dat banii pentru finalizarea lucrărilor. Din aceste considerente, peste 250 de oameni au semnat un memoriu pe care primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, îl va transmite ministrului Educației, Remus Pricopie. Oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea dau asigurări că elevii din Cîrligele vor învăța la toamnă în școala renovată cu banii de la Banca Mondială.
   Peste 250 de oameni din comuna Cîrligele au semnat un memoriu pe care primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, îl va transmite ministrului Educației, Remus Pricopie, în care solicită sprijin pentru finalizarea lucrărilor la cele trei școli din comună. Practic, în acest moment, școlile Bonțești, Dălhăuți și Cîrligele sunt șantiere părăsite deoarece nu s-au mai alocat bani pentru finalizarea lucrărilor. Primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, a declarat că școlile din Bonțești și Dălhăuți au intrat într-un  program de renovare în 2007, an în care au și demarat lucrările. După ce la putere a venit PDL, alocațiile financiare la cele două școli au fost sistate. Cele două școli se află și în acest moment în stadiul de șantier în ciuda demersurilor făcute de autoritățile locale, dar și de directorul coordonator al școlilor din Cîrligele. „Sunt lucrări începute din 2007 și pentru care guvernele pedeliste nu au dat nici măcar un leu. Nu numai că nu au fost finalizate în șase ani, dar nici măcar nu au mai continuat lucrările. Noi, la nivel local, am reușit ca în doar trei luni și jumătate să construim o grădiniță de la zero și să o dotăm cu mobilier și aparatura necesară, iar guvernele Boc și Ungureanu nu au vrut să dea niciun ban pentru lucrări pe care nici măcar nu le-am cerut noi, autoritățile locale”, a afirmat primarul Åžtefan Moscu. Acesta a mai spus că în februarie 2012, și Åžcoala coordonatoare Cîrligele a intrat în reabi-litare, finanțarea fiind asigurată prin Banca Mondială. Din motive neștiute, s-a asigurat finanțare doar pentru 95 la sută din lucrări, motiv pentru care constructorul s-a retras de pe șantier. „Așa se face că în acest moment ne aflăm poate într-o situație unică. Toate școlile din comună sunt nefuncționale, au fost transformate în șantiere și lăsate așa. Până anul trecut, pentru că șco-lile din Bonțești și Dălhăuți se aflau deja în reparații, copiii de la aceste școli au fost mutați la școala de centru. Însă și această școală a intrat în reparații, iar lucrările nu au fost terminate și din aceste considerente copiii din Cîrligele se află în situația de a nu avea unde merge la școală în anul școlar 2013-2014”, a susținut primarul din Cîrligele. 
Memoriu adresat ministrului Educației
   Acesta a spus că în prezent, peste 250 de oameni au semnat un memoriu pe care îl va transmite ministrului Educației, Remus Pricopie. Sătenii solicită ministrului Educației, Remus Pricopie, să aloce bani pentru finalizarea lucrărilor măcar pentru Åžcoala coordonatoare Cîrligele, unde ar mai fi nevoie de doar 5 la sută din valoarea investiției. „Vă solicităm sprijinul în vederea definitivării lucrărilor de reabilitare capitală demarate în luna aprilie la Åžcoala „Mihai Sîmbotin”, din Cîrligele. La această dată lucrările la unitatea de învățământ mai sus amintită sunt realizate în proporție de 95 la sută, însă din cauza blocării fondurilor, lucrările necesare pentru finalizarea obiectivului de investiții au fost suspendate. Precizăm că execuția lucrărilor a fost finanțată prin Banca Mondială și parțial din surse guvernamentale. La nivelul comunei Cîrligele există trei unități școlare de învățământ primar și gimnazial, la toate trei fiind în execuție lucrări de reabilitare în diferite stadii fizice”, se arată în adresa transmisă Ministerului Educației. 
   În document se mai arată că „părinții exercită presiuni asupra noastră în vederea finalizării lucrărilor de la Åžcoala Cîrligele, deoarece majoritatea elevilor sunt din Cîrligele”. Pentru a reuși să îi transporte pe copii la școală, microbuzul școlii a efectuat și 12 curse zilnic, „în condiții grele care au presupus eforturi financiare mari”. „Cei mai nemulțumiți sunt părinții copiilor la clasele pregătitoare și I-IV, avînd în vedere faptul că elevii au fost aduși la școală începând cu ora 7.00, pentru ca microbuzul să reușească să-i aducă pe copii la cursuri în timp util, respectiv până la ora 7.50”, se mai arată în adresa înaintată ministrului Educației, Remus Pricopie. 
Oficialii ISJ spun că lucrările la Åžcoala Cîrligele vor fi finalizate
   Oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea dau asigurări că elevii din Cîrligele vor învăța la toamnă în școala renovată cu banii de la Banca Mondială. La această unitate de învățământ lucrările au demarat în cursul anului 2012, iar până la această dată constructorul și-a onorat lucrările pe care le avea de realizat în raport cu suma de bani primită. Valoarea contractului pentru Åžcoala Cîrligele este de 1.454.227 lei din care a fost achitat constructorului 74%. „Ministerul Educației Naționale ne-a adus la cunoștință că valoarea de 20.000.000 lei a fost executată în totalitate. Asta înseamnă că banii veniți prin Banca Mondială au fost folosiți în totalitate, ceea ce înseamnă un procent de 85%, iar acum se așteaptă restul de 15%, bani din partea Ministerului Educației. Avem promisiuni că la finalul acestei luni se va face o rectificare de buget prin care se vor achita sumele restante, iar la începutul anului școlar elevii vor învăța în școala renovată”, au declarat reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea. Prin  fonduri de la Banca Mondială sunt în construcție în acest moment 11 unități școlare. Lucrările sunt terminate în proporție de peste 90% și se așteaptă realizarea recepției la începutul lunii septembrie. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?