Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Finanţiştii vrânceni vor fi subordonaţi Direcţiei Regionale de la Galaţi


   Finanțiștii vrânceni vor fi subordonați Direcției Regionale de Finanțe care va avea sediul la Galați, iar Direcția Antifraudă va avea sediul regional la Constanța. Proiectul reorganizării Agenției Naționale de Administrare Fiscală a fost aprobat, ieri, în ședința de Guvern. Statul de funcții și implicit numărul de personal care va fi disponibilizat din unitățile fiscale vrâncene vor fi cunoscute la începutul săptămânii viitoare urmând ca persoanele vizate să primească preaviz începând cu 1 august. „Astăzi închidem și discuția cu ANAF-ul, cu centrele regionale. Am văzut multe emoții. Aș vrea să-i văd pe funcționarii de la administrație la fel de activi și când se pune problema de încasat veniturile statului. Când e vorba de scaunele lor, văd că sunt foarte activi și țin foarte mult. Eu vreau să-i văd când încasează taxele și impozitele, că au stat prost în prima jumătate a anului cu munca. Au stat bine cu împărțitul scaunelor și al posturilor și astăzi luăm decizia”, a spus ieri premierul Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern.
   Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea a fost transformată într-o admi-nistrație fiscală județeană. Finanțiștii vrânceni vor fi subordonați Direcției Regionale de Finanțe care va avea sediul la Galați. Decizia a fost luată, ieri, în cadrul ședinței de guvern. „Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă și în care nivelul realizat al veniturilor bugetare și numărul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare și a criteriului geografic”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice. 
   Prin același act normativ s-a decis ca Direcția Antifraudă să aibă sediul regional la Constanța, criteriul fiind ca localitatea să fie în „zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor”. Finanțiștii așteaptă însă și publicarea ordinului președintelui ANAF care va cuprinde statul de funcții și când, practic, se va cunoaște câte persoane vor rămâne la nivelul administrațiilor județene și ce posturi vor fi transferate la nivelul regiunilor.
   Liderul de sindicat al finanțiștilor vrânceni, Ion Mihalcea, a declarat că, deocamdată, nu se cunoaște numărul exact al persoanelor care vor fi disponibilizate. Există variante luate în calcul la nivelul Fiscului vrâncean, una dintre ele fiind că vor urma să fie desființate circa 60 de posturi. „Până acum ni s-a transmis doar că dacă proiectul reorganizării va fi aprobat în ședința de guvern de miercuri, atunci de luni se va cunoaște statul de funcții, iar preavizul persoanelor va fi emis începând cu 1 august”, a explicat liderul de sindicat. 
   La Vrancea, administrația județeană va funcționa pe scheletul Administrației Financiare Focșani, iar la Adjud și Panciu vor funcționa doar servicii fiscale. Numai prin această comasare va dispărea un post de conducere, respectiv cel al administrației de la Focșani. Conducerea MFP spune că activitatea nu va avea de suferit în urma înființării noilor direcții regionale, ba dimpotrivă. „Din punct de vedere organizatoric este important de menționat faptul că structura de administrare fiscală existentă la nivel județean nu se modifică substanțial, întrucât administrația finanțelor pu-blice aflată în municipiul reședință de județ va prelua o mare parte din atribuțiile vechii direcții generale a finanțelor publice județene. Mai mult, deplasarea competențelor către nivelul regional nu este însoțită de delocalizarea în totalitate a personalului”, se mai arată în comunicatul MFP. 
Ultimele zile pentru Garda Financiară
   Noutatea adusă de reorganizarea ANAF este desființarea Gărzii Financiare, ale cărei atribuții vor fi preluate la noua structură de Antifraudă. Potrivit MFP, noua structură de Antifraudă „va beneficia, prin realocarea posturilor, de resurse umane suficiente și foarte atent selectate pe criterii de profesionalism și integritate, în așa fel încât să înregistreze rezultate bune în prevenirea și combaterea evaziunii și a fraudei fiscale și vamale, cu consecințe asupra suplimentării veniturilor colectate la bugetul de stat”. Inspectorii antifraudă vor lucra la nivelul direcțiilor regionale antifraudă, dar îi vor ajuta și pe procurori. Astfel, „pentru clarificarea unor aspecte tehnice în activitatea de urmărire penală, inspectorii antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor își vor desfășura activitatea în cadrul Parchetelor, prin detașare”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?