Polițiștii vrânceni consideră că tâlhăriile pot fi prevenite. Prin urmare, ei se întâlnesc cu vrâncencele pentru a le explica ce trebuie să facă pentru a nu cădea victime tâlharilor. Aceste activități sunt organizate cu ocazia lansării Campaniei „Fii prudentă! Poți preveni tâlhăria”. „Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a lansat Campania «Fii prudentă! Poți preveni tâlhăria» ce are drept scop creșterea gradului de informare a populației cu privire la modalitățile de prevenire a tâlhăriilor și se va derula la nivel național în perioada iulie-august 2013. Pentru punerea în practică a demersurilor destinate prevenirii tâlhăriilor prin smulgere de obiecte, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei din cadrul Serviciilor Ordine Publică și Investigații Criminale Vrancea desfășoară activități de informare a populației. Pentru a reduce riscul de a nu deveni o victimă a tâlhăriei, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea recomandă câteva măsuri de siguranță: Atenție sporită la ceea ce se întâmplă în jur și evitarea folosirii telefonului mobil pe stradă. Neatenția poate atrage interesul infractorilor. Prudență cu persoanele care abordează cetățenii sub diverse pretexte sau vor să distragă atenția și evitarea deplasărilor la ore târzii în parcuri, locuri izolate sau întunecate. Neatenția duce la traume de neșters”, explică polițiștii vrânceni.
De obicei, tâlharii distrag atenția victimei sub diverse pretexte. Ei cer date despre o stradă, clădire etc., ori întreabă ce oră este, ocazie cu care observă bunurile de valoare deținute de victimă și acționează rapid prin smulgerea acestora. Un alt mod de operare pe care infractorii îl folosesc este acela de a se apropia de victimă, în fugă, venind dintr-o direcție din care nu pot fi observați, smulg bunul și își continuă alergarea. De asemenea, ei pot urmări victima până când aceasta ajunge în locuri izolate, medii care le permit să acționeze fără martori.
În cazul în care deveniți victima unei infracțiuni de tâlhărie și sunteți într-un spațiu deschis și există persoane în jurul dumneavoastră, strigați cât mai tare după ajutor. Dacă sunteți în zone izolate, iar infractorul este agresiv, nu opuneți rezistență și renunțați la bunurile vizate de acesta. Cetățenii care cad victime ale tâlharilor sunt sfătuiți să încerce să rețină cât mai multe semnalmente ale autorului sau autorilor, cum ar fi înălțime, conformație, culoarea ochilor, a părului, semne particulare, îmbrăcăminte, în ce direcție s-a îndreptat, apoi trebuie să sune imediat la 112.
Luna aceasta, două persoane au fost tâlhărite în aceeași noapte. Un tânăr a fost atacat de o persoană în timp ce se afla în zona Bulevardului Unirii din Focșani. Victima a fost lovită, apoi i s-au furat telefonul mobil și o pereche de ochelari. Ghinionul autorului a fost acela că în zonă se aflau polițiștii, care patrulau, și au auzit strigătele de ajutor ale victimei. Ei au identificat imediat victima, dar și autorul. Acesta din urmă a fost dus la sediul poliției și a fost audiat, asupra lui fiind găsite și bunurile furate. Oamenii legii l-au reținut pe autor, iar o zi mai târziu el a primit mandat de arestare preventivă.
În aceeași noapte, o altă persoană a reclamat la poliție că a fost tâlhărită. Aceasta le-a spus oamenilor legii că persoane pe care le știa din vedere l-au lovit și i-au furat un lănțișor și o brățară din aur, în timp ce mergeau împreună să-și cumpere ceva de la un magazin. Polițiștii i-au identificat pe principalii suspecți și după ce i-au audiat i-au lăsat să plece deoarece existau dubii cu privire la comiterea faptei.