Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO şi GALERIE FOTO: Chiliile Mănăstirii Vărzăreşti, mistuite de flăcări


   Chiliile Mănăstirii Vărzărești din satul Palanca, comuna Urechești, au ars în noaptea de luni spre marți, în totalitate. Incendiul a izbucnit în jurul orei 22.30 și a ars toată mansarda care adăpostea 12 chilii. Cele cinci măicuțe și preotul care trăiesc în acest loc binecuvântat de Dumnezeu vor trebui acum să se înghesuie în câteva cămăruțe, până când vor primi ajutor de la oameni cu suflet mare ca să poată finali¬ za o altă construcție ridicată în urmă cu ceva timp. Persoanele care vor să ajute o pot face mergând direct la mănăstire sau depunând bani în contul deschis la  BCR – Sucursala Focșani: RO59RNCB0267072266060001. Orice ajutor este bine¬ venit. Maica stareță, Juvenalia Lupu, ne-a spus ieri, că la mănăstire va ajunge și Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian. 
   Chiliile Mănăstirii Vărzărești din satul Palanca, comuna Urechești, au ars în noaptea de luni spre marți, din temelii. Clădirea situată în stânga clopotniței, formată din parter și etaj, s-a aprins luni seara, în jurul orei 22.30. Focul a izbucnit la mansarda construită din lemn, acolo unde cele cinci măicuțe și preotul aveau chiliile. În momentul izbucnirii incendiului, măicuțele nu erau în încăpere. Maica stareță, Juvenalia Lupu, plecase să cumpere alimente, iar celelalte maici se pregăteau să încheie o zi de muncă. 
   Mansarda s-a aprins imediat, iar vâlvătaia a putut fi observată inclusiv din sat, care este la o distanță de aproximativ 3 kilometri de lăcașul de cult. Oamenii au venit într-un suflet spre mănăstire pentru a da o mână de ajutor. Totodată, au fost anunțați și pompierii, care au plecat la fața locului cu trei mașini de intervenție. „Apelul a fost primit prin intermediul numărului unic de urgență 112 la dispeceratul integrat ISU-SAJ, în data de 22 iulie a.c., în jurul orei 22.40 și imediat după anunțarea evenimentului, trei echipaje cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă s-au deplasat la fața locului. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat, cu violență, la acoperișul unei construcții care adăpostea 12 chilii, construit din lemn cu învelitoare din tablă, cât și la partea mansardată a imobilului, confecționată din lemn, pe o suprafață de aproximativ 250 metri pătrați. Intervenția pentru stingerea incendiului a prezentat un grad ridicat de dificultate, având în vedere cantitatea mare de materiale combustibile din alcătuirea obiectivului afectat, toată partea mansardată a construcției fiind confecționată din lemn. De asemenea, suprafața mare cuprinsă de incendiu și construcțiile amplasate în apropiere care trebuiau protejate permanent au îngreunat intervenția”, ne-a explicat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. 
Chiliile au luat foc de la o candelă
   Pe lângă faptul că au acționat pentru a stinge incendiul, pompierii au avut grijă ca flăcările să nu se extindă și la vecinătăți, în condițiile în care cele două biserici sunt situate destul de aproape de locul unde erau chiliile. De asemenea, în apropierea acestora este și clopotnița, dar și o altă clădire, cu câteva camere, în care maicile vor trebui acum să se înghesuie până vor găsi resursele necesare pentru a începe lucrările. „S-a acționat atât pentru localizarea și lichidarea incendiului, cât și pentru protecția construcțiilor învecinate. În apropierea chiliilor cuprinse de flăcări erau amplasate biserica, clopotnița, o clădire în construcție și alte anexe gospodărești. Datorită intervenției pompierilor, s-a împiedicat propagarea incendiului la întreaga așezare monahală. În urma incendiului au ars acoperișul și mansarda clădirii, pe o suprafață de aproximativ  250 mp, obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, bunuri electrocasnice și actele de identitate a cinci persoane. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. În momentul izbucnirii incendiului, în clădire nu se afla nimeni, iar flăcările au fost observate cu întârziere”, a adăugat locotenent Cristina Duță. 
   Incendiul a fost stins după aproximativ cinci ore. Ulterior, pompierii au făcut verificări pentru a stabili care a fost cauza care a provocat acest dezastru. „Focul deschis în spații închise (o candelă aprinsă) a stat la baza producerii acestui eveniment”, au precizat pompierii. Clădirea fusese construită în urmă cu câțiva ani, după cum ne-a spus maica stareță. 
Dosar penal pentru distrugere prin incendiere
   Polițiștii de la Secția de Poliție Rurală Cotești au întocmit un dosar penal în acest caz și se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere prin incendiere. „A fost întocmit un dosar penal și se efectuează cercetări pentru a se stabili cu exactitate cauzele care au dus la producerea incendiului”, ne-a precizat comisarul șef Adrian Oprea, șeful Secției de Poliție Rurală Cotești. 
Fotografiile și amintirile maicilor, mistuite de flăcări
   Ieri, imaginea era dezolantă. Locul care până luni seară era desprins dintr-un basm, curtea plină de flori, iarba tăiată milimetric, copacii, susurul izvorului din curtea mănăstirii, toate sunt umbrite acum de mormanele de cărbuni, resturi de table arse și de nucul pârlit care ținea umbră chiliilor. Ieri, măicuțele căutau printre resturi, în speranța că poate vor mai găsi ceva din puținele lucruri pe care le aveau și la care țineau, poze, amintiri…..!
   Maica stareță, Juvenalia Lupu se mobilizase, împreună cu alte persoane pentru a curăța locul. „Incendiul a izbucnit în jurul orei 22.30-23.00. Nu era nimeni în interior. Mai aveam de cărat fân de pe poiană, de asigurat animalele, mai era treabă și la biserică. Localnicii au venit repede, au văzut flăcările din sat. Construcția era din lemn și s-a aprins foarte repede. În partea de jos nu a ars, acolo unde sunt bucătăria, trapeza și un beci. Acolo doar s-a infiltrat apa. Au ars și bunurile personale ale măicuțelor și o parte din documente. Măicuțele nu au averi, dar fiecare avea câte ceva drag. Nu au ars icoane, icoanele sunt ținute acolo unde trebuie. Fiecare iconiță, cât de mică ar fi ea, are valoarea ei. Construcția a fost începută în 2006, partea de jos, iar în 2007 s-a continuat cu chiliile. Era nouă”, a spus maica stareță, Juvenalia Lupu. 
Maicile de la Vărzărești au nevoie de ajutor
 Măicuțele care trăiesc în acest loc binecuvântat de Dumnezeu au nevoie de ajutorul semenilor. Acestea nu au venituri, ele trăiesc din donațiile oamenilor și din agricultură. Acum au nevoie de cei din jur mai mult ca niciodată. Pentru a salva parterul clădirii care a ars, măicuțele au nevoie de materiale de construcții ca să poată face un acoperiș, astfel încât apa să nu se infiltreze. De asemenea, le mai trebuie materiale pentru a finaliza o altă clădire în care sunt chilii. „Trebuie să ridicăm măcar un acoperiș aici unde a ars pentru ca apa să nu se mai infiltreze și să putem salva măcar bucătăria, trapeza și beciul. Apoi, trebuie să continuăm lucrările la celălalt corp de chilii. Cu răbdare și cu ajutorul lui Dumnezeu și al celor din jur sperăm să le putem face. Nu pot face o estimare a pagubelor. Mănăstirea are un site și acolo sunt numerele noastre de contact și contul deschis la bancă. Le mulțumim tuturor celor care ne sunt alături și cu o rugăciune”, a adăugat maica stareță. 
ÎPS Ciprian, așteptat la Mănăstirea Vărzărești
   ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a anunțat că va merge la Mănăstirea Vărzărești pentru a face o evaluare a pagubelor. „Am discutat și la Arhiepiscopie și urmează să vină ÎPS Ciprian pentru a vedea despre ce este vorba. Nu știm exact când va ajunge”, a spus maica stareță. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Mihail Olteanu a confirmat că ÎPS Ciprian va ajunge în Vrancea. „ÎPS Ciprian va ajunge în Vrancea pentru a face o evaluare a pagubelor și se va vedea ce este de făcut. Nu s-a stabilit cu exactitate când va ajunge, dar sigur în perioada imediat următoare”, ne-a spus Dragoș Mihail Olteanu. 
   Ieri, la Vărzărești, au ajuns reprezentanții Direcției de Cultură Vrancea, care au verificat dacă au fost afectate cele două biserici, care sunt monumente istorice și vor întocmi o documentație ce urmează să fie trimisă la Ministerul Culturii. „Vrem ca în perioada următoare, împreună cu mass media și Consiliul Județean să demarăm o campanie publică de strângere de fonduri pentru a ajuta la reconstrucția chiliilor. Acum sunt 5 măicuțe care vor dormi sub cerul liber pentru că mai au la dispoziție doar două chilii”, a precizat Traian Negulescu, directorul Direcției de Cultură Vrancea. 
Mănăstirea, dată CAP-ului de comuniști în 1959
   Mănăstirea se află în punctul Măgura și este situată la o altitudine de 300 metri, într-un loc de poiană cu pădure de stejar împrejur. Mănăstirea Vărzărești a fost întemeiată în timpul domniei lui Matei Basarab, în urma păcii care a pus capăt războaielor dintre el și domnul Moldovei, Vasile Lupu. Drept semn al împăcării, fiecare dintre ei a construit câte o biserică, Vasile Lupu a ridicat biserica Stela din Târgoviște, iar Matei Basarab Mănăstirea Soveja din Vrancea. Armașul lui Matei Basarab, Radu, zis și Radu Vărzaru, a zidit această mănăstire în apropiere de Milcov, hotarul dintre cele două provincii, unde s-au dat cele mai multe lupte între cei doi domnitori.
   Inițial, mănăstirea a fost cunoscută sub numele de Urechești, nume împrumutat de la satul în apropierea căruia se află. Conform informațiilor postate pe site-ul mănăstirii, după o existență seculară, în anul 1959, mănăstirea a fost desființată și trecută în proprietatea CAP Urechești. După 1990, mănăstirea a fost reînființată, dar bisericile nu au fost renovate din lipsa fondurilor, pe cale de consecință cele două biserici se află într-o stare avansată de degradare. Mănăstirea are două biserici: Biserica lui Radu Vărzaru a fost construită la întemeiere, în anul 1644 și are hramul „Adormirea Maicii Domnului”, iar cea de-a doua biserică a fost construită la sfârșitul secolului XIX, și are hramul Sf. Mc. Gheorghe. Ambele biserici au fost declarate monumente istorice. La mică distanță de cele două biserici, săpată în stâncă, se află ceea ce viețuitorii mănăstirii numesc „Peștera”. Se spune că aici și-a început sihăstria Sfânta Teodora de la Sihla.
Contul în care se pot face donații
   Persoanele care pot ajuta, cu bani, cu materiale de construcții sau cu alimente pot merge direct la mănăstire. De asemenea, pot face donații în contul deschis la BCR Sucursala Focșani: RO59RNCB0267072266060001. Maica stareță, Juvenalia Lupu, poate fi contactată la numărul de telefon 0753.10.35.54. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?