Oamenii practică sportul de mii de ani datorită grecilor care au creat multe dintre sporturile pe care le avem astăzi. Potrivit oamenilor de știință, participarea la diverse activități fizice de la vârste fragede are consecințe psihologice benefice asupra copiilor. Este important pentru părinți să realizeze că este foarte esențial pentru cei mici să participe la activități sportive încă din copilărie.
Vorbele din popor ne spun că acti-vitățile fizice sunt bune pentru dezvoltarea copilului. Mai mult decât atât, multe dintre studiile științifice au arătat o asociere pozitivă între nivelul de activitate fizică și gradul de sănătatea al copiilor, abilități multiple și bunăstare crescută. Beneficiile sportului pentru cei tineri sunt nenumărate. Unul dintre avantaje este că cei mici învață despre munca în echipă.
Aceasta este o abilitate de viață pe care aproape toată lumea trebuie să o învețe la un moment dat, dar pe care copiii ar trebui să o învețe mult mai devreme, astfel încât să folosească aceste abilități pentru a lucra în echipă când devin elevi și, în cele din urmă, adulți. Copiii învață despre munca în echipă atunci când antrenorii lor le spun să paseze către unul dintre coechipierii lor și prin colaborarea cu colegii lor sportivi spre un obiectiv comun de a câștiga orice competiție care se joacă.
Copiii câștigă încredere în sine prin sport
De asemenea, prin sport, un copil câștigă încrederea în sine atunci când sunt acordate medalii pentru competiția câștigată și panglici personalizate pentru cei care au rezultate bune. Când un copil câștigă un joc cu coechipierii lui sau un concurs pentru un sport individual, are un sentiment de mândrie și încredere. Mândria și încrederea sunt două elemente de care adulții au nevoie atunci când încearcă să găsească un loc de muncă, iar după găsirea unuia devin două lucruri care ajută o persoană să continue să fie de succes la job.
În cele din urmă, copiii învață cum să trăiască într-o lume cu o concurență sănătoasă. Toate acestea și multe altele sunt motivele pentru care părinții ar trebui să aibă în calcul înscrierea copiilor la un sport. La vârsta copilăriei și adolescenței sunt necesare 60 de minute de sport pe zi pentru o viață sănătoasă, de două ori mai mult decât în cazul adulților, recomandă specialiștii. Potrivit cercetărilor, exercițiile fizice practicate în echipe organizate au importante efecte benefice asupra stării mentale a copiilor.
În primul rând, adolescenții care participă la sporturi de echipă în mod frecvent se vor dezvolta armonios, fără a avea probleme cu greutatea. De asemenea, sportul contribuie la reducerea stărilor de insomnie sau lipsă de încredere și le oferă adolescenților posibilitatea de a socializa cu cât mai multe persoane și de a avea încredere în ceilalți, fiind recomandat adolescenților timizi. Unele dintre cele mai cunoscute sporturi la care adolescenții se pot înscrie și care le vor aduce satisfacții sunt fotbalul, voleiul, baschetul, handbalul, rugby-ul, atletismul, gimnastica aerobică și dansul.