Funcţiile suplimentare ale şcolii

1
22244


   Acum că e vacanță și pot privi din exterior tot ceea ce ține de școală, mi-am dat seama că lucrurile astea nu sunt ceva unitar, ci mai degrabă arată ca o telecomandă. Are funcțiile principale, pentru schimbarea canalelor și volum, dar și butoanele alea mititele, albastre, roșii, galbene și verzi despre care n-ai nicio idee la ce folosesc. Ei bine, articolul ăsta are ca scop lămurirea voastră cu privire la butoanele școlii nu prea băgate în seamă.
    Toată lumea știe că atunci când copilașii se duc la școală, trebuie să învețe. N-are rost să deschidem subiectul despre învățat, căci ar dura prea mult. În schimb, lumea nu știe, sau nu-și mai amintește despre cum la școală deprindem și cum să ne descurcăm. E mai important să te descurci decât să asimilezi niște informații. Nu mă refer numai la descurcatul pentru note mari, ci și la descurcatul cu fata aia drăguță, la descurcatul cu  cei care se iau de tine. Diploma în materia asta o iei atunci când ajungi suficient de șmecher încât să nu mai ai nevoie să cucerești vreo fată, ori când devii prieten cu cei care se iau de alții. Cu alte cuvinte, când reușești să fii popular. Voluntar sau nu, toți elevii încearcă să ia diploma asta. E ca un fel de concurs în care trebuie să reziști, și cu cât reziști mai bine, cu atât aduni puncte. Pe Facebook, o grămadă de fraieri își pun la secțiunea cu locul de învățământ „Åžcoala vieții”, neștiind că liceul lor cu profil tehnic, ca oricare altul cu profil teoretic este un loc de unde ieși cu școala vieții cu tot.
    Åži așa cum depinde de la liceu la liceu cât de buni sunt profesorii și notele, așa depinde și de cât de cool sunt elevii.  Punctele bonus sunt adunate atunci când profesorii se implică în procesul de șmecherizare al elevilor lor. Să fii popular are și avantajele conform cărora vei fi implicat în activitățile extrașcolare.  Cu cât vei fi în mai multe acti-vități extrașcolare, cu atât vei fi mai popular și mai invitat să te alături. Cu puțină îndrumare (și ar fi bine să devii preferatul unui prof implicat), ai să reușești ușor. Tot ceea ce contează e să țintești sus și să încerci fără să ai dubii. Întocmai ca la olimpiade.
    Åži cum nu ați spune, după modul în care am prezentat problema, diploma pentru descurcăreți este chiar utilă. Deși nu e o hârtie pe care să o înfunzi într-un CV, să știi să te comporți ca un om și să fii suficient de isteț încât să îți pui în valoare informațiile și priceperea e de ajutor, până nu depășești limita dintre abilitate și lucruri incorecte moral.

Cristina ILIESCU,
Colegiul Național Unirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here