Vârsta la care femeile devin mame este din ce în ce mai înaintată. Tradiția s-a păstrat totuși în sânul familiilor rome, unde chiar și copilele de 12 ani continuă să devină mame. În zilele noastre, marea majoritate a femeilor aleg să devină mame la peste 30 de ani. Motivele sunt numeroase și țin în special de lipsa posibilităților financiare.
Medicii sunt de părere că o sarcină după 30 de ani presupune multe riscuri. „În ultimii ani, asistăm la un fenomen îngrijorător. Femeile refuză să rămână însărcinate până în vârsta de 30 de ani. Ele invocă motive ca lipsa siguranței financiare, lipsa unui loc de muncă, a unei locuințe și altele. Însă, femeile trebuie să știe că o sarcină la vârsta de peste 30 de ani presupune anumite riscuri. Mai mult, foarte puține cupluri mai fac și al doilea copil, care este copilul stabilității în familie. Mulți renunță la ideea de a face al doilea copil din cauza lipsei banilor, dar și din cauza vârstei înaintate, asta în condițiile în care fac primul copil după 30 de ani”, este de părere medicul Alin Lazea, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
Specialiștii spun că ideal ar fi ca o femeie să rămână însărcinată până la vârsta de 30 de ani, mai ales dacă are în plan să facă mai mulți copii.
După acest prag, riscul de apariție a unor complicații este destul de ridicat. „Până în 30 de ani este recomandat să se facă copii, dar cel mai indicat este să se facă atunci când ambii părinți își doresc cu adevărat acest lucru. După 30 de ani, elasticitatea țesutului este puțin atrofiată, de aceea, de cele mai multe ori, se recomandă cezariana. De asemenea, tot după această vârstă pot interveni anumite afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, bolile endocrine, care fac sarcina mai greu de dus. După 30 de ani, multe femei sunt dezechilibrate metabolic, iar din acest motiv copiii se pot naște prematur”, spune medicul Lazea.
Mai mult, medicii susțin că după 30 de ani fertilitatea femeii, dar și a bărbatului scade, fapt ce face ca șansele de a avea copii să fie din ce în ce mai mici. „Åi fertilitatea scade rapid după vârsta de 30 de ani. Din punct de vedere hormonal, o femeie de peste 30 de ani este într-o stare de premenopauză, susținerea hormonală fiind mult mai slabă. Sarcina poate fi dusă, dar necesită, de multe ori, susținere hormonală. Foarte importante sunt analizele medicale făcute înaintea sarcinii, deoarece la această vârstă o femeie ar mai putea avea alte afecțiuni, dar și controalele medicale destul de dese. Recomandat este să se solicite sfatul unui endocrinolog și ginecolog. Din cauza insuficienței hormonale, copilul se poate naște prematur”, adaugă medicul Lazea.
Totodată, riscul de a aduce pe lume un copil cu sindromul Down crește după această vârstă. Boala se caracterizează prin retard psihic și fizic, prezentând malformații cardiace în 30-40% din cazuri.