Procurorii vrânceni au solicitat și în acest an instanțelor de judecată emiterea a zeci de mandate de interceptare, pe numele unor persoane cercetate penal. De obicei, anchetatorii solicită ajutorul tehnicii în cazul unor dosare complexe, unde implicarea în comiterea infracțiunilor este greu de dovedit.
Cu toate acestea, interceptările nu sunt considerate „reginele” probelor, căci de multe ori sunt contestate și chiar se solicită expertizarea acestora. „Până la data de 5.07.2013 au fost înaintate Tribunalului Vrancea 49 de cereri de autorizare a interceptării și înregistrării audio-video (inclusiv prelungiri ale autorizațiilor emise), din care au fost admise 41. În anul 2012 au fost înaintate Tribunalului Vrancea 79 de cereri de autorizare a interceptării și înregistrării audio-video (inclusiv prelungiri ale autorizațiilor emise) și au fost emise 78 de astfel de autorizații (inclusiv prelungiri ale autorizațiilor emise)”, a transmis judecătorul Costică Diță, președintele Tribunalului Vrancea.
La Judecătoria Focșani au fost autorizate anul trecut 35 de interceptări, iar de la începutul acestui an și până în prezent alte 32. La Judecătoria Panciu, după cum ne-au transmis reprezentanții instanței, atât în 2012 cât și de la începutul anului 2013 și până în prezent au fost solicitate câte patru autorizări de interceptare, toate fiind admise. Dacă în cursul anului trecut la Judecătoria Adjud au fost admise 11 cereri de interceptare, de la începutul anului 2013 și până în prezent a fost autorizată o singură solicitare.
Din moment ce lumea a fost invadată de tehnologie este normal ca și anchetatorii să țină pasul cu aceasta și să propună mijloace noi de probă cum ar fi astfel de înregistrări audio sau video. În ultima perioadă și numărul autorizațiilor date de instanțe a crescut. Procurorul care instrumentează un anumit caz trebuie să facă dovadă judecătorului care va soluționa cererea de interceptare că există o anumită situație de fapt și că aceasta nu se poate dovedi prin alte mijloace de probă.
Raportat la numărul de cauze penale pe care le au de soluționat procurorii vrânceni, respectiv peste 15.000 de dosare pe an, procentul cauzelor în care se administrează probele tehnice este unul destul de mic. Costurile generate de ascultarea telefoanelor sau de înregistrarea video vor fi cuprinse în hotărârea de condamnare, în cazul în care persoana cercetată va fi găsită vinovată de infracțiunea pentru care a fost interceptată.
84 de autorizații de percheziție
Åi pentru că un dosar penal ajuns în instanță nu se poate baza doar pe astfel de probe, procurorii au mai solicitat instanțelor de judecată și autorizarea de percheziții, în situațiile în care există indicii că la domiciliile suspecților s-ar găsi bunuri, documente sau alte obiecte care pot constitui mijloace de probă împotriva învinuiților din dosarele penale. Astfel, Tribunalul Vrancea a eliberat de la începutul anului și până în prezent 84 de autorizații de percheziție, în baza a 39 de cereri, în timp ce pe tot parcursul anului trecut au fost 97 de autorizații eliberate în baza a 59 de cereri înregistrate.
La Judecătoria Focșani, judecătorii au emis în primele șase luni ale anului în curs 32 de autorizații de percheziție, în timp ce pe tot parcursul anului trecut au fost 86 de aprobări. Magistrații pănceni au decis că se impune autorizarea percheziției în 24 de cazuri în anul 2013 și în 27 de cazuri, în 2012. La Adjud, au fost autorizate 22 de percheziții în 2012, iar pe parcursul anului în curs 7.
Rezultatele interceptărilor și perchezițiilor sunt atașate dosarelor penale în care sunt cercetate diferite persoane pentru diverse infracțiuni, pentru ca mai apoi să devină mijloc de probă împotriva învinuiților, într-un eventual proces pe rolul instanțelor.