Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

„Preţul popoarelor se judecă după înălţimea culturii, nu după lungimea graniţelor” (S. Mehedinţi)


   Astăzi gândul meu se îndreaptă către Dvs. pentru că suntem pe punctul de a pierde o șansă care nu s-ar mai putea ivi niciodată, aceea de a dovedi că în Negrilești, acest loc binecuvântat de Dumnezeu pe pământ, s-au născut oameni care fac cinste locului de obârșie, dar și întregii națiuni.
   După cum se știe, din Negrilești au plecat pe căile științei și culturii române mari personalități. De aici au sărit la nevoie și și-au dat viața pentru țară în cele două încleștări mondiale 110 eroi, fără a mai pune la socoteală orfanii, văduvele și suferința celor rămași fără un acoperiș. În momente de cumpănă negrileștenii au știut să se unească și să treacă peste greutăți.
   Astăzi fac un apel călduros, către toți obștenii din satul obârșiei mele pentru a contribui prin Obștea de Moșneni Negrilești la achiziționarea casei în care s-a născut poetul Dumitru Pricop, casă care este pusă în vânzare. Fac acest apel pentru ca această locuință să devină un bun al comunității, în care să se înființeze un muzeu al satului, o casă memorială în care să adunăm toată zestrea spirituală a acestei așezări vrâncene, care peste doi ani va împlini venerabila vârstă de 430 de ani de la atestarea sa documentară.
   Desigur că vârsta Negrileștiului este mult mai mare, deoarece la 3 mai 1585, când s-a semnat acel act de vânzare-cumpărare, în care apare pentru prima dată numele așezării, Negrileștiul avea biserică și preot care știa carte (popa Ion ot Negrilești), cel care semnează documentul. Mai târziu s-a dovedit că această situație nu s-a mai întâlnit în nicio localitate din Vrancea Arhaică.
   Apelul meu poate părea desuet, emoțional sau, mai mult, o chestiune personală, dar vă rog să înțelegeți că prin înființarea unui muzeu al satului în care să adunăm toată cultura și civilizația secularei așezări, Negrileștiul ar putea deveni un punct turistic pe harta țării, cu care să ne mândrim și din care locuitorii să câștige bani prin valorificarea produselor tradiționale. Boteitul, sărbătoarea tradițională păstorală, este o dovadă că turismul reprezintă o mare oportunitate în viitor, iar noi trebuie să fim cu un pas înaintea vremurilor.
   Mulți se vor întreba de ce apelez la un gest extrem, motivând faptul că satul nu are acești bani. Fac acest apel călduros inspirat de un alt fapt al înaintașilor – construirea impunătoarei biserici din cărămidă (sfințită în 1939), supranumită la timpul respectiv și „Catedrala Vrancei”. Biserica „Sfinții Voievozi” din Negrilești a fost construită și cu ajutorul dat de Obștea de Moșneni, așa că urmând exemplul înaintașilor, apelăm la genero¬ zitatea tuturor negrileștenilor pentru ca, de data aceasta, să facem o altă Biserică – Muzeul Satului Negrilești -, în care să adunăm toată zestrea noastră spirituală și să o arătăm lumii, spunând că „Nasc și la Moldova oameni”.
   Muzeul poate rămâne în proprietatea Obștii de Moșneni Negrilești sau poate fi dat în proprietatea/ custodia Åžcolii Gimnaziale „Dumitru Pricop” Negrilești și în felul acesta chiar nu va fi nevoie de un post de muzeograf, deoarece școala ar putea avea grijă de Muzeu.
   Asociația Simion Mehedinți își oferă serviciile gratuite de consiliere și de organizare a colecțiilor.
 
Cu speranță și încredere în Gândul cel Bun!
Costică NEAGU, negrileștean

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?