Raportul dintre limita minimă și cea maximă a salariilor bugetarilor va ajunge la 1-7, iar introducerea noii legi a salarizării va determina și modificarea Legii funcționarului public, astfel încât șefii de instituții să aibă o mai mare „flexibilitate” în aranjarea grilei, afirmă premierul Ponta. Åeful Guvernului a precizat că el a propus ca raportul dintre salariul minim și cel maxim să nu fie mai mare de 1 la 7, chiar dacă multora li s-a părut exagerat.
În cadrul acestei grile, salariul minim în administrație ar putea fi mai mare decât salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei față de 800 lei, dar fără a depăși anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB. „În limita cheltuielilor cu personalul de 7% din PIB și raportat la bugetul de anul ăsta, vreau să las, nu să spun eu de la Ministerul de Finanțe cât câștigă un angajat dintr-o primărie sau dintr-un minister, o posibilitate mai flexibilă, pentru ca între un minim – nu poți să dai sub salariul minim pe economie – și un maxim – pentru că eu cred că există în sectorul bugetar salarii mult prea mari – să dau mai multă flexibilitate conducătorului fiecărei instituții în parte în a-și aranja oamenii. Eventual, dacă nu mai are nevoie de 100, ci doar de 80, dar îi plătește mai bine, e în regulă, poate că mai taie salariile mari și le mărește pe cele mici, deci un tip de flexibilitate care să țină cont de performanța și necesitatea fiecărui angajat”, a spus Ponta.
El a susținut că vor fi stabilite criterii de performanță pentru aceste salarii, dar că va fi modificată și Legea funcționarului public. „Legea lui Boc nu s-a aplicat niciodată pentru că a pornit de la o ficțiune: salariile nu pot să meargă decât în sus. Din punctul meu de vedere, salariul minim pe economie poate fi în administrație puțin mai mare, poate să fie 1.000 lei. Eu am venit cu un raport care multora li s-a părut exagerat, eu cred că mai mult de 1 la 7 nu poate să fie raportul”, a spus Ponta.