Mai mulți copii din tot județul Vrancea vor avea parte de o vacanță frumoasă, în care vor îmbina plăcutul cu utilul. La Muzeul Unirii din Focșani a fost lansat ieri proiectul educațional de vacanță „Prietenii Muzeului”, ediția a V-a, care se va desfășura până pe 4 septembrie 2013. În acest an, 231 de copii, unii însoțiți de părinți sau bunici, s-au înscris la activitățile programate în cadrul proiectului, respectiv vizite la muzee și excursii. Activitățile sunt gratuite, intrarea la muzeele din județul Vrancea fiind liberă.
Doar la deplasările în afara municipiului, participanții trebuie să achite contravaloarea transportului. „Pe parcursul a 10 săptămâni, manifestarea este deschisă oricui vrea să afle, să vadă lucruri pe care nu le știa sau despre care a auzit și vrea informații suplimentare. Programul nu este bătut în cuie și dacă există o părere majoritară de schimbare a unei manifestări sau a unei date, noi suntem deschiși, în așa fel încât voi să fiți cei care vă veți bucura. Vă doresc o vacanță plăcută, aici la noi veți veni fără stres, nu veți fi întrebați, nu veți fi notați. Noi suntem deschiși la astfel de manifestări și ne fac plăcere. Ne dorim să fie din ce în ce mai plăcute, mai atractive, apropiate sufletului și vârstei pe care o aveți și do-rinței voastre firești de a învăța”, le-a spus participanților, în deschidere, Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei.
Prima activitate, care a avut loc ieri, a fost vizitarea Muzeului de Åtiințele Naturii și a Muzeului de Istorie și Arheologie din Focșani. Săptămâna viitoare, pe 17 iulie, copiii sunt invitați la o comemorare a personalităților vrâncene, intitulată „Eternitate în Cimitirul Nordic”. Sâmbătă, 20 iulie, copiii vor vizita Secția de Etnografie din Crângul Petrești, cu ocazia celei de-a V-a ediții a Târgului de Meșteșuguri Tradiționale, activitatea fiind intitulată „Pe ulițele satului vrâncean”. Deplasarea până la Crângul Petrești costă 5 lei de persoană. Pe 24 iulie va avea loc o vizită la Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, sub denumirea „Prietenii celebre în literatura română. Vlahuță – Delavrancea – Caragiale”. Transportul până la acest obiectiv costă 7 lei/persoană. Ultima activitate din luna iulie, programată pe 31, este „Teatru istoric”, care va avea loc la Muzeul Unirii din Focșani.
Pe 6 august, copiii vor merge în excursie la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, unde vor vizita muzeul și vor participa la manifestările de comemorare a eroilor români din Primul Război Mondial. Transportul la Mărășești costă 8 lei/persoană. Pe 14 august, copiii sunt provocați la descoperirea lumii dispărute a dinozaurilor, care va avea loc la Muzeul Unirii. Cea mai așteptată excursie din cadrul proiectului este deplasarea la Târgu Neamț, unde vor fi vi-zitate: Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humulești, Cetatea Neamțului, Mănăstirea Agapia și Mănăstirea Văratec. Pe 28 august, copiii sunt așteptați la Muzeul Unirii, pentru a viziona un film istoric. Proiectul se va încheia pe 4 septembrie, când va avea loc și festivitatea de premiere a participanților. Coordonatorii proiectului sunt muzeografii: Corina Mariana Duca, Laura Grădeanu și Mihăiță Negrei.