Sindicaliștii Blocului Național Sindical au prezentat, la Focșani, proiectul „Caravana Carierei” prin care îi sprijină pe tinerii aflați la terminarea studiilor liceale sau profesionale. Liderul BNS, Dumitru Costin, a arătat că este nevoie de o strategie națională pentru tineri după ce un studiu realizat de sindicat a identificat probleme grave, cum ar fi creșterea ratei abandonului școlar, rata șomajului foarte mare în rândul tinerilor. Proiectul BNS vizează o rețea de colaborare prin care să fie îmbunătățite serviciile de educație și să crească șansele de ocupare în rândul tinerilor, o rețea de socializare unde să fie prezentate ofertele de locuri de muncă, de cursuri de formare profesională.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a adus proiectul „Caravana Carierei” la Focșani, în cadrul unei întâlniri organizate la Casa de Cultură a Sindicatelor. La eveniment au fost reprezentate instituții publice, administrația locală și județeană, dar au participat și mulți elevi, viitorii beneficiari ai proiectului de la BNS. Această inițiativă a BNS vrea să creeze o rețea de colaborare la nivel județean, regional și național prin care să fie îmbunătățite serviciile de educație și să crească șansele de ocupare în rândul tinerilor. Acest lucru poate fi realizat într-un parteneriat instituțional cu autoritățile centrale și locale care nu presupune costuri suplimentare.
Practic, este un pachet de servicii oferit tinerilor prin care aceștia sunt sprijiniți în procesul de tranziție de la ciclul secundar de școală către piața muncii sau către sistemul superior de învățământ. Acest proiect derulat de BNS are ca ținte îmbunătățirea serviciilor oferite de sistemul de învățământ preuniversitar și universitar, elaborarea de proiecte comune și atragerea de finanțări pentru programe destinate tinerilor, promovarea de parteneriate strategice cu efecte directe în dezvoltarea economiei locale.
Proiectul „Caravana Carierei” este derulat în parteneriat de BNS cu Universitatea Româno-Germană din Sibiu, societatea Technical Training SRL și Mesogeiako Symvouleftiko din Grecia. „Trebuie regândit modul în care lucrăm cu tinerii”, a subliniat Dumitru Costin, prezentând implicațiile pe care le are lipsa unei strategii naționale în acest domeniu. Acest lucru se vede cel mai bine în deficitul enorm la sistemul public de pensii. Deși majoritatea pensionarilor primesc pensii mici, deficitul se ridică la circa trei mi-liarde de euro anual, bani care sunt luați de la bugetul de stat și folosiți pentru plata pensiilor în loc să fie folosiți pentru investiții în autostrăzi, educație, sănătate.
A crescut rata abandonului școlar
Proiectul „Caravana Carierei” are la bază un studiu în urma căruia BNS a identificat probleme grave, cum ar fi creșterea ratei abandonului școlar, rata șomajului mai mare în rândul tinerilor, de aproape 25%, riscul crescut de sărăcie la nivelul țării. Liderul BNS, Dumitru Costin a arătat că unu din șapte tineri abandonează școala, iar aceasta are ca efect sărăcia, marginalizarea în societate, lipsa perspectivelor. Sindicaliștii atrag atenția și asupra creșterii ratei șomajului în rândul tinerilor. La nivelul României este o rată de 25%, sub media europeană și la jumătate față de cea înregistrată la nivelul Spaniei, de exemplu. Totuși, aceasta înseamnă că un sfert dintre tineri nu au un loc de muncă în meseria pentru care s-au calificat. Iar acest lucru poate că se datorează și rupturii între sistemul educațional și cerința de pe piața de muncă, ceea ce au nevoie societățile economice funcționale în comunități. Nu în ultimul rând, datele BNS arată că jumătate dintre familiile României sunt în risc de sărăcie. Consecințele sunt directe asupra economiei. Sectoare din economia românească riscă să dispară însă nu din cauza apariției multinaționalelor ci deoarece „nu mai vine nimic din urmă”. Dumitru Costin a dat exemple din sectorul energetic, unde media de vârstă este de 51 de ani și din sectorul industriei de armament unde media de vârstă este de 55 de ani.
USL sprijină proiectele pentru tineri
Vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu, a transmis mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan arătând că actuala guvernare vrea să repare erorile făcute de guvernarea anterioară pedelistă. „Guvernarea USL vrea să repare erorile făcute, iar tinerii să nu mai plece la muncă în Italia, Spania. Vreau să le putem oferi un răspuns tinerilor care își caută un loc de muncă decent”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu.