Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Percheziţii la o societate din Focşani, într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul asigurărilor


   Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea au percheziționat, ieri dimineață, sediul unei societăți comerciale de construcții din Focșani, respectiv SC Energo Construct, administrată de Emil Grobnicu. Verificările au fost efectuate la solicitarea colegilor de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Târgu Mureș – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, structuri care au declanșat acțiunea.
    Ancheta vizează un grup infracțional specializat în evaziune fiscală în domeniul asigurărilor, cu prejudiciu estimat până în prezent la aproape 6.000.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, la firma din Vrancea nu au fost găsite indicii care să arate că societatea ar avea vreo legătură cu gruparea infracțională și nicio persoană nu a fost dusă la audieri.
    Contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, administratorul firmei, Emil Grobnicu, ne-a precizat că nu are nicio legătură cu ancheta. „Au venit dimineață, am fost chemat la sediul firmei și m-au întrebat dacă am făcut asigurări de viață la o anumită unitate bancară. Le-am spus că nu și cam atât. Avem o asigurare pentru o clădire la unitatea bancară de care am fost întrebați și au ridicat contractele de asigurare pentru această clădire. Pentru angajați nu au fost plătite asigurări la unitatea bancară respectivă, ci doar pentru clădire. Ei au avut asigurări la un moment dat la o firmă de la care se luau bonurile de masă, dar fără nicio legătură. Ne-am și speriat când am văzut atâta lume. Nu am avut niciodată probleme și nu avem nici acum”, ne-a precizat Emil Grobnicu.
    Ieri dimineață, în 26 de județe, între care și Vrancea, dar și în București, au fost efectuate 166 de percheziții, dintre care 112 la sedii de societăți comerciale, 23 la locuințele administratorilor acestor firme, 22 la domiciliile altor suspecți și 9 la sedii de firme de asigurare, pentru probarea activității unui grup infracțional organizat, specializat în obținerea de importante beneficii financiare în urma încheierii și derulării unor contracte formale și fictive de asigurare.
    Anchetatorii spun că „din investigațiile efectuate a reieșit că începând cu anul 2009, pe teritoriul României a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat, specializat în obținerea unor importante beneficii financiare în urma încheierii și derulării unor contracte formale și fictive de asigurare. Astfel, au fost identificate persoane juridice de pe raza a 26 de județe și a municipiului București, care au achitat contravaloarea polițelor de asigurare pentru angajați, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmate imediat, în cursul aceleiași zile sau în ziua următoare, de «răscumpărarea clauzei suplimentare» și, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare. Societatea de asigurare implicată, după reținerea unui comision din valoarea primei, vira suma direct în conturile angajaților, având drept unic scop sustragerea parțială a angajatorilor de la plata contribuțiilor datorate bugetelor fondurilor de asigurări sociale, șomaj ș.a. și a impozitului pe venit, aferente retribuțiilor lunare acordate salariaților, prin ascunderea sursei impozabile”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.
    În același document se mai arată că prin intermediul reprezentanților zonali ai firmei de asigurări, în grupul infracțional organizat au fost atrase persoane de decizie – administratori, directori, membrii ai consiliilor de administrație din diverse societăți comerciale cu bonitate și un număr mare de salariați, cărora produsul de asigurări le-a fost prezentat ca fiind foarte „profitabil” prin faptul că, în urma derulării acestuia, angajatorii puteau eluda legislația fiscală în materie, evitând plata taxelor și impozitelor cu stopaj la sursă aferente drepturilor salariale ale angajaților.
   Anchetatorii mai spun că pentru perioada 2012 – 2013 s-a estimat un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului de 6.000.000 de euro. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate, tehnic și informațional al ofițerilor SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?