Am luat la pas ieri Bulevardul Brăilei din Focșani, de la capătul intersecției cu Bulevardul Unirii, până la ieșirea din oraș, spre Mândrești. Impresia generală a fost de aspect învechit al blocurilor, în unele cazuri de întoarcere în timp, în perioada comunistă: fațade cenușii, tâmplării mâncate de rugină, spații comerciale părăsite, cu geamuri murdare și pline de praf. În acest peisaj, destul de pestriț, atrag atenția și fațade ceva mai îngrijite, reabilitate termic, cu flori în glastră, însă aspectul general este gri, neomogen, cu pete de culoare. Pe bulevard sunt și blocuri cu trei etaje, ceva mai cochete, iar spre ieșirea din oraș, și blocuri de opt etaje.
Strada este peticită, dar circulabilă, cu denivelările de rigoare. Trotuarele nu sunt într-o stare tocmai bună, pentru că nu sunt pavate decât pe o mică porțiune, la sensul giratoriu de la Kaufland. Dacă ești nevoit să mergi cu treburi la instituțiile din zonă (APIA, ANIF, DSVSA), îți cam rupi picioarele în trotuarul scurmat, plin de bolovani, denivelări, urcușuri și coborâșuri, după cum ne-a sesizat și un cititor.
Spațiile verzi sunt prezente, însă curățenia din jurul blocurilor cam lasă de dorit. În fața fiecărei scări sunt mici grădini, cu trandafiri, mai îngrijite sau mai puțin îngrijite de locatari, unde mai pot fi zărite și câte o măsuță cu bănci sau, nelipsitul grătar. Am avut surpriza să descoperim la capătul unei alei, printre blocuri, o rulotă maro, deschisă și, după toate aparențele, locuită.
Locuitorii din zona Brăilei au la dispoziție două parcuri unde pot ieși la plimbare, la iarbă verde. Unul este Parcul Shumann, unde este amenajat și un loc de joacă pentru copii, cu tobogan, leagăne și balansoar, iar al doilea este parcul din fața stației de autobuz, cu gard viu, câteva bănci, dar fără prea mulți copaci unde te poți adăposti de căldura și razele soarelui la amiază.
Bulevardul Brăilei este și un bun vad comercial, de la un capăt la altul fiind înțesat de firme de instalații sa-nitare, mobilă, termopane, draperii, așa încât dacă vă căutați ceva pentru casă, aveți toate șansele să le găsiți aici. Pe Brăilei este și o agenție Loto, alături o cofetărie, un supermarket, dar și un bar cu o denumire cel puțin inedită: „Condorul – Bar de zi”. Strada Brăilei este cunoscută și de pensionari, pentru că aici își au sediul Casa Județeană de Pensii și doi notari.
Locuitorii vor trotuare mai bune, parcări și asfaltarea străzii
Cetățenii din zonă doresc să aibă strada asfaltată, trotuare pavate și locuri de parcare. „Trotuarele sunt „praf”, îți rupi picioarele, trecerea de pietoni nu este vopsită, au existat multe accidente în decursul timpului, locuri de joacă… Singurul lucru bun ar fi părculețul, care-i îngrijit. Chiar am întrebat autoritățile când au venit să-i votăm, când au să vină și pe B-dul Brăilei… parcă n-ar face parte din Focșani! Deși este ieșirea din oraș… în Sud, în Obor tot s-au făcut investiții, dar aici probabil că nu stă niciun vice, niciun consilier…”, ne-a scris „Doina” pe site-ul ziarului. „Vrem doar să fie strada asfaltată, să nu mai dăm în gropi și am înțeles că vor fi amenajate parcări longitudinale, ca pe Cuza Vodă, ar fi bine”, ne-a spus George, locuitor în zonă. „Ne-a fost făcut trei sferturi din trotuar, restul a fost lăsat așa. Am avut și noi trei pomi în fața blocului și pe ăia ni i-au tăiat, ca să facă față unei firme”, ne-a relatat și Costică Stoica.
Bulevardul Brăilei a intrat în reabilitare de puțin timp, investiția fiind a Primăriei municipiului Focșani, care a contractat un credit pentru realizarea obiectivului. Reabilitarea străzii Brăilei costă 5,7 milioane de lei. Strada va fi refăcută de la un capăt la altul: va fi asfaltată, vor fi pavate trotuarele și vor fi amenajate parcări, așa încât aspectul acestui bulevard se va îmbunătăți în lunile următoare, promit autoritățile locale. De altfel, trotuarele au început să fie pavate sau pregătite pentru a fi reparate. Ieri, o echipă de muncitori făcea săpături la o gură de canalizare de pe stradă.
Rubrica „Monitorul vine pe strada ta!” continuă și săptămâna viitoare. Vă așteptăm cu propuneri, pentru a veni și pe strada voastră!