Peste 9,3 milioane lei au colectat inspectorii fiscali la bugetul de stat în urma controalelor din luna iunie. În această perioadă au fost efectuate 156 de verificări, din care 30 inspecții fiscale generale, 91 inspecții fiscale parțiale, un control încrucișat, 18 controale inopinate și 16 cercetări la fața locului. Cele mai multe verificări au fost la societăți comerciale și doar 40 la persoane fizice.
Reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice au arătat că în urma verificărilor a fost atrasă suplimentar la bugetul general consolidat suma de 9,36 milioane lei, din care 8,1 milioane lei reprezintă diferențe de taxe, impozite și contribuții, 1,1 milioane lei sunt accesoriile calculate pentru aceste sume, iar 63 mii lei sunt amenzile contravenționale aplicate. În urma inspecțiilor generale și parțiale efectuate au fost instituite 8 măsuri asiguratorii în valoare de 2,8 milioane lei și au fost făcute patru sesizări penale, cu un prejudiciu adus bugetului general consolidat în valoare totală de 1,9 milioane lei. De asemenea, în urma controalelor, a fost diminuată pierderea fiscală cu o valoare totală de 1,7 milioane lei.
Controalele au fost derulate la firme care își desfășoară activitatea în domenii precum comerț cu amănuntul, agroalimentare, confecții, masă lemnoasă, tranzacții imobiliare. Amenzile contravenționale au fost aplicate în special pentru „declararea în mod eronat la organul fiscal teritorial a impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate bugetului general consolidat; nerespectarea prevederilor M.F.P. referitoare la întocmirea și utilizarea documentelor justificative și contabile pentru toate operațiunile efectuate, respectiv pentru neefectuarea inventarierii; prezentarea de situații financiare care conțin date eronate sau necorelate; nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor recapitulative sau depunerea de astfel de declarații cu sume incorecte ori incomplete”. „În luna iunie 2013, s-au desfășurat 18 controale inopinate și 16 cercetări la fața locului, acțiuni care au avut la bază în principal impulsionarea încasării arieratelor provenite din deciziile de impunere emise, soluționarea unor adrese din partea Biroului Județean de Informații Fiscale, soluționarea unor sesizări ale contribuabililor sau ale organelor fiscale din aria de competență a direcției generale”, au precizat reprezentanții DGFP.