Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO şi GALERIE FOTO: Surpriză la Bac: peste 54% dintre candidaţi au promovat


   Mai bine de jumătate dintre absolvenții de liceu, care săptămâna trecută au susținut examenul de Bacalaureat, au obținut medii de trecere. Potrivit rezultatelor înainte de contestații, 1.570 candidați au promovat, ceea ce reprezintă 54,63 la sută din total, cu 9 procente mai mult decât anul trecut. Doar trei absolvente de liceu au obținut media 10, respectiv două eleve de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” și încă una de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”.

   Rezultatele obținute de absolvenții de liceu la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, au fost afișate ieri. Procentul de promovare la nivelul județului este de 54,63 la sută, cu 9 la sută mai mare decât cel de anul trecut. În total, 1.570 candidați au obținut medii de cel puțin 6, media minimă pentru a fi declarat promovat, iar 1.303 au fost declarați respinși.
   Cele mai multe medii obținute de foștii liceeni se situează între 6 și 6,99. Este vorba de 462 candidați, respectiv 29,43% dintre candidați. De asemenea, 424 candidați au obținut medii între 7 – 7,99, ceea ce înseamnă 27,01 la sută. La prima sesiune a examenului de Bacalaureat au promovat cu note între 8 – 8,99 un număr de 422 candidați, ceea ce reprezintă 26,88%. Alți 259 candidați au reușit să obțină medii cuprinse între 9 – 9,99, ceea ce înseamnă un procent de 16,72%. Doar trei candidați au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat sesiunea iunie – iulie. Medii între 5 și 5,99 au obținut 254 candidați, iar mai mici de 5 au obținut 1.049 dintre foștii liceeni. Aceste rezultate clasează județul Vrancea la mijlocul clasamentului întocmit la nivel național. 
   Oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea au răsuflat și ei ușurați la vederea rezultatelor. Chiar dacă acestea nu se apropie de ținta dorită, sunt mai bune față de cele înregistrate în ultimii doi ani. „Am avut încredere că procentul de promovare va fi mai mare decât cel de anul trecut, nu puteam să prevăd exact, pentru că încă din sesiunea trecută, din 2012, am sesizat că există o creștere față de anul precedent. În anul 2012-2013 am intensificat activitățile de pregătire suplimentară a elevilor și poate că și elevii au intensificat modul de pregătire. Am salutat această inițiativă pe care a avut-o Ministerul Educației Naționale de a diversifica subiectele în funcție de programele școlare pe care le-au parcurs elevii în timpul ciclului liceal, pentru că au fost mai apropiate de nivelul lor de pregătire. Faptul că subiectele au fost calibrate, au putut lua o notă de trecere cei care s-au pregătit, asta înseamnă că suntem undeva pe un trend ascendent. Nu ne lăudăm cu asta, ne putem lăuda atunci când marea majoritate a mediilor candidaților care dau examenul de Bacalaureat vor trece de 6.00, dar după cum se vede avem un număr foarte mare de medii între 5 și 5,99”, a declarat Vasilica Zaharia, inspector școlar general.

Rezultatele bune i-au surprins chiar și pe candidați

   Candidații și-au strigat bucuria cât au putut de tare. Unii au sărbătorit promovarea examenului de Bacalaureat cu șampanie, în vreme ce alții și-au îmbrățișat colegii și părinții veniți să îi susțină. Cei care nu au promovat au plâns și au depus imediat contestații, sperând la un rezultat mai bun. Candidații care au reușit să obțină note mari, de peste 9, se gândesc deja la facultatea pe care vor să o urmeze. „Am luat cu 9.03, din acest motiv mi s-a părut destul de ușor. Imediat după obținerea rezultatelor am sunat-o pe mama și i-am spus că am luat și cât am luat. Nu mai avea răbdare și voia să vină și ea încoace, dar m-a lăsat să vin singură. Mâine (astăzi – n.r.), mă voi duce la București, să mă înscriu la Facultatea de Construcții la Cadastru”, a spus entuziasmată Diana Ciorășteanu, fostă elevă a Colegiului Național „Al. I. Cuza” din Focșani.
   Chiar dacă nu toți candidații au promovat cu note mari, măcar sunt bucuroși că în dreptul numelui lor scrie reușit, iar acest lucru le dă posibilitatea să meargă mai departe, să urmeze cursurile unei facultăți sau poate mai multe. „Am luat 6,66. A fost bine. Am dat la biologie și m-am pregătit singură acasă, fiind din seria precedentă. Acum sunt la Postliceală sanitară, dar voiam să promovez și Bacalaureatul. Am luat această notă prin propriile mele forțe”, a spus Silvia Caloian, fostă elevă a Colegiului Tehnic „V. D. Cotea” din Focșani.
   Unii candidați nici nu sperau că vor reuși să treacă cu bine de examenul de maturitate și mai ales cu note destul de bune. „Nu a fost nici prea greu, nici prea simplu, dar mă bucur că am reușit. Vreau să mă înscriu la Câmpina, la Åžcoala de Agenți de Poliție. Sper să am șanse dacă fac pregătire”, a spus Sorin Bocu, absolvent al Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești.
   Un rezultat bun a obținut și Cristina Stancu, media uniristei fiind de 9,61. Timp de câțiva ani, ea a fost colaboratoarea cotidianului „Monitorul de Vrancea”, scriind pentru rubrica „Lecția de adolescență”.

Note bune au obținut și copiii „vedetelor” locale
 
   Mădălina Alexandra Paizan, fiica profesorului de sport Viorel Paizan, se numără printre candidații care au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat cu o medie mare, respectiv 9,93. Tânăra nu se mai gândește acum decât la continuarea studiilor universitare. „Am învățat pur și simplu tot anul, nu doar în ultimele zile. M-a motivat faptul că sunt elevă a Colegiului Național Unirea. Îmi doresc să fac facultatea de psihologie din București”, a spus Mădălina Paizan, absolventă a Colegiului Național „Unirea” din Focșani.
   Åži Codrin Gabriel Lucasievici, fiul medicului șef de la Serviciul de Medicină Legală Vrancea, Silviu Lucasievici, a promovat Bacalaureatul. El a obținut media 9,06 și se gândește serios să devină medic, exact ca tatăl său. „Sunt mulțumit de media pe care a obținut-o fiul meu în raport cu celelalte medii. Fiul meu vrea să dea la medicină, la Iași”, a spus medicul Silviu Lucasievici. Pe lista copiilor de „vedete” cu note mari se mai află și Elena Topor, fiica judecătoarei Anișoara Topor și a avocatului Marian Topor, cu media 9,29, dar și Flavius Ciprian Scînteianu, tot unirist, fiul unor cunoscuți oameni de afaceri, care a obținut diploma de Bac cu media 9,6.

Pregătire pentru Bac cu bani europeni

   Pentru a îmbunătăți rezultatele obținute de candidați, oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean au în vedere să implementeze un proiect POSDRU cu fonduri europene. În acest sens se dorește motivarea cadrelor didactice pentru a-i pregăti pe elevi și oferirea unor mijloace diversificate și moderne de învățare. Fiecare dintre proiecte are o valoare de un milion și jumătate de euro. În momentul de față acest proiect se află în stadiu de dorință, însă se speră ca în cel mai scurt timp el să poată fi aprobat.
Între timp, pregătirea pentru sesiunea din toamnă a Bacalaureatului va continua imediat după afișarea rezultatelor finale ale primei sesiuni. „Sper să înțeleagă și colegii că trebuie să facă un efort și în vara aceasta, acolo unde se impune acest lucru. Absolvenții de liceu vor participa la aceste acțiuni de pregătire ale examenului de Bacalaureat sesiunea august, care nu este foarte departe, și că vor încerca să obțină note de trecere și media 6.00. Încercăm ca pentru anul școlar următor să obținem o finanțare printr-un program POSDRU, de pregătire suplimentară pentru elevii de clasa a XI-XII-a și a celor de clasa a VII-VIII-a. Sperăm ca cele două proiecte pe care le depunem să aibă și acceptul evaluatorilor și să le putem folosi în beneficiul candidaților. Asta implică să fie plătiți profesorii, să avem dotări în sălile de clasă, table interactive, calculatoare, platforme de lucru cu elevii și profesorii de acasă. Este un proiect mare, de un milion și jumătate de euro pentru fiecare din ele”, a declarat Vasilica Zaharia.

Peste 800 de candidați au contestat rezultatele 

   Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat au avut posibilitatea să depună contestații ieri, de la ora 12.00 până la ora 16.00. Potrivit oficialilor din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean, au fost depuse 832 de contestații. Tezele vor pleca într-un alt județ în această dimineață, însoțite de jandarmi și de o comisie de inspectori.
   Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie, vor fi afișate vineri, până la ora 12.00. Candidații care nu vor reuși să promoveze mai au o șansă în sesiunea din toamnă.

Rezultatele la Bacalaureat AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?