Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Locatari terorizaţi de alarma antifurt a unei maşini


   Locatarii de la blocurile și casele de pe strada Războieni colț cu Petre Åžtefu au fost terorizați de alarma unei mașini parcate pe spațiul verde dintre blocuri.
    Într-o joi, alarma antifurt a unui autoturism marca Hyundai a „urlat” aproximativ patru ore, timp în care locatarilor le-a pierit somnul, iar nervii li s-au întins la maximum. Oamenii au trecut peste acest episod, în speranța că el nu se va mai repeta, dar nu a fost așa.
    Duminică, pe înserat, alarma a început să urle din nou. Locatarii au suportat cât au suportat, până când, pe o ploaie torențială, oamenii au ieșit din case și au început să-l caute pe proprietarul mașinii. În cele din urmă, o persoană care avea cheile autoturismului de teren a venit și l-a mutat, dar nu prea departe  de locul în care fusese inițial.
    Un locatar din zonă ne-a povestit cam ce a trebuit să suporte și ne-a spus că nu este normal ca alarma unei mașini care „urlă” continuu să te trezească în plină noapte.
   „Miercuri noapte spre joi, a sunat alarma de la această mașină de pe la ora 03.30 și până dimineața în jurul orei 07.30. Este adevărat că ploua foarte tare, dar nu cred că vreun locuitor din aceste blocuri a putut dormi, pentru că alarma a sunat neîntrerupt, toată noaptea. De asemenea, duminică seara în jurul orei 19.00 din nou a început să sune alarma la aceeași mașină. Au ieșit și vecinii pe la geamuri, pentru că tot așa, suna continuu. La un moment dat a venit un cetățean, s-a suit la volan și a dus mașina care era parcată între blocuri – mai exact în lateralul blocului în care locuiesc eu – pe strada Petre Åžtefu. Nu mi se pare deloc civilizat să nu reacționezi tu, ca proprietar, când se întâmplă așa ceva, pentru că nu e nimeni obligat să stea treaz nopți în șir sau să-și pună dopuri în urechi numai pentru că nu ești în stare să-ți repari alarma!”, a declarat un locatar al unuia din blocurile lângă care era parcat autoturismul în cauză.

Alarma antifurt nu trebuie să sune mai mult de un minut

    Proprietarii mașinilor care au montate pe acestea sisteme antifurt trebuie să știe că au și niște obligații pe care, dacă le încalcă, sunt pasibili de amenzi. Contravențiile sunt destul de mari. Faptul că alarma este stricată nu este o scuză pentru proprietarul mașinii, iar această explicație nu-l scutește de amendă. Persoanele deranjate de sistemele de alarmă montate pe mașini, care nu se mai opresc din „urlat” trebuie să știe că pot suna la 112, iar un echipaj al poliției naționale sau de la poliția locală, trebuie să se deplaseze la fața locului pentru a lua măsuri. De altfel, polițiștii vrânceni ne-au precizat că aceste abateri sunt prevăzute de legea 61/1991 republicată.
    Legea 61/1991 republicată, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice prevede la articolul 3, alineatele 25 și 26 faptele care constituie contravenție. Astfel, conform alineatului 25 constituie contravenție  „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, iar conform alineatului 26 constituie contravenție „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.
    Conform aceleiași legi, la articolul 4 sunt prevăzute sancțiunile care se aplică pentru săvârșirea unor contravenții prevăzute de articolul 3. Astfel, pentru contravenția prevăzută de ali-neatul 25 din articolul 3 sancțiunea pornește de la 200 lei până la 1.000 lei, iar pentru contravenția prevăzută de alineatul 26 din același articol, amenda pornește de la 500 și poate ajunge la 1.500 lei.
    Legislația rutieră permite ca pe autoturisme să fie montate sisteme antifurt sonore, care să protejeze vehiculul de posibilii hoți. Totuși, aceste sisteme trebuie să respecte anumite reguli prevăzute de reglementările rutiere. În caz contrar, proprietarii riscă amenzi maxime prevăzute de Codul rutier pentru persoanele fizice, care pot ajunge și până la 16.000 de lei.
    Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabilește la  articolul 28 la secțiunea obligațiile proprietarilor sau deținătorilor de vehicule că aceștia pot monta pe mașini sisteme sonore antifurt, care trebuie să îndeplinească anumite reguli. Astfel, durata semnalului emis de sistemul antifurt nu trebuie să fie mai mare de un minut, iar intensitatea acestuia nu trebuie să depășească pragul fonic prevăzut în reglementările legale în vigoare. Totodată, se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediata apropiere, a altui vehicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?