Pe data de 04 Iulie Primăria Focșani a premiat elevii cu performanțe la olimpiadele și concursurile desfășurate în anul școlar 2012 – 2013. Cu această ocazie am constatat faptul că nici tangențial nu s-a amintit de performanțele, unice pentru județul Vrancea, obținute de elevii Basuc Bogdan, Dinu Marian și Cristea Vasile care au participat la competițiile de robotică educațională „World Robot Olympiad” România, astfel:
⢠locul I și marele premiu la „RobotiCompetition”, 2012, desfășurată la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați – competiția pilot pentru România specifică „World Robot Olympiad”;
⢠premiul I la „World Robot Olympiad”, România 2013, faza regională, desfășurată la Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați;
⢠premiul II la „World Robot Olympiad”, România 2013, faza națională, desfășurată la Universitatea „Politehnica” București.
Vă reamintesc faptul că „World Robot Olympiad” este cea mai mare competiție de robotică educațională din lume, structurată pe faza regională, faza națională și faza mondială, iar dumneavoastră „Monitorul de Vrancea” ați relatat pe larg, în mai multe rânduri despre performanțele elevilor pregătiți de mine, dar autoritățile locale nu conștientizează aceste performanțe.
Inițial, aflând de festivitatea de premiere, nu am reacționat. Mi-am spus: „S-a întâmplat și anul trecut”, adică s-au tratat aceste performanțe cu multă indiferență din partea autorităților locale, însă atunci când doi dintre elevii mei performeri m-au întrebat: „Domnule profesor, sunt premiați cei care au luat mențiune sau au participat la concursul Sanitarii Pricepuți (nu spun că este incorect, relatez doar ce mi-au spus elevii) și noi care am muncit atât ziua cât și noaptea…?” nu am știut ce să le răspund, dar pentru că îmi respect elevii am decis să reacționez, deși de regulă, ca inginer acționez manifestându-mi supărarea și demotivarea în mod public.
Din informațiile pe care le dețin neoficial, rezultă faptul că o doamnă funcționar din Primăria Focșani a considerat că nu este importantă această competiție internațională – cea mai mare din lume în domeniu, deși a primit lista cu elevii olimpici din partea conducerii Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani. Vă mulțumesc doamnă funcționar! Nici nu știți ce mult mă motivează această atitudine a dumneavoastră, de asemenea, ce mult sunt motivați elevii de atitudinea dumneavoastră! Un elev, pentru a progresa are nevoie de „întăriri” psihologice, de stimulare a motivației pentru învățare, spunem noi pedagogii. Este ca o „ancoră” psihologică de care, noi profesorii, ne agățăm pentru a obține performanță. Dar aceste explicații sunt dificile pentru dumneavoastră Doamnă Funcționar al Primăriei Focșani!
Vă mai aduc la cunoștință doamnă funcționar că la competițiile de robotică, de acest nivel, juriul este format din profesori universitari și reprezentanți ai forului mondial „World Robot Olympiad”, deci exigența este una deosebită, prin urmare performanțele obținute de elevii mei sunt cu atât mai importante și documentele existente la liceu și la mine dovedesc acest lucru. Mai mult, doamna funcționar, prin atitudinea dumneavoastră îmi îngreunați munca de selecție a viitorilor copii de competiție. V-ați întrebat odată măcar, ce spun acești copii care muncesc ani de zile pentru o competiție atunci când îi văd premiați pe colegii lor care muncesc mult mai puțin pentru o competiție școlară obișnuită? Åtiați doamnă funcționar că dintre instituțiile de învățământ preuniversitar aflate pe podium la competițiile de robotică din ultimii doi ani, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” este singurul Colegiu Tehnic celelalte fiind Colegii Naționale de Informatică?
Din interacțiunile cu omologii mei din alte județe, care au avut elevi pe podium la competițiile de robotică, rezultă faptul că autoritățile locale nu s-au comportat ca în județul Vrancea. În acest context este de neînțeles și atitudinea I.S.J. Vrancea care lasă la latitudinea unui funcționar din primărie, traiectoria motivațională a unor elevi cu performanțe deosebite.
Un posibil răspuns că aceste competiții de robotică nu s-ar afla pe listele Ministerului Educației ar fi lamentabil întrucât și în condițiile unei premiere pentru România, care începând de anul acesta se străduie să devină membru cu drepturi depline a „World Robot Olympiad”, meritul unor elevi care și-au adus contribuția în acest sens este cu atât mai mare.
Spre deosebire de doamna funcționar din Primăria Focșani, există oameni uluitori de responsabili pentru educația tinerilor și instruirea acestora în domeniul roboticii. Unul dintre aceștia este domnul inginer Ionuț Åtefan. Vă mulțumesc domnule inginer pentru că sunteți alături de mine, în acest demers în care, după cum vedeți, frânele există!
În loc de final: „E periculos să fii sincer atunci când nu ești prost” George Bernard Shaw
Profesor inginer Agache Săndel
Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani