Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Diplome pentru absolventele Şcolii Bonelor


   Începând de astăzi, toate absolventele Åžcolii Bonelor vor primi diplomele de calificare, informații suplimentare putând fi obținute de la psiholog Lavinia Budescu, telefon 0767.129.833.

   Cele 33 de absolvente ale Åžcolii Bonelor vor primi, începând de astăzi, diplomele de calificare, valabile atât în România cât și în toate celelalte țări ale Uniunii Europene. Potrivit celor declarate de psiholog Lavinia Budescu, din cadrul DGASPC Vrancea, toate cursantele au absolvit, obținând calificative maxime, un program complet de formare profesională, autorizat de Autoritatea Națională pentru Calificări, adică 120 de ore formare teoretică și alte 240 de ore de formare practică într-un serviciu de îngrijire a copiilor. „La inițiativa cursantelor s-a realizat o pagină facebook – Åžcoala bonelor Vrancea, care se dorește a fi un loc de întâlnire între bonele atestate din Vrancea și părinți sau alte persoane interesate. Acolo, orice persoană interesată poate afla mai multe despre această profesie și contacta o bonă  pentru servicii specializate”, a declarat Lavinia Budescu. 
   Ea a precizat că toate cele 33 de absolvente sunt temeinic antrenate în domenii în care cei nepregătiți nu fac față. „Ele au învățat să gestioneze situațiile de criză medicală sau comportamentală sau diferite tehnici de acordare a primului ajutor în cazul accidentării copilului”, a explicat psiholog Lavinia Budescu.
    Pe parcursul cursului, bonele au fost instruite să comunice cu copilul și familia, să fie atente și să răspundă cu empatie la nevoile copilului, să rezolve diverse probleme ce pot apărea în timpul îngrijirii acestuia, să fie responsabile și să ia decizii asumate. De asemenea, cursantele au învățat să planifice și să organizeze activitățile zilnice potrivite vârstei copilului, să stimuleze micuții pentru o dezvoltare armonioasă fizică, emoțională și cognitivă, să facă educație prin diferite jocuri adaptate vârstei, precum și să disciplineze copiii într-un mod pozitiv, punând limite, dar renunțând la pedepse. 
Părinții care vor apela la absolventele Åžcolii Bonelor pot fi siguri că acestea știu să aplice noțiunile despre respectarea igienei și a nutriției corespunzătoare vârstei, precum și pe cele referitoare la psihologia copilului mic. „Au fost instruite cum să fie un model pentru copii și au aflat care sunt și cum se respectă drepturile copilului”, a precizat Lavinia Budescu.

Cursuri gratuite pentru femei șomere sau fără ocupație

   „Åžcoala bonelor” este parte a proiectului european al Fundației „Romanian Angel Appeal” București. La nivel național, în cadrul acestui proiect, în cursul anilor 2012 și 2013, au fost oferite gratuit cursuri de calificare în ocupația de bonă/baby-sitter pentru aproape 1300 de femei șomere sau fără ocupație. Proiectul intitulat „Femei pentru femei” – Program național de calificare și acreditare a femeilor în ocupația de baby-sitter a început la 1 octombrie 2010 și se va încheia la data de 30 septembrie 2013. „Obiectivul general al acestui proiect este de a pune bazele unui sistem public standardizat în domeniul îngrijirii și educării copiilor pe timpul zilei, permițându-le astfel femeilor-mame participarea pe piața muncii sau continuarea studiilor. Pentru aceasta, este necesară standardizarea formării profesionale a celor ce acordă îngrijiri copiilor, adică bonelor și baby-sitterilor, precum și stabilirea unui mecanism funcțional de monitorizare a acti-vității acestora, pentru asigurarea calității serviciilor de baby-sitting. O rețea bine organizată care să ofere servicii asigurate de bone calificate și acreditate, cu acoperire în toate județele, va răspunde eficient nevoii populației”, transmit organizatorii.
    Printre obiectivele specifice ale acestui proiect se numără: definitivarea cadrului legislativ privind organizarea și funcționarea serviciilor de îngrijire și educare a copiilor pe timpul zilei; standardizarea serviciilor de îngrijire și educare a copiilor de către baby-sitters calificate; dezvoltarea standardului de pregătire profesională, revizuirea standardului ocupațional, elaborarea metodologiei de asigurare a calității serviciului. De asemenea, se urmărește asigurarea infrastructurii necesare implementării serviciilor la nivel național, dar și promovarea serviciilor nou-create în rândul femeilor cu copii, angajate în muncă sau care își continuă studiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?