Sute de mii de vrânceni ar putea beneficia, anul acesta, de un set de analize gratuite, așa cum au beneficiat și în urmă cu câțiva ani. Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că a fost finalizată centralizarea datelor din cadrul programului național de evaluare a stării de sănătate derulat în perioada 2007-2008 și că se dorește reluarea acestuia în a doua jumătate a anului 2013.
Medicii de familie din județ sunt de părere că reluarea acestui program este benefică, fiind cel mai eficient instrument de prevenție. „Acest program a fost cel mai eficient instrument de prevenție, la momentul respectiv, fiind depistate diferite afecțiuni la nivelul populației. Cele mai multe boli pe care noi le-am diagnosticat în acea perioadă au fost diabetul și bolile cardiovasculare. Ar fi foarte bine dacă ar fi reluat, mai ales că se cunoaște problema fondurilor insuficiente alocate analizelor medicale. Astfel de programe de prevenție sunt binevenite”, este de părere un medic de familie din Focșani.
Programul național de evaluare a stării de sănătate a populației a început în iulie 2007 și s-a finalizat în noiembrie 2008. La nivelul județului Vrancea, au beneficiat de teste gratuite 187.236 persoane. Din total, 31.941 persoane au fost neasigurate. În urma efectuării de analize medicale, peste 77 de mii de persoane au fost identificate cu risc de boală. Mai exact, 57.155 persoane au fost depistate cu risc de diabet zaharat, 13.607 persoane cu risc de afecțiuni cardiovasculare, 2.208 persoane cu risc de cancer de col uterin, alte 1.118 persoane cu risc de cancer de sân, 775 persoane cu risc de cancer colorectal, 416 persoane cu risc de accident vascular cerebral, 352 persoane cu afecțiuni renale, iar la 182 de femei a fost depistat risc de osteoporoză.
În acea perioadă, taloanele prin intermediul cărora vrâncenii au beneficiat de teste medicale gratuite au fost distribuite populației prin intermediul Poștei Române, însă au fost situații în care beneficiarii nu au fost găsiți la domiciliu. Drept urmare, peste 40 de mii de taloane au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), care le-a distribuit prin intermediul medicilor de familie și al primăriilor. „La nivelul CAS Vrancea au fost returnate de către Poșta Română un număr de 44.259 de taloane privind evaluarea stării de sănătate a populației. Până la data de 30.12.2008, CAS a eliberat un număr de 4.435 de taloane persoanelor care s-au prezentat la sediul instituției, 17.784 de taloane prin intermediul primăriilor din județ și 4.395 prin intermediul medicilor de familie, rămânând un număr de aproximativ 18.000 de taloane neridicate”, potrivit reprezentanților CAS Vrancea.