Medicii atrag atenția asupra riscului de îmbolnăvire cu leptospiroză, o boală infecțioasă gravă, caracterizată prin temperatură și colorare icterică a pielii și a conjunctivelor. Apariția acestei boli este mai frecventă în sezonul cald, deoarece poate fi contractată în timpul scăldatului în ape infectate, dar și la muncile agricole.
În Vrancea, de la începutul anului și până în prezent, nicio persoană nu a fost diagnosticată cu această boală. Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au precizat că leptospiroza este o boală infecțioasă care se manifestă prin febră prelungită, asemănătoare unei viroze respiratorii, afecțiuni renale și hepatice. „Simptomatologia este asemănătoare unei viroze respiratorii, cu febră prelungită, dar și afecțiuni renale și hepatice. Oamenii se îmbolnăvesc în timpul scăldatului în ape infectate, dar și în timpul lucrărilor agricole. Leptospirele trăiesc în medii umede, de exemplu în iarba umedă, iar aceste microorganisme pot trece chiar și prin pielea integră, dar dacă o persoană merge în picioarele goale prin iarba umedă și are leziuni, se produce contractarea bolii. În cazul afecțiunilor hepatice, se manifestă prin apariția icterului”, avertizează medicii din DSP.
Perioada de recuperare este de lungă durată. Tratamentul acestei boli se face doar în spital. Pentru evitarea îmbolnăvirii, medicii recomandă evitarea scăldatului în locurile tradiționale, dar și adoptarea unor măsuri de protecție pentru cei care efectuează lucrări agricole, cum ar fi purtarea mănușilor și cizmelor de cauciuc.