Absolvenții de clasa a XII-a au susținut, ieri, cea de-a doua probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea la alegere a profilului și specializării. Examenul s-a desfășurat fără incidente și fără candidați eliminați. Pentru matematică au optat 2.176 candidați, iar pentru istorie 590 de candidați. La proba de ieri s-au prezentat, potrivit reprezentanților din cadrul Inspectoratului Åcolar Județean (ISJ) Vrancea, 2.662 candidați, 104 fiind declarați absenți.
Elevii de la real, tehnologic, militar și pedagogic au dat examen la Matematică, în timp ce absolvenții de la uman și de la filiera vocațională au susținut examen la Istorie. Candidații care au susținut examenul la Istorie au avut de rezolvat varianta de subiect cu numărul 2. La ultimul subiect, cel mai complex, candidații au trebuit să realizeze un eseu de două pagini despre „formarea statului român modern și evoluția acestuia în secolul al XIX-lea”.
Subiectele au avut un grad de complexitate mediu, după cum au susținut inspectorii de specialitate din cadrul ISJ. „Subiectele au fost accesibile, de nivel mediu. Partea cu textele, acolo elevii pot lua lejer 5 dacă sunt foarte atenți. Subiectele pornesc de la simplu la complex, cine ia notă mare trebuie să aibă pu-tere de sinteză, pentru că eseul acela indică mai multe teme de învățat. Subiectele cuprind cam toate perioadele. Primele texte sunt din perioada comunistă, al doilea din secolele XIV – XVI, iar eseul este din perioada modernă. Subiectele sunt cam de aceeași dificultate ca și anul trecut”, a spus inspectorul de istorie Dorin Cristea.
Åi la matematică subiectele au fost diferențiate pentru absolvenții de la specializarea matematică – informatică, științele naturii și profilul tehnologic. Inspectorul de specialitate Daniela Sârghie spune că subiectele au avut un grad de dificultate medie și orice candidat ar trebui să obțină un punctaj bun, evident dacă s-a pregătit temeinic pentru această probă. „La primul subiect de la profilul tehnologic și pedagogic problemele puteau fi rezolvate și de un elev de clasa a VIII-a. Este inadmisibil să se ia nota 1. Subiectele au fost fără capcane, au fost probleme ce s-au rezolvat și la clasă și seamănă cu cele postate pe site-ul Ministerului în noiembrie 2012. Cred că vor fi note bune și aici. Un elev care s-a pregătit ia sigur nota 8.00”, a spus inspectorul Daniela Sârghie.
Bucuroși că au scăpat de matematică
Nici candidații nu s-au speriat foarte tare de subiectele primite, mai ales la matematică, unde se așteptau la cele mai mari dificultăți. Candidații spun că le-au abordat pe toate și speră să obțină un rezultat cât mai bun. „Subiectele au fost accesibile la matematică. Majoritatea au fost făcute. Nu au fost subiecte foarte dificile, toate puteau fi atacate, era imposibil să nu știi ceva. Am reușit să trec prin toate, să scriu câte ceva. M-am pregătit pentru acest examen, în special pentru matematică. Profesorii s-au implicat foarte mult, la fel și noi, elevii”, a spus Cătălin Roibu, candidat la centrul de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani.
Examenul de Bacalaureat continuă vineri cu ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate în cursul zilei de luni, 8 iulie, și tot pe parcursul acestei zile candidații nemulțumiți pot depune contestații. Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat, sesiunea din vară, vor fi afișate vineri, 12 iulie.
SUBIECTELE și BAREMELE DE CORECTARE pot fi consultate AICI